Cum joaca Iohannis in razboiul pe Justitie

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 16:38
6696 citiri
Cum joaca Iohannis in razboiul pe Justitie

Razboiul din Justitie cu extensia sa in politica nu mai poate fi acoperit nici de vizita neasteptata a unui meteorit prin vecinatatea planetei.

Doar imaginile cu bataia cu ciomege si pistoale din fata unui sediu al Politiei de langa intrarea in Pitesti ar putea ilustra mai bine ce se intampla astazi in piata publica cu justitia si politica dandu-si pumni si pari in cap.

Ca si in imaginile cu bataia din fata sediului Politiei de langa Pitesti, si in lupta care se da azi in spatiul public intre puterea politica si Justitie, de pe margini, nu se mai intelege cine cu cine se lupta sau cine ar trebui si ar putea sa-i puna capat intr-un mod eficient, benefic pentru noi toti si fara prea multe victime colatarale.

Iohannis a iesit din linistea cu care inconjurase subiectul in ultimele luni si s-a asezat, consecvent, de partea ideilor pe care le-a exprimat si in ultimele pozitii pe acest subiect. Statul de drept, independenta Justitiei, multumit de DNA si fara niciun repros pentru sefa institutiei, Laura Codruta Kovesi.

Dincolo de reafirmarea ideilor si pozitiilor pe care le cunoastem, Klaus Iohannis intra intr-un razboi care in functie de cum se va termina si de modul in care presedintele il va purta va depinde poate si soarta celui de-al doilea mandat la Cotroceni.

Si pentru ca e politica si nu razboi, aici maximul care poate fi extras de pe urma acestei confruntari nu inseamna doar alegerea taberei castigatoare, ci si impresia artistica generala cu care ramane publicul dupa ce va urmari tot mai atent desfasurarea si finalul ciocnirii dintre puteri.

Cum se va sfarsi razboiul vom vedea, desi e aproape imposibil de intrevazut un scenariu final, tocmai din cauza foarte multor factori imprevizibili intrati in lupta cu oscilatii care dau peste cap toate casele de pariuri. Se poate ca lupta sa nu aiba invingatori si invinsi, iar marea reforma si revolutie a Justitiei sa se incheie intr-un compromis, din care sa nu se distinga pierderile si castigurile.

Pe de alta parte, judecand strict din punct de vedere politic, in razboiul dintre Liviu Dragnea & PSD si DNA si celelalte factiuni din Justitie - CSM, Parchetul General, Inspectia Judiciara si CCR - calculele seci si reci ale unui consultant ar putea spune ca varianta care i-ar conveni cel mai mult presedintelui ar fi ca liderii ambelor tabere sa cada la finalul razboiului.

Este un moment politic, asadar, de maxima importanta pentru toti cei implicati direct, dar si pentru Klaus Iohannis, la care inca mingea nu a ajuns si care nu pare dornic sa intre deocamdata la lupta, ci doar sa-si reafirme ideile si credintele mai vechi.

Pentru unii tot e prea putin, cat timp Iohannis nu da buzna peste cei din CSM sau oriunde ar fi nevoie pentru a stopa asaltul pesedist asupra Justitiei si statului de drept.

Dar dincolo de incrancenatii unei parti sau alteia, cred ca nu putini vor fi cei care vor dori sa vada un presedinte care se ridica la inaltimea functiei si peste interesele politice de moment si conjuctura, atitudine care sa ridiculizeze si mai bine felul in care PSD a inteles sa actioneze cand a vrut sa "corecteze" problemele din Justitie.

Tocmai importanta deosebita si miza extrem de importanta a inclestarii din si pe Justitie ar trebui sa-l transforme pe Iohannis intr-un judecator impartial si cat mai detasat de persoanele aflate in fruntea celor doua armate.

PSD a reusit contraperformanta sa convinga pe toata lumea ca se bate pe justitie pentru a securiza si proteja interesele liderilor care il conduc.

Klaus Iohannis are ocazia sa arate ca a stiut despre ce vorbeste cand a promis ca va face un altfel de politica. Iar acum are avantajul ca, la limita, va avea ultimul cuvant de spus in modul in care se va incheia acest razboi.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis PSD Justitie , #presedinte