De ce o amana presedintele pe dna Shhaideh? Miza 1 ianuarie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 12:04
49653 citiri
De ce o amana presedintele pe dna Shhaideh? Miza 1 ianuarie

Tactic, cred ca era gresit pentru dl Iohannis sa execute urgent ce a solicitat Liviu Dragnea, indiferent daca propunerea dnei Sevil Shhaideh i-a placut sau nu, pe fond.

Daca are de gand sa joace in urmatorii trei ani cartea opozitiei severe, singura care ii mai poate da sansa unui nou mandat, nu putea intra in aceasta ecuatie cu o conformare rapida.

Deci, indiferent de propunere, cred ca dl Iohannis avea motive tactice sa mai prelungeasca putin asteptarea, macar ca raspuns la jocul similar facut de Liviu Dragnea intre castigarea alegerilor si pronuntarea numelui dnei Shhaideh. Un joc de putere, un fel de "iata cine-i seful", necesar cu atat mai mult cu cat puterea dlui Dragnea pare in acest moment absoluta, in mod direct si prin intermediari.

In plus, era normal ca dl Iohannis sa dea semnalul ca masoara de sapte ori inainte de a taia o decizie atat de importanta cum este desemnarea unui premier.

Nu este chiar ilegitim ca dl Iohannis sa vrea o verificare atenta, pana la cele mai mici detalii, a persoanei propuse, sa stea de vorba cu domnia sa, ceea ce se pare ca se va si intampla.

Asta cu atat mai mult cu cat Liviu Dragnea a comis cel putin o ineleganta prin faptul ca a facut propunerea fara a prezenta persoana in mod formal presedintelui. Si cand angajezi o secretara vrei sa stai de vorba cu ea, sa o evaluezi, daramite cand desemnezi premierul tarii.

Da, PSD are in spate forta votului din 11 decembrie, dar si presedintele are in spate forta unui vot chiar mai consistent, in raport cu care are obligatii majore de diligenta in exercitarea functiei.

Aceasta atitudine prudenta primeste o sustinere importanta printr-un aspect din viata personala a dnei Shhaideh, nu intamplator rostit pentru prima data de experimentatul Traian Basescu si detaliata de Rise Project.

Daca dna Shhaideh nu pare a avea vulnerabilitati personale majore, sotul domniei sale, Akram Shhaideh, ridica unele semne de intrebare, prin apropierea de regimul Assad, simpatia exprimata in continuare fata de acesta, fata de Hezbollah si antipatia fata de statele occidentale.

Sigur, sotia nu este responsabila pentru viziunile sotului, dar in egala masura anturajul unui premier, mai ales cel mai intim, nu poate fi ignorat.

Iar aceste tuse referitoare la dl Shhaideh sunt oarecum in masura sa estompeze efectul efervescent, creat inclusiv in presa externa, de nominalizarea unei femei musulmane.

Numai ce am asisat aproape in direct la asasinarea unui ambasador, cel al Rusiei in Turcia, exact pe motivul sustinerii regimului Assad. Sigur, proportiile trebuie pastrate, dar nici cu focul acesta nu e de jucat.

E drept, dna Shhaideh nu este la prima demnitate in stat. A fost secretar de stat si ministru al Dezvoltarii in ultimii ani si, potrivit lui Victor Ponta, de fiecare data a fost verificata de serviciile secrete primind aviz pozitiv. Dar la fel de adevarat este ca nivelul functiei pe care ar urma sa o ocupe acum este mai inalt, vorbim despre vicepresedintele CSAT, persoana cu un nivel foarte ridicat de acces la informatii sensibile nu numai pentru interesele Romaniei, ci si ale aliantelor occidentale din care Romania face parte.

Deci nicio verificare nu e de prisos.

Dar eu as mai atrage atentia asupra unui aspect, cu mult mai putin spumos, dar extrem de important. Klaus Iohannis are tot interesul politic sa amane instalarea Guvernului PSD pana dupa 1 ianuarie. De ce?

Va aduceti aminte ce i-a cerut Liviu Dragnea lui Dacian Ciolos, ce-l ardea imediat dupa alegeri? Sa amane intrarea in vigoare a prevederilor Codului Fiscal referitor la scaderea TVA, eliminarea taxei pe stalp si a supraccizei pe carburanti.

Dacian Ciolos a refuzat sa modifice Codul Fiscal prin OUG, iar, daca Guvernul PSD nu reuseste sa ia decizia inainte de 1 ianuarie ora 00:00, va fi obligat sa gestioneze bugetul cu aceasta reducere de fiscalitate din codul propus, culmea, de Guvernul Ponta, adica o nota de plata de vreo 6 miliarde.

Ar fi un prim toiag pus in rotile programului de Mos Craciun al PSD si ne intoarcem la argumentul opozitiei severe.

Nimeni nu poate spune cu certitudine ca presedintele va lua decizia pe 27 decembrie, cu atat mai mult cu cat intelegem ca dl Iohannis vrea sa o intalneasca pe dna Shhaideh si banuiesc ca nu o va invita la masa de Craciun.

Iar dupa Craciun poate insemna si cu ocazia mesajului de Anul Nou. Termen legal sau constitutional nu exista.

Cert este ca, din momentul amanarii, chestiunea sotului sirian s-a propagat cu mare viteza si nu numai in Romania, nu ma indoiesc.

Pana la un punct, asa ceva te poate victimiza. Dar daca adaugam si reactia venita din partea mitropolitului Clujului, Andrei Andreicut, care dorea un premier roman si ortodox, mai ales acum, in preajma unei mari sarbatori crestine, de la un punct incolo poate aparea un prejudiciu de imagine periculos pentru PSD.

Asadar, daca bulgarele acesta se va amplifica in zilele urmatoare, este posibil ca insusi Liviu Dragnea sa prefere retragerea dnei Shhaideh, ceea ce ar reprezenta o prima si mare infrangere dupa marsul triumfal de pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iohannis desemnare premier Shhaideh, #Akram Shhaideh regim Assad , #presedinte