Deputatii au decis cand se reunesc pentru depunerea juramantului de catre Iohannis

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 16:00
3366 citiri
Deputatii au decis cand se reunesc pentru depunerea juramantului de catre Iohannis
Foto: Presidency.ro

Conducerea Camerei Deputatilor a hotarat, miercuri, in baza unei proiectii a programului de lucru al acestui for pentru urmatoarea perioada, ca plenul reunit al Parlamentului se va intruni in data de 21 decembrie, duminica, pentru depunerea juramantului de catre noul presedinte Klaus Iohannis.

"Am stabilit programul de lucru si am facut o proiectie si privind programul de lucru peste doua saptamani. A ramas clar - pe data de 21 decembrie se va intruni plenul Parlamentului, reunit, pentru depunerea juramantului de catre presedintele Romaniei", a precizat, miercuri, secretarul Camerei Marcel Ciolacu, dupa sedinta Biroului Permanent al acestui for.

El a aratat ca Biroul Permanent al Camerei nu a mai asteptat punctul de vedere al Curtii Constitutionale, luand decizia privind data de 21 decembrie.

Intrebat daca a fost primit un raspuns din partea Curtii Constitutionale, Ciolacu a raspuns: "Nu, dar hotararea a fost luata oricum, ca pe data de 21. Nu stiu ce raspuns si ce sa mai asteptam, dar oricum noi am hotarat ca pe data de 21 sa fie plen reunit pentru depunerea juramantului".

"Categoric, pe data de 21, deputatii si senatorii vor fi in Parlament pentru depunerea juramantului de catre noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis", a mai spus Ciolacu.

Cand depune Klaus Iohannis juramantul? Parlamentul cere parerea CCR

Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului anuntau, marti, ca au decis sa solicite Curtii Constitutionale un punct de vedere cu privire la momentul la care presedintele ales, Klaus Iohannis, poate depune juramantul in plenul Parlamentului, pentru a-si incepe mandatul.

Oficiali ai Curtii Constitutionale au spus ca deocamdata nu a fost inregistrata la CC o solicitare in acest sens.

Seful CCR, despre depunerea juramantului de catre Iohannis: Risca cineva sa ne lase fara presedinte?

Presedintele CC, Augustin Zegrean, a fost intrebat, miercuri, de jurnalisti, la intrarea in sediul institutiei, cand ar trebui sa depuna juramantul noul presedinte.

"Dupa Constitutie, mandatul presedintelui este de cinci ani. Socotiti si voi, din 21 decembrie 2009, cand se implinesc cinci ani. 21 decembrie 2014, in mod normal. In Dreptul constitutional, termenele se socotesc pe zile pline. Nu se scade din calcul ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste. Deci, pe 21 decembrie s-ar implini cinci ani", a declarat Zegrean.

"Constitutia spune ca presedintele intra in exercitarea mandatului de la data depunerii juramantului. Daca un presedinte ar depune juramantul si celuilalt nu i-a expirat mandatul, cum ar fi?", a continuat el.

De asemenea, intrebat daca se poate depunerea juramantului de catre noul presedinte sa aiba loc in 22 decembrie, Zegrean a spus: "Daca cineva risca sa lase tara fara presedinte, de ce nu?".

Ce prevede Constitutia si ce a facut Traian Basescu

Potrivit articolului 83 din Constitutie, "mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului". Alineatul 2 al aceluiasi articol mentioneaza: "Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou-ales".

Pe 20 decembrie 2004, presedintele nou ales Traian Basescu depunea juramantul in plenul celor doua Camere ale Parlamentului intr-o zi de luni. Pe 21 decembrie 2009, de asemenea ca nou presedinte ales, Traian Basescu, depunerea juramantul in plenul celor doua camere ale Parlamentului tot intr-o zi de luni.

Inainte de depunerea juramantului, in plenul Parlamentului este citita de presedintele Curtii Constitutionale hotararea de validare a alegerii noului presedinte ales.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#depunere juramant Klaus Iohannis, #deputati reuniti 21 decembrie, #deputati reuniti depunere juramant , #presedinte