Etnicii germani din Romania, in presa straina, dupa victoria lui Iohannis

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 09:30
9336 citiri
Etnicii germani din Romania, in presa straina, dupa victoria lui Iohannis

Victoria surprinzatoare a etnicului german Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale din Romania a adus in lumina reflectoarelor minoritatea germana a tarii.

"Germanii romani" este o sintagma care desemneaza minoritatea germana care traieste in Romania. 40.000 de cetateni romani s-au identificat drept etnici germani la cel mai recent recensamant, cel din 2012. Cele mai mari grupuri sunt sasii transilvaneni din mijlocul tarii si svabii banateni din vest, scrie Deutsche Welle.

Primii germani provenind din regiunile Mittelrhein si Mosel s-au asezat in zona cunoscuta azi drept Siebenburgen (Transilvania), parte a regatului ungar, in secolul XII. Regii ungari au permis colonistilor sasi sa traiasca de-a lungul granitei estice a imperiului lor, pentru a-l apara mai bine de popoarele migratoare din Asia Minor. Colonistii au venit in cateva valuri si germanii s-au bucurat de o gama de privilegii.

Sasii transilvaneni sunt majoritar luterani si orasele lor, precum Hermannstadt (Sibiu), Kronstadt (Brasov) si Schassburg (Sighisoara) au evoluat de-a lungul secolelor, scrie sursa citata.

Noul presedinte roman nu este singurul etnic german important: noul presedinte al Federatiei Germane a Expulzatilor (BdV), Bernd Fabritius, antrenorul de tenis Gunther Bosch (care l-a antrenat odinioara si pe Boris Becker), si co-fondatorul companiei de software SAP, Hasso Plattner, isi traseaza arborele genealogic pana la sasii transilvaneni.

La sfarsitul secolului al XVII-lea, un grup de svabi din sudul Germaniei s-a asezat in regiunea Banat, pe atunci parte a Imperiului Habsburg. Si migratia lor a avut loc in valuri, majoritatea fiind familii sarace. In timpul imparatesei Maria Terezia, au primit importante privilegii financiare. Majoritatea svabilor banateni e catolica si cel mai important oras al lor este Temeswar (Timisoara) ; altele sunt Arad si Lugoj.

Printre cei mai importanti svabi banateni se numara laureata Nobel pentru Literatura Herta Muller, laureatul Nobel pentru Chimie Stefan Hell si inotatorul devenit actor Johnny Weissmuller, interpretul lui Tarzan in filmele anilor '30-'40.

Dupa Primul Razboi Mondial si Tratatul de la Trianon, regiunilor locuite de sasii transilvaneni si savbii banateni au devenit parti ale Romaniei. La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aproximativ 800.000 de etnici germani traiau in tara. Numarul lor a scazut dramatic in haosul razboiului, in urma stramutarilor fortate ale nazistilor si deportarilor in lagare de munca din URSS.

In timpul dictaturii comuniste, in anii '70 si '80, zeci de mii de germani romani au fost "repatriati" de guvernul german, in cadrul unui program de reunire a familiilor.

Urmatorul exod in masa a avut loc in urma prabusirii regimului lui Nicolae Ceausescu in decembrie 1989. In primii ani de dupa revolutie, aproximativ 200.000 de germani si-au parasit casele din Romania.

A.I.

Citeste si:
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Sursa: Ziare.com