Cum a inceput Klaus Iohannis? Ce presedinte se profileaza? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Ianuarie 2015, ora 08:08
10759 citiri
Cum a inceput Klaus Iohannis? Ce presedinte se profileaza? Dezbatere Ziare.com
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

In mai putin de o luna de la preluarea mandatului, Klaus Iohannis a generat deja mai multe dezbateri si polemici.

Fie ca este vorba despre gesturi simbolice, precum decorarea presedintelui AFDPR, despre intalnirile cu Victor Ponta, comunicarea minimala sau despre discursul tinut la sedinta CSM, presedintele si-a atras laude si critici la fel de vehemente.

Sunt voci care ii reproseaza noului presedinte ca nu este suficient de activ si de implicat, ca nu monitorizeaza suficient de sever activitatea premierului si nu ii sanctioneaza public erorile, suspectand ca se indreapta mai degraba spre un profil de presedinte spectator.

In opinia lui Bruno Stefan, presedintele Fundatiei Biroul de Cercetari Sociale, "controversele au fost iscate de cei care asteptau ca dl Iohannis sa continue linia lui Traian Basescu. El s-a pozitionat ca acela care da tonul dreptei si orice abatere de la acel plan pare un compromis cu stanga pentru simpatizantii lui Traian Basescu. De aceea, Iohannis pare produs al USL, al compromisului.

Iohannis are nevoie de o intelegeree cu Ponta pentru a prelua fraiele, dar liderii PNL se pregatesc sa preia puterea, au facut strategia de guvernare, iar PSD se pregateste sa cedeze puterea pentru a nu fi spulberat in 2016. Rocada se va face si aceste critici nu vor mai fi la fel de accentuate. Dar pana in primavara-vara, cand rocada se va face, ele vor continua".

Bruno Stefan considera ca "presedintele Iohannis seamana cumva, ca mod de abordare, cu Emil Constantinescu. Da, Emil Constantinescu a fost invins de servicii si de lumea pe care a incercat sa o schimbe. Traian Basescu si-a intarit puterea pe intarirea serviciilor. Klaus Iohannis va trebui sa preia controlul serviciilor si cred ca pentru asta are nevoie de o perioada de coabitare cu Victor Ponta pentru a trece prin Parlament sefii serviciilor, pe care urmeaza sa-i nominalizeze".

Si sociologul Barbu Mateescu afirma ca este posibil ca "presedintele sa proiecteze un profil mai apropiat de definitia constitutionala decat in ultimii 10 ani. Constitutia nu este pentru presedinti jucatori. Iohannis lucreaza cu alta paradigma. Nu pare sa acorde o importanta la fel de mare ca Traian Basescu conflictului intre palate. E alt mod de a utiliza functia prezidentiala.

Dupa un deceniu in care s-a trait in paradigma Traian Basescu vs oponentii sai, printre care mai tot timpul era PSD, este un soc de ajustare pentru cei care au o identitate politica si o naratiune personala solida de opozitie la PSD. Unii dintre ei nu se regasesc in Iohannis, apare o disonanta cognitiva: e un presedinte care nu e PSD si totusi nu e cum vreau eu.

Pentru unii dintre ei, Klaus Iohannis a reprezentat o solutie temporara de a opri PSD, altii au crezut chiar si dupa alegeri ca noul presedinte va fi un Traian Basescu 2. In ambele circumstante rezultatul este acelasi, Klaus Iohannis nu se comporta ca Traian Basescu, nu are valorile lui Traian Basescu, e posibil sa constatam pe viitor ca nu are nici prioritatile lui Traian Basescu."

In opinia lui Barbu Mateescu este inca prea devreme pentru a vorbi de o coabitare fericita cu Victor Ponta: "Sa vedem daca se va intampla ceva concret, o lege, o masura, o initiativa in care presedintele si premierul actioneaza impreuna pentru a o duce la capat. Sa vedem si ce conflict o sa apara, pentru ca eu cred ca o sa apara. Iohannis a chemat deja partidele la consultari. Nu stiu daca Traian Basescu a facut asta de doua ori in 10 ani, cu exceptia momentelor in care trebuia sa desemneze un premier. A fost un alt mod de a coopera. Povestea e in constructie si Ioahnnis isi va defini rolul mai bine decat ne putem imagina".

Sociologul Ionela Sufaru pune accentul pe cateva evenimente care pot indica imaginea publica pe care actualul presedinte o va avea: "Prin lansarea cartii, Klaus Iohannis a reusit sa isi creioneze o imagine de intelectual. In substrat este un semnal in sprijinul meritocratiei. Este drept ca prin unele numirii in randul echipei sale nu a intarit acest mesaj, ci dimpotriva.

Mesajele de sarbatori transmise pe retelele de socializare si lipsa cvasi-totala din spatiul public, pe de o parte, a fost o legitimare a acestor mijloace de comunicare cu ajutorul carora a castigat alegerile, iar, pe de alta parte, ne arata un presedinte care doreste sa fie mai degraba un simbol, intangibil, oarecum distant. S-a ferit de modelul presedintelui care este in strada alaturi de oameni (Traian Basescu) sau care apare intr-un mesaj televizat la trecerea dintre ani (Ion Iliescu sau Emil Constantinescu).

Prin prestatia si parte din mesajele date dupa sedinta CSM, intalnirile cu Victor Ponta si invitatia tuturor partidelor la consultari doreste sa transmita ca este un presedinte mediator si nu unul jucator. In primul rand, la CSM a accentuat pozitia sa ferma pentru apararea drepturilor individuale prin apelul la diminuarea actelor care dau impresia de telejustitie. In al doilea rand, colaborarea institutionala cu Victor Ponta si mesajele in acest sens arata ca nu si-a facut o tinta din aducerea la putere a partidului care l-a sustinut, ci lasa lucrurile sa se intample in limitele Constitutiei".

In opinia Ionelei Sufaru, "este foarte clar ca Iohannis vrea sa aduca in spatiul public un profil de presedinte mai distant, simbol, mediator, dar autoritar si nu autoritar in sensul negativ, ci unul care sa se impuna prin respect si care sa faca lucrurile sa se miste prin atitudinea de om serios, hotarat si care se bucura de legitimitate. Intrebarea este daca va si reusi. Obstabolele sunt multe: de la cerintele celor care l-au sprijinit in campanie, la stilul politicii balcanico-latine, pana la psihologia poporului roman.

Evidentele de pana in prezent confirma ca nu va fi un alt Traian Basescu, insa riscul este sa ajunga fie Ion Iliescu (mandatul 2000-2004) atent doar la propria imagine si status quo, ori Emil Constantinescu, cel infrant de sistem".

Cristian Ghinea, directorul CRPE, observa ca presedintele Iohannis "a inceput explicit altfel decat Traian Basescu. Prefera dialogul institutitional, mai putin criticile publice si urmareste niste obiective. Singura mea problema cu aceasta abordare e ca trebuie sa stim si noi obiectivele respective. Daca avem un presedinte pe stil "tace si face", care in 6 luni sau un an ne va spune - am tacut, dar am facut asta si asta, atunci sunt perfect de acord cu acest stil. Simplul fapt ca taci nu e o virtute".

Cristian Ghinea spune ca in functie de stabilirea acestor obiective putem vorbi si despre coabitarea cu Victor Ponta: "S-a intrat intr-o logica de coabitare in care Victor Ponta a fost si cu Traian Basescu o vreme. Toate coabitarile dureaza cel putin o saptamana. Vom sti daca e o coabitare fericita, cand vom sti ce obiective are Klaus Ioahnnis, pe care nu ni le-a spus. Nu am avut un moment zero in care presedintele sa ne spuna: acestea sunt obiectivele mele pe anul 2015, daca Guvernul ma va ajuta sa le indeplinesc voi fi prietenul Guvernului, daca nu ma ajuta, nu-i voi fi prieten".

Un alt palier, atrage atentia Cristian Ghinea, este ce zice totusi presedintele cand vorbeste: "A dat un semnal prost la CSM. Ne obisnuisem ca presedintele sa impinga CSM pe o traiectorie reformista, nu l-a dat, dimpotriva, a dat unul contrar. Au iesit in evidenta 3 stridente: critica presei, declaratia ambigua referitoare la MCV si faptul ca Justitia ar fi ajuns o superputere. Toate sunt programul USL din 2012 si criticile au fost justificate. A si revenit a doua zi la Adevarul.live. Cine i-a scris acel discurs a gresit profund.

Vad diverse voci ingrijorate de ce-l criticam sau de ce nu-l criticam. Toata lumea tinde sa-l trateze pe Iohannis de parca ar urma sa-l voteze maine. A fost votat, are o legitimitate masiva si acum trebuie sa iesim din logica electorala, sa-l tratam ca pe un presedinte in functie si sa ne raportam la el in functie de ce spune si ce face. Il tratam in functie de ce livreaza. Eu l-am criticat pentru MCV, cum tot pentru MCV si acelasi gen de argumente l-am criticat si pe Traian Basescu si pentru aceleasi argumente l-as critica si pe Victor Ponta, daca ar fi presedinte".

Ziare.com te invita la dezbatere: Cum si-a inceput Klaus Iohannis mandatul? Ce te nemultumeste, ce iti place? Ce profil de presedinte se contureaza?

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
Elena Lasconi susține că e hărțuită de instituțiile statului: "M-ați omorât! Președintele nostru este o persoană inexistentă / Mi s-a propus să intru în PNL"
Elena Lasconi susține că e hărțuită de instituțiile statului: "M-ați omorât! Președintele nostru este o persoană inexistentă / Mi s-a propus să intru în PNL"
Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a declarat, luni 25 martie, că a angajat o casă de avocatură pentru că se consideră hărțuită de instituțiile statului. Lasconi a mai...
#Klaus Iohannis presedinte, #Iohannis CSM justitie , #presedinte
Comentarii
A
angry bird
rank 5
Poza Ionica cel adevarat
Ionica cel adevarat
rank 5