Ziare.com

De ce a castigat Iohannis procesul cu MApN: Presedintele tarii este comandantul fortelor armate

de Ionel Stoica
Vineri, 24 Mai 2019, ora 08:45

   

De ce a castigat Iohannis procesul cu MApN: Presedintele tarii este comandantul fortelor armate
Articolul din Constitutie care stabileste atributiile in domeniul apararii ale presedintelui Romaniei a stat la baza deciziei Curtii de Apel Bucuresti, cand i-a dat dreptate lui Klaus Iohannis in procesul deschis de MApN, condus de Gabriel Les (PSD), in cazul prelungirii mandatului generalului Nicolae Ciuca in functia de sef al Statului Major al Armatei.

Decizia a fost data la sfarsitul lunii martie de judecatorul Silviu Gabriel Barbu si nu este definitiva. In urma ei, generalul Nicolae Ciuca s-a intors la sefia Armatei. Asta dupa ce un alt judecator suspendase, in luna ianuarie 2019, decretul lui Iohannis.

"Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", arata articolul 92, alineatul 1, din Constitutie.

In baza acestei prevederi din actul fundamental, coroborata cu jurisprudenta Curtii Constitutionale si alte doua legi, judecatorul Silviu Gabriel Barbu a respins procesul deschis de MApN impotriva lui Klaus Iohannis ca fiind inadmisibil. Actele de comandament militar nu pot fi contestate in contenciosul administrativ, mai arata acesta.

Calitatea de comandant al fortelor armate conferita de legea fundamentala presedintelui Romaniei nu este una decorativa, protocolara, ci este o atributie de fond, cu important continut, dupa cum rezulta din mai multe texte constitutionale, explica judecatorul.

"In considerarea calitatii sale de comandant al fortelor armate, presedintele Romaniei nu poate fi obligat de nicio alta autoritate, asadar nici de ministrul Apararii, nici de primul ministru, nici de Puterea Judecatoreasca, sa numeasca in functia de sef al Armatei - adica primul si principalul sau subordonat pe linie militara in raporturile cu fortele armate - pe o persoana desemnata in afara vointei sefului statului," motiveaza magistratul.

Au caracter de comandament militar

Pe de alta parte, fiind o problema de stat de natura militara, dat fiind contextul juridic constitutional in care se gestioneaza numirea sefului Armatei si prelungirea, la nevoie, a mandatului titularului functiei, fie ca este vorba despre numirea in cea mai inalta functie militara, fie ca este vorba despre prelungirea mandatului celui aflat in functia militara cea mai inalta, actul administrativ care consfinteste masura de sorginte constitutionala are "natura juridica de act de comandament militar".

Potrivit Legii contenciosului administrativ, astfel de acte juridice nu pot fi contestate in instanta. Astfel, actiunea MApN a fost declarata inadmisibila.

Stabilitatea celei mai inalte functii militare

In plus, decretul semnat de Klaus Iohannis vizeaza stabilitatea celei mai inalte functii militare, din ratiuni de ordin strategic militar pe care presedintele Romaniei este indrituit de art.92 alin.1 din Constitutie sa le aprecieze asa cum considera.

Aceasta se face cu sprijinul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cu sprijinul consilierilor prezidentiali si de stat din aparatul Administratiei Prezidentiale, cu sprijinul ministrului Apararii si al specialistilor militari din cadrul Ministerului Apararui Nationale, cu sprijinul altor specialisti cu expertiza in domeniul vizat si care functioneaza in aparatul fortelor armate din Romania sau alti factori de suport si consiliere militara specifica.

Situatia ipotetica de ocolire a numirii

Judecatorul exemplifica printr-un exemplu de natura juridica - de act de comandament militar - acest tip de decret.

"In ipoteza in care decretul ar fi fost atacat in justitie de unul dintre generalii cu vocatie la numirea in functia de sef al Armatei (cu atat mai mult daca reclamantul ar fi oricare alt ofiter activ, altul decat cei enumerati de Legea nr.346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii), se poate imagina o solutie judecatoreasca, absurda, de numire pe un canal ocolit a altei persoane decat cea aleasa de seful statului, daca actiunea acestui reclamant ipotetic ar fi admisa", se arata in decizia Curtii de Apel Bucuresti.

In aceasta ipoteza, numai aparent compatibila cu principiul accesului liber la justitie, in realitate se incalca flagrant prevederile constitutionale care stabilesc atributii exclusive ale presedintelui Romaniei si s-ar ajunge la o extindere nelegala a competentelor instantelor de judecata, mai motiveaza magistratul.

Citeste mai multe informatii despre acest proces: Iohannis castiga procesul cu MApN: Generalul Ciuca se intoarce la sefia Armatei
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22150 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

presedinte dintr-o parte si premier sin cealalta parte e cea mai

proasta vaianta pt romania,sper ca s-au convins toti ! stam pe loc si ne aruncam injurii unii altora ! nu tata,administratia trump de la seful securitatii pana la femeia de serviciu ! sa raspunda pt succesuri,dar si pt esece ! la fel si la noi ! vrea johanis sa detina toata putoarea,sa o detina,dar si guvernul si economia,si salariile si locurile de munca,nu cum zicea bashe la iasi,doamna mergeti la ponta,el se ocupa cu locurile de munca ! asa,nici cal,nici magar suntem suspendati in timp si spatiu si nu e bine pt romnia !

 

ia stai putin ! toate serviciile secrete sau ne,au cate un director

unii sunt militari altii civili ! cei militari la spp,sts sunt aprobati de csat la propunerea presedintelui ! cei de la sri si sie,fiind civili,sunt propusi de presedinte si aprobati de parlament.la fel la interne si aparare avem ministrii civili,ce fac parte din guvern ! acum se duce batalia pe militarii care conduc de facto institutiile respective ?! pai parca militarii nu au voie sa faca politica don presedinte ! io propun sa desfiintam toate structurile militare si sa ne apere postul si rugaciunea ! crezi ca spaniolul are dilema asta inainte de a merge la serviciu ?! constitutia din 90 e de tot turcescu si trebuie urgent schimbata ! romania este ori monarhie,ori stat prezidential,ori stat parlamentar,ori colonie,dar numai una,nu semi-prezidential cum e acuma ! iliescu si iorgovan au lasat cate o portita deschisa pt fiecare lege,astfel incat legile sa aiba interpretare in functie de interes ! eu sunt pt o monarhie de tip britanic,cu rege-regina de decor si cu prim-ministru puternic ! la noi acum e un fel de hotii cu vardistii !

 

aparent, ai dreptate

Totusi, se pare ca nu cunosti considerentele legale pentru care serviciile si ministerele "de forta" sunt conduse (trebuie conduse) de civili.
Este bine stiut de ce Constitutia prevede un regim semiprezidential. Cine a construit-o a vrut sa sufle in iaurt, dupa 1990. Ca, cei ce trebuie sa o aplice, sunt lipsiti de buna credinta in acest demers, e alta poveste.
Britanicii au legi neschimbate de sute de ani. In plus, sunt legi simple, care pot fi si interpretabile. Dar... Dar, functioneaza buna credinta si se pune pret pe spiritul legii.
Cam asta e...

cand spataru' tzivil al apararii nationale romanisataneze este....

...un lesh pesederast, cum poti sa te astepti de la unul ca asta sa cunoasca Constitutia si legile tarii? lesh asta iegzekkuta fara fara crakknire ordenele primite pe linie de partid pesederast ca doar lesh este un racan tzivil credincios numai partidului si nu statului....

 

Alo Romania... Desteapta-te Romane in Spirit si Adevar!

Ucraina este un stat artificial a anuntat modernizarea si marirea efectivelor militare... Romania ce face?
Elita Armatei isi pierde timpul prin tribunale. O Mare Rusine!

Trupele Romane vor trebui sa apere cu arma in mana recucerirea teritoriilor romanesti aflate acum sub juristictie ucrainiana.
Va fi razboi Fratilor... Ca vrem ca nu vrem Romania va fi implicata... se va ajunge la acest deznodamant... Razboi...

De felul cum vom sti sa ne aparam asa vom supravetui ca Natiune.

"Azi-noapte, la Prut, razboiul a-nceput,/ Romanii trec dincolo, iara,/ Sa ia inapoi, prin arma si scut,/ Mosia pierduta asta-vara.// Mergem in campia Basarabilor,/ Plina de grane, plina de dor,/ Si-n Bucovina cu manastiri si brazi,/ Mergem la lupta, bravi camarazi!

"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor