Efectul de bumerang al momentului cand presedintele Iohannis ne-a facut cu ochiul

Marti, 25 Februarie 2020, ora 10:37
18333 citiri
Efectul de bumerang al momentului cand presedintele Iohannis ne-a facut cu ochiul
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto/Hepta.ro

Butada involuntara a lui Victor Ponta, dupa prezidentialele castigate de Traian Basescu in 2009, "sistemul lor a functionat mai bine", poate folosi ca explicatie si astazi, cand Curtea Constitutionala a decis ca desemnarea lui Ludovic Orban ca premier nu e valida, de vreme ce nu se sprijina pe coagularea unei majoritati in Parlament.

Judecatorii CCR nu si-au motivat inca decizia, iar presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu va merge mai departe in procesul de desemnare a premierului pana cand nu vede argumentele.

Din decizia anuntata insa, motivele, cel putin scheletul argumentatiei, pot fi intuite. Dincolo de abuzul de interpretare al Curtii, care invalideaza practic orice posibilitate de a avea alegeri anticipate si trece astfel in nesemnificativ un atribut al presedintelui, "ceilalti", in principal artizanii contestarii la Curte ai desemnarii lui Ludovic Orban, si-au sutat singuri sistemul si s-au lasat astfel descoperiti.

Klaus Iohannis, care a intrat in cel de-al doilea mandat decis sa recupereze deficitul de putere din primul, marcat de cea de-a treia sansa data PSD-ului si de revocarea prin purtator din cuvant a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, tot in urma unei decizii a CCR, a tinut mortis sa isi aroge meritul de a ajunge la anticipate, simbolic impachetate drept ultima etapa din procesul de depesedizare a tarii. Aceasta vanitate de a obtine un profit de imagine a devenit o contra-munitie.

Ce spune CCR? Ca presedintele trebuie sa desemneze un prim-ministru capabil sa formeze in jurul Cabinetului propus o majoritate parlamentara. Or, cand presedintele anunta oficial, de la tribuna Cotrocenilor, ca alege acea varianta de premier care va fi in mod cert invalidata de Parlament, pentru ca doar asa se deschide calea alegerilor anticipate, el transmite in nota de subsol si mesajul ca nu vrea sa fie artizanul niciunei stabilitati politice, pentru ca asta ar insemna sa renunte la anticipate sau, in impachetarea de imagine, la depesedizare.

Iar majoritatea judecatorilor CCR a putut sa citeasca doar nota de subsol si sa o transforme in contra-argument.

In momentul in care presedintele ne-a facut cu ochiul, indemnandu-ne sa apreciem cacealmaua care va curata Parlamentul de majoritatea PSD, si-a subminat singur strategia.

Mijloacele pot deservi scopului, chiar si atunci cand acesta din urma e recunoscut ca fiind unul bun.

Atat Ludovic Orban, cat si Klaus Iohannis au mizat prea mult pe capitalul electoral pe care l-au obtinut la europene si prezidentiale si au ignorat ca in joc sunt si alti actori.

In plus, cacealmaua jucata pe fata - ne facem ca desemnam un prim-ministru, sa putem avea alegeri anticipate - si vanitatea de a arata ca au cele mai bune carti, din prima, au avut efect de bumerang. Iar a pierde din mana si anticipatele, si revenirea la doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor ar putea avea costuri politice serioase, in conditiile prelungirii unei crize guvernamentale care aduce si un vid de autoritate in zile complicate de raspandire a epidemiei cauzate de coronavirus.

Presedintelui ii raman cateva variante, dar, asa cum el insusi a admis, probabilitatea de a ajunge la alegeri anticipate a scazut sub 50%. Cum un al patrulea premier pesedist pe care sa il desemneze e respins din capul locului, raman guvernul PNL-USR PLUS care sa mai adune cativa adepti, asa cum Dan Barna a si propus, sau o varianta de corcitura, cu desemnarea unui pseudo-tehnocrat de tipul lui Remus Pricopie, asa cum, de asta-data, PSD a propus.

Klaus Iohannis poate merge pana la capat si cu Ludovic Orban, dar felul in care acesta din urma a gestionat situatia si vulnerabilitatile pe care le-a adus la final de guvernare, prin ordonantele buclucase, stirbesc si simpatia populara pentru o cacealma bine (de) jucata.

Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului
Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului
Politologul Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea din București, a comentat duminică, 19 ianuarie, candidaturile la alegerile prezidențiale ale lui Daniel Funeriu și...
Călin Georgescu s-a dezlănțuit la televiziunea favorită și anunță un eveniment pe 24 ianuarie, „Vreau să horesc cu românii, manifestare a iubirii”. O nouă victimizare cu privire la mama sa
Călin Georgescu s-a dezlănțuit la televiziunea favorită și anunță un eveniment pe 24 ianuarie, „Vreau să horesc cu românii, manifestare a iubirii”. O nouă victimizare cu privire la mama sa
Fostul candidat independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a participat la o nouă emisiune duminică, 19 ianuarie, la Realitatea PLUS. Georgescu a invitat românii să participe...
#Iohannis guvern Orban CCR PSD , #presedinte
  1. Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului
  2. Călin Georgescu s-a dezlănțuit la televiziunea favorită și anunță un eveniment pe 24 ianuarie, „Vreau să horesc cu românii, manifestare a iubirii”. O nouă victimizare cu privire la mama sa
  3. Victor Ponta sugerează o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale: „Poate voi candida chiar eu”
  4. Candidatul la președinție Cătălin Avramescu explică de ce AUR și SOS trebuiau interzise deja: „Omagierea lui Zelea Codreanu este o insultă la adresa oricui are simț moral în țara aceasta”
  5. George Simion participă la învestirea lui Donald Trump. Își reprezintă noua familie europeană. Precizările partidului despre „eventuale sume de bani plătite”
  6. Marcel Ciolacu îl cheamă pe Benjamin Netanyahu la București, după ce un grup de ostatici israelieni, inclusiv un cetăţean român, a revenit acasă. „Importanţă strategică”
  7. Topul „minciunilor și aberațiilor” vânturate „de extremiști” în ultima perioadă. „Danemarca a fost creată de România şi România are frontieră la Marea Caspică sunt ilustrative”
  8. Prima reacție a lui Călin Georgescu, după acuzațiile de legionarism la adresa mamei sale: „Un atac josnic şi fals”
  9. Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist”
  10. După interzicerea AUR, candidatul Cătălin Avramescu cere și desființarea SOS România: „Legea trebuie modificată pentru a permite și desființarea grupărilor de extremă Stângă”