Ziare.com

Cu ce mandat pleaca Iohannis la Consiliul European: De la euro la Brexit

Joi, 28 Iunie 2018, ora 09:26

   

Cu ce mandat pleaca Iohannis la Consiliul European: De la euro la Brexit
Presedintele Klaus Iohannis va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde va exprima sprijinul Romaniei pentru initiativele NATO si UE destinate imbunatatirii mobilitatii militare si va pleda pentru mentinerea unui climat atractiv al investitiilor in Uniunea Europeana.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, pe agenda discutiilor se afla teme care vizeaza politica europeana de aparare, subiecte economice referitoare la ocupare, crestere economica, competitivitate, domeniul digital, inovare si comert, migratie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum si aspecte privind relatiile externe ale Uniunii. Totodata, vor fi abordate ultimele evolutii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Cu privire la politica europeana de aparare, presedintele Iohannis se va referi la importanta cooperarii structurate permanente (PESCO), salutand progresele inregistrate, in special cele din domeniul mobilitatii militare si amenintarilor cibernetice.

De asemenea, seful statului va exprima sprijinul Romaniei pentru initiativele dezvoltate de NATO si UE, destinate imbunatatirii mobilitatii militare, si va reitera sustinerea pentru intensificarea cooperarii dintre UE si NATO.

Iohannis va vorbi si despre nevoia implementarii reformelor menite sa sporeasca rezilienta economiilor statelor membre si va sublinia importanta acordata cercetarii si inovarii ca elemente-cheie pentru competitivitatea Uniunii.

El va pleda pentru mentinerea unui climat atractiv pentru investitii in UE, aratand ca Romania sustine un sistem de impozitare echitabil si eficient al companiilor, care sa fie adaptat noilor modele de afaceri in contextul digitalizarii economiei.

In domeniul comertului, Romania ramane un sustinator puternic al sistemului multilateral bazat pe reguli, stabilit in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, precizeaza Administratia Prezidentiala.

Cu privire la viitorul buget al Uniunii post-2020, Iohannis va pleda pentru finalizarea negocierilor cat mai rapid posibil, dar si pentru necesitatea identificarii unor solutii echilibrate, care sa fie acceptabile pentru toate statele membre.

"Gestionarea fluxurilor migratorii ramane o prioritate a Uniunii Europene si a statelor sale membre si, in acest context, presedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuarii consolidarii protectiei la frontierele externe ale Uniunii si va accentua necesitatea unui efort colectiv al statelor membre pentru intensificarea dialogului cu tarile de origine si de tranzit ale migrantilor", se arata in comunicat.

In cadrul discutiilor despre Brexit, Iohannis va reitera importanta mentinerii unei voci unitare si coerente a UE in procesul de negociere cu partea britanica, in vederea obtinerii unui acord echitabil pentru toate partile.

"Pentru Romania, prioritara este protejarea drepturilor si a intereselor cetatenilor sai care locuiesc in Regatul Unit. Ca atare, partea romana va urmari ca prevederile Acordului de Retragere sa contina toate aspectele relevante agreate in cadrul primei faze a negocierilor", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, vineri, 29 iunie, presedintele Iohannis va participa la Summit-ul Euro in format extins, unde va sublinia ca "pentru tara noastra, ca stat care doreste sa adere cat mai curand posibil la zona euro, consolidarea Uniunii Economice si Monetare are o importanta majora".

"Presedintele Romaniei va arata ca deciziile in acest domeniu sunt foarte importante pentru viitorul intregii Uniuni Europene si, in consecinta, sustine mentinerea dezbaterilor in format extins, inclusiv cu participarea statelor membre care inca nu fac parte din zona Euro", mai arata Administratia Prezidentiala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Klaus Iohannis Consiliul European
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4979 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Are mandatele de aducere pt ...

Udrea, Bica, Mazare etc ...ma mir ca astia nu au facut ca Ponta, sa o trimita pe Vasi la intrunire dar cred ca ea a refuzat...e prea multa lume acolo...

 

ce mandat are..mandat de la cine ?

poate de la georgeta..Se duce sa rezolve problema imigratiei..pfff

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor