Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu s-a aflat Klaus Iohannis in conflict de interese cand era primar - motivarea instantei

Marti, 04 August 2015, ora 15:48
3250 citiri
De ce nu s-a aflat Klaus Iohannis in conflict de interese cand era primar - motivarea instantei
Foto: Arhiva Ziare.com

Klaus Iohannis nu s-a aflat in conflict de interese atunci cand a semnat, in decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), al carui presedinte era, se arata in motivarea Curtii de Apel Alba Iulia, facuta publica marti.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis in 10 iunie contestatia formulata de Klaus Iohannis, fiind dispusa anularea unui raport de evaluare intocmit de ANI privind incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa de catre fostul primar al Sibiului.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu a depus recurs impotriva admiterii contestatiei lui Iohannis de catre Curtea de Apel Alba Iulia.

Iohannis castiga o batalie cu ANI: Dosarul de conflict de interese, inchis de Parchetul General

"Se constata ca reclamantul (Klaus Iohannis - n.red.) nu s-a aflat in conflict de interese, (...) deoarece reclamantul nu a participat la luarea unei decizii care sa asigure un beneficiu societatii comerciale T.H. SRL si nu exista o relatie de angajament cu aceasta, iar (...) reclamantul nu a fost implicat in luarea deciziei de desemnare a ofertei castigatoare, semnarea contractului fiind efectul procedurii de atribuire a contractului decisa de comisia de evaluare", se mentioneaza in extrasul sentintei pronuntate de Curtea de Apel Alba Iulia.

Cum s-a acordat contractul

Instanta a considerat ca este relevanta modalitatea de derulare a procedurii la nivelul autoritatii publice locale, unde, la data de 3 decembrie 2010, a fost demarata procedura de atribuire a contractului.

"Desi valoarea estimata a contractului a fost de 3.910,88 euro (deci sub 15.000 euro, prag valoric sub care, art.19 din OUG nr. 34/2006 permitea incredintarea directa a contractului de achizitie publica), pentru asigurarea principiilor care guverneaza achizitiile publice, s-a decis aplicarea procedurii de cerere de oferta cu publicarea documentatiei de atribuire in SEAP, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut, tocmai pentru a asigura un cadru largit de ofertanti, asigurand astfel concurenta intre operatorii economici", explica judecatorii.

Procesul in care Iohannis e acuzat de conflict de interese, suspendat

"In conformitate cu prevederile art.71 alin.1 din HG nr.925/2006 a fost constituita comisia de evaluare a ofertelor in vederea atribuirii contractului de prestari servicii anterior identificat (document in anexa), reclamantul nefacand parte din comisia de evaluare a ofertelor si de desemnare a ofertei castigatoare, atributii ce revin in competenta exclusiva a comisiei. Practic, reclamantul, semnand contractul de prestari servicii (...), a indeplinit o obligatie legala. Exercitandu-si prerogativele legale, in limitele competentei, reclamantul nu a avut nici un moment drept de optiune cu privire la alegerea castigatorului, respectiv intre a semna sau nu contractual", se arata in motivare.

Instanta a stabilit ca, in conditiile in care Klaus Iohannis nu a indeplinit nicio atributie pe parcursul procedurii de achizitie, nu a participat la luarea unei decizii in ceea ce priveste atribuirea contractului Tipografiei Honterus, semnarea contractului fiind realizata in baza legii si nu in urma unui proces deliberativ, nu se poate sustine ca reclamantul s-ar afla in conflict de interese.

Totodata, instanta a retinut ca Iohannis nu avea o relatie de angajament cu tipografia, neavand prerogative de administrare.

Klaus Iohannis reclamat a doua oara la Parchet de ANI pentru conflict de interese

Curtea de Apel Alba Iulia a admis in 10 iunie in parte contestatia formulata de reclamantul Klaus Iohannis in contradictoriu cu ANI si in consecinta a dispus anularea punctelor 1 si 2 din raportul de evaluare intocmit de ANI sub aspectul conflictului de interese in materie administrativa.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins actiunea reclamantului ca inadmisibila cu privire la punctul 3 al aceluiasi raport de evaluare, care dispunea sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea incalcarii regimului juridic al conflictului de interese in materie penala

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Iohannis conflict interese, #Iohannis conflict interese motivare, #Iohannis ANI , #presedinte