Domnule Iohannis, cu criteriile ce ati facut? O mare rusine

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Iunie 2017, ora 09:13
31680 citiri
Domnule Iohannis, cu criteriile ce ati facut? O mare rusine

Eu nu ii reprosez presedintelui Klaus Iohannis ca nu a incercat sa schimbe actuala majoritate. Nu cred ca putea sa o faca, am mai spus-o, pentru ca nu avea cu ce. Actuala, sa-i zicem, Opozitie este cu mult prea fragmentata si, practic, imposibil de armonizat.

Erau cu mult prea multi si cu interese total divergente de pus la aceeasi masa pentru a scoate ceva functional de acolo. In plus, centrul acestei Opozitii, PNL, este cum zicea fostul presedinte interimar al liberalilor, praf. Si au dovedit-o din nou din plin.

Cum e posibil ca tu, principal partid de opozitie, sa nu fii in stare sa faci o propunere de premier pentru a treia oara consecutiv? PNL s-a dus ca spectatorul la Cotroceni si dupa caderea Cabinetului Ponta, si dupa alegeri (atunci intr-adevar justificat), si acum.

Sigur ca probabilitatea sa preia guvernarea era minima spre nula, dar PNL ar fi dat totusi un mesaj ca exista, un prim semn de viabilitate, de iesire din pasivitate si din posibil blat. Existam, avem solutii, avem premier, apetit de lupta si guvernare, deci incepem sa ne revenim, cam asta ar fi fost mesajul indelung asteptat de la liberali ca semn al intrarii intr-o noua epoca.

In schimb, noul mare PNL, cu o noua mare conducere, s-a dus la Cotroceni ca un partid de mana a treia ca sa faca figuratie. Ca este legat de faptul ca dl Orban nu se poate propune premier fiind inca, tehnic, inculpat, si nu a vrut sa isi puna sub reflector limita poate fi o explicatie. Dar, sincer, ma intereseaza foarte putin.

Fapt este ca nu ai ce sa faci cu asa ceva. Deci din acest punct de vedere Klaus Iohannis a jucat cu mana moarta.

In plus, da, inteleg, ca dl Iohannis are interesul ca PSD sa ramana la guvernare, sa se erodeze total pana in 2019, astfel incat sa opuna o cat mai mica rezistenta la prezidentiale.

Da, si eu cred ca este de-a dreptul igienic ca programul de guvernare cu care s-au castigat alegerile sa se dovedeasca pana la capat ceea ce este, adica o utopie si sa nu ramana un fel de legenda: ce minunati am fi fost, daca am fi fost lasati.

Pe scurt, in principiu, sunt de acord cu mai tot ce a expus presedintele in scurtul discurs care a premers desemnarii dlui Tudose in functia de premier.

Cu mai tot pana la persoana premierului. Pentru ca alegerea in sine mi se se pare o rusine, pentru dl Iohannis si pentru tara. Despre rusinea PSD mi se pare inutil sa vorbesc.

Si nu ma refer aici la chestiunile referitoare la "sistem", care sunt totusi la nivel de speculatie. Pana la urma, chestiunea "sistemului" era treaba PSD sa o evalueze si respinga, ceea ce nu s-a intamplat.

Eu ma refer la criteriile invocate de dl Iohannis in mod repetat si abandonate acum din cauza unor fapte certe.

Presedintele a declarat ca doreste un premier integru. Cum sa fie integru un om care si-a cumparat lucrarea de doctorat, a avut ghinionul sa cumpere una plagiata si la un moment dat a cerut sa-i fie retras titlul de doctor?

Mi se pare o mostra de impostura, de incorectitudine, absolut incompatibile cu criteriile presedintelui.

Apoi, presedintele a declarat ca isi doreste un premier competent. As vrea si eu sa stiu ce dovada de competenta a dat dl Tudose in cele doua mandate de ministru pe care le-a avut pana acum? Cel putin prestatia din acest cel mai recent mandat i-a fost evaluata de dl Valcov la zero realizari. Zero.

Pe propriile criterii de pana acum, presedintele avea toate motivele sa il respinga pe dl Tudose. Nu pentru a lua guvernarea de la PSD, ci pentru a forta un standard, pentru a fi macar coerent cu sine insusi.

Si avea in fata un adversar in genunchi, disperat, care cred ca accepta orice conditie pentru a nu pati raul cel mare, adica pierderea guvernarii.

Dar iata ca dl Iohannis a facut cinste cu premierul, abandonand criteriile si lasand impresia unui pact cu forte securiste obscure, perceptie care a obligat SRI la o dezmintire ridicola si inutila (daca Tudose ar fi omul SRI, ar fi fost de asteptat ca in comunicat sa scrie asta cumva?).

Ce se asteapta, oare, dl Iohannis sa urmeze? Recunostinta eterna a PSD? Protejarea Justitiei? Atat de naiv sa fie?

Liviu Dragnea se ridica din tarana, isi trateaza cearcanele la un pescuit in Brazilia, dupa care se va napusti din nou cu forte proaspete.

Si dupa ce Mihai Tudose sau Parlamentul ii vor rezolva si pragul la abuz, si schimbarea Legii 90 care inca interzice unui condamnat sa fie ministru, ambele servite de tovarasii de la CCR, nu am nicio indoiala ca se va infige la Cotroceni pretinzand sa fie premier.

Si atunci ce-o sa faca dl Iohannis? Va reveni la criterii? Isi va aduce aminte de integritate?

Presedintele ma tem ca a ratat o sansa uriasa de a-si tine aproape electoratul, de a-l tine in corzi si vulnerabil pe Liviu Dragnea, de a reafirma pozitia de stapan al jocului.

Pentru ca oricate tumbe extraordinare faci la Washington si Berlin, alegerile aici le castigi sau le pierzi, si trebuie sa se duca sa te voteze cei carora le-ai livrat in buna pace cu Dragnea un premier comparativ cu care Nicolae Vacaroiu ar putea deveni o lumina.

Eveniment Quarterly Report

Ce șanse sunt ca polul de dreapta să depășească 20% la alegerile din 2024: ”Iarna probabil complicată ar putea avea un impact asupra partidelor de la guvernare”
Ce șanse sunt ca polul de dreapta să depășească 20% la alegerile din 2024: ”Iarna probabil complicată ar putea avea un impact asupra partidelor de la guvernare”
Remus Ştefureac, directorul INSCOP, a vorbit luni seară, 4 decembrie, despre cum stau partidele în sondaje și impactul pe care l-ar putea avea această iarnă. Remus Ştefureac a declarat la...
USR se așteaptă să fie ”surpriza cea mai mare” la alegerile din 2024: ”Sistemul se sperie şi acționează cu tot felul de metode neortodoxe”
USR se așteaptă să fie ”surpriza cea mai mare” la alegerile din 2024: ”Sistemul se sperie şi acționează cu tot felul de metode neortodoxe”
Deputatul Iulian Bulai (USR) a declarat luni, 4 decembrie, că partidul său este sigur undeva la 19% în intențiile de vot ale românilor. Deputatul consideră că, dacă USR va face un pol de...
#Iohannis desemnare Tudose premier , #presedinte
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Presedintele JOHANNIS a cazut ihj dizgratia mea !
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5