Decizia lui Klaus Iohannis poate influenta hotarator votul pentru europene. La fel si indecizia

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 10:47
14111 citiri
Decizia lui Klaus Iohannis poate influenta hotarator votul pentru europene. La fel si indecizia
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Ideal, un referendum pentru Justitie ar trebui sa aiba loc in Romania de sine statator, pentru ca este printre putinele instrumente care ne-ar da o radiografie a societatii.

Tactic, insa, un referendum pe tema pe care politicienii au jucat-o fara limite, speculand fricile si sperantele sociale, ar putea salva alegerile pentru Parlamentul European.

Strategia PSD in alegerile europene este descurajarea votului.

Partidul a fost adus de Liviu Dragnea in cea mai proasta stare postdecembrista, pe care nici nu are cum sa o gestioneze, fiind tinut captiv de camarila unui lider inspaimantat ca, lasand din mana franghiile, isi pierde libertatea.

Nicio minune de ultim moment nu va aduce partidul la un scor electoral care sa justifice mai departe abuzurile de putere. Or, PSD are nevoie de un simulacru de legitimitate: "poporul ne-a vrut, el ne tine la putere".

Un rezultat la alegerile europarlamentare mult sub cel care a adus regimul Dragnea la putere ar lipsi, asadar, partidul de singurul alibi prin care sa-si justifice puterea discretionara. Tocmai de aceea, strategia de pana acum a PSD-ului a fost aceea de a discredita scrutinul european: de la Europa nu a adus binele promis Romaniei pana la Romania este nedreptatita in Uniunea Europeana.

Politica dublului standard pe care a acuzat-o prim-ministrul Viorica Dancila la Bruxelles se integreaza in acest scenariu al autonomiei romanesti, careia Partidul ar vrea sa ii spunem patriotism.

O prezenta la vot cat mai scazuta, prin urmare, ar juca in interesul lui Liviu Dragnea.

Aici intra in scena presedintele Klaus Iohannis, care are la indemana un instrument de contracarare a campaniei de descurajare a votului pe care o infuzeaza PSD: convocarea unui referendum pe teme de justitie odata cu europarlamentarele. O tema indelung uzurpata, mestecata pana la supra-uzura, dar la care societatea nu poate sa renunte.

Deocamdata, Klaus Iohannis a pus tema pe agenda. "Aproape m-am decis", a spus presedintele, dar, de asta-data, nu pare sa fi fost vorba despre indecizie, cat despre un semnal dat atat Opozitiei, cat si lui Liviu Dragnea.

Opozitia nu se mai poate bate pe aceeasi felie de electorat, daca alegerile vor fi dublate de referendum, ci va trebui sa aiba o oferta politica credibila pentru nehotarati, iar PSD isi va numara alegatorii din ce in ce mai putini si in niciun caz nu va mai putea arunca pe umerii lor legitimarea unui regim politic nociv.

Ratiunea unui astfel de referendum este politica, s-ar putea reprosa, dar nu trebuie sa scapam niciodata din vedere ca politica este despre cetate, astazi asediata, iar a lasa sa castige un discurs eurofob, doar pentru ca prin el Dragnea se salveaza pentru moment, ar putea sa faca imposibila, pentru o perioada buna de timp, o consultare populara.

Quarterly Report - Editia 4

Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Incidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel Ciolacu....
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Ankara, premierul Marcel Ciolacu spune că a purtat discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan...
#Iohannis referendum Dancila justitie , #presedinte