Filmul unei sedinte solemne... cu scantei: Huiduieli si aplauze, din cauza atacurilor lui Iohannis la PSD. Dragnea anunta ca ii da replica in curand

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 15:35
21432 citiri
Filmul unei sedinte solemne... cu scantei: Huiduieli si aplauze, din cauza atacurilor lui Iohannis la PSD. Dragnea anunta ca ii da replica in curand
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancila si cei doi presedinti ai camerelor parlamentare, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, au participat, marti, la sedinta solemna organizata de Parlament cu ocazia aniversarii a 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO si a 70 de ani de la infiintarea NATO.

Pe lista vorbitorilor au figurat doar cei patru inalti demnitari ai statului roman, iar la finalul sedintei parlamentarii au adoptat o declaratie de reafirmare a atasamentului Romaniei fata de principiile si valorile NATO.

In discursul sau, Klaus Iohannis a atacat in repetate randuri Guvernul si majoritatea parlamentara PSD-ALDE, prilej pentru alesii Puterii sa huiduie si sa vocifereze, iar pentru cei ai Opozitiei sa aplaude. Liviu Dragnea a anuntat de la tribuna ca ii va da replica in zilele urmatoare, iar premierul Dancila le-a cerut scuze invitatilor pentru afirmatiile presedintelui.

Citeste aici textul integral al alocutiunii presedintelui Klaus Iohannis.

La fel s-a intamplat si in urma cu 5 ani, tot la sedinta solemna la care se aniversa aderarea noastra la NATO, cand Traian Basescu si Victor Ponta mai intai s-au ignorat, iar ulterior s-au atacat reciproc.

Secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a transmis marti un mesaj presedintelui Romaniei prin intermediul caruia a multumit tarii noastre pentru contributia adusa la NATO si a subliniat, printre altele, faptul ca "securitatea reprezinta fundamentul libertatii si prosperitatii noastre".

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

15:10 - Declaratia este supusa votului electronic. Sunt 238 de voturi "pentru", iar 2 parlamentari nu au votat.

Dragnea ii sufla lui Tariceanu sa inchida sedinta, iar presedintele Senatului se conformeaza, in ciuda faptului ca mai multi parlamentari ai Opozitiei ar fi dorit sa ia cuvantul.

15:02 - Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, citeste textul declaratiei Parlamentului prin care se reafirma atasamentul Romaniei la valorile si principiile NATO.

14:50 - Premierul Viorica Dancila isi citeste discursul, subliniind, printre altele, ca jumatate din cei 30 de ani de dupa caderea comunismului au fost parcursi alaturi de aliatii din NATO.

Viorica Dancila subliniaza importanta valorilor NATO si vorbeste despre riscurile de securitate din regiune.

"Este de datoria noastra ca alaturi de toti ceilalti aliati sa contribuim la consolidarea securitatii. Vom depune toate eforturile", a dat ea asigurari.

Viorica Dancila a criticat discursul presedintelui si a cerut scuze invitatilor pentru atacurile presedintelui, in aplauzele parlamentarilor PSD-ALDE.

14:39 - Ia cuvantul Liviu Dragnea, care tine sa il salute in absenta pe Adrian Nastase, premierul in timpul caruia Romania a fost acceptata in NATO.

Cateva declaratii:

- Azi, Romania implineste 15 ani de la aderarea la NATO. Sunt 15 de experienta activa a Romaniei in cadrul NATO.

- Alianta este cea mai importanta organizatie de securitate colectiva din toate timpurile. E cea mai importanta garantie de securitate a Romaniei.

- Toti partenerii apreciaza corectitudinea si loialitatea cu care Romania a actionat

- Parlamentul este determinat sa promoveze misiunea Aliantei.

- Buna reputatie a Romaniei in NATO s-a castigat prin devotamentul militarilor romani. Datorita eroilor romani, tara noastra beneficiaza de garantiile NATO. Sa nu ii uitam niciodata pe eroii nostri.

- Aderarea la NATO a reprezentat un act decisiv de desprindere totala de reminiscentele regimului comunist.

- Mi-as dori sa gasim consens pe obiectivele importante: apararea intereselor Romaniei in PE, adoptarea euro sau mentinerea a 2% pentru Aparare.

- In afara scutului NATO, Romania ar trebui sa cheltuie mult mai mult pentru aparare.

- Industria de aparare trebuie sa devina un motor serios de dezvoltare al economiei romanesti.

- Am intrat in al treilea an de guvernare PSD-ALDE, care coincide cu al treilea an de acordare a 2% pentru aparare. Acest guvern a putut sa asigure cresterea economica, sustine pensiile si salariile militarilor. Urmeaza ca si in cazul rezervistilor sa se puna lucrurile in ordine si nedreptatile sa fie rezolvate.

- Ar fi fost utila intocmirea unui pact politic. Vad partide care isi propun sa se abata de la acest drum. E o tema de reflectie pe care as fi vrut sa o propun presedintelui, dar dupa discursul de azi imi dau seama ca ar fi inutil.

- Trebuie sa gandim si sa actionam romaneste. Apartenenta la NATO e un obiectiv national.

- NATO a fost construit in primul rand pentru apararea democratiei, in fata unor state totalitare.

- Din respect pentru apartenenta noastra la NATO, raspunsurile care meritau date astazi in urma unui discurs le vom da in zilele urmatoare.

14:30 - Calin Popescu Tariceanu isi sustine discursul:

Cateva idei principale:

- Pentru Romania, dubla aniversare de azi are o semnificatie deosebita.

- Avem toate motivele sa reflectam la rolul pe care il joaca NATO cu privire la securitatea cetatenilor nostri.

- Increderea reciproca si solidaritatea statelor sa nu se diminueze.

- As dori sa evoc sacrificiile pe care bravii nostri soldati le-au facut. Sacrificiul lor in lupta garanteaza propria noastra aparare.

- Reiteram profundul respect pentru toti cei care au participat si participa la misiunile NATO.

- Apartenenta Romaniei la NATO terbuie consolidata prin formatul B9.

- Adresez un apel generatiilor care nu au avut experienta vietii in regimul de dinainte de 1989 si tuturor politicienilor romani: Tinerii nostri trebuie sa cunoasca si sa inteleaga beneficiile apartenentei la NATO, care ne garanteaza conditiile de a prosepra in pace si libertate. "Noi suntem NATO!".

14:10 - Klaus Iohannis ia cuvantul.

Cateva declaratii importante:

- Libertatea, democratia si statul de drept sunt valori fundamentale ale NATO.

- Istoria ne-a demonstrat ca principiile democratice reprezinta esenta proiectului euro-atlantic.

- Pentru tara noastra nu a fost deloc usoara revenirea la democratie dupa epoca neagra a comunismului. Trebuie salutat efortul tuturor celor care au facut posibil acest deziderat national.

- Sunt condamnabile demersurile majoritatii PSD care, prin asaltul la adresa statului de drept, risca sa fragilizeze statutul nostru in NATO si UE (parlamentarii PSD vocifereaza vehement, cei ai Opozitiei aplauda - n.red.).

- Modificarea legilor in interesul unei persoane, cresterea inflatiei, arbitrariul si lipsa de profesionalism - acestea sunt realele politici ale guvernarii PSD. Nu consolidarea Justitiei, nu responsabilitatea guvernarii.

- Guvernarea PSD a devenit sinonima cu dilentanismul, vulnerabilizeaza Romania.

- PSD esueaza sa se ridice la inaltimea acestui moment.

- Lipsa de respect a PSD a culminat cu suspendarea sefului Statului Major al Apararii. Instanta a condamnat aceasta actiune a PSD, care a pus Armata intr-un moment delicat din ratiuni politicianiste.

- Sunt cateva aspecte care arata incompetenta PSD si ca nu intelege ce inseamna sa conduci un stat in care cetatenii sunt bine protejati.

- Ne confruntam cu amenintari tot mai complexe, provenite din multiple directii strategice, care tind sa afecteze NATO, de aceea, e nevoie de coeziune interna in fiecare stat.

- Acordam o atentie speciala combaterii amenintarilor hibride. Romania va continua sa contribuie activ in acest sens.

- Profesionalismul, devotamentul si spiritul de solidaritate ne permit sa avem o alianta credibila si puternica.

- Tara noastra actioneaza constant si consecvent pentru a-si consolida pozitiile, pe mai multe directii.

- Apararea colectiva incepe acasa, prin investitii. Am alocat 2% pentru aparare, la initiativa mea s-a realizat acest demers. A fost rezultatul unui consens politic obtinut la initiativa mea (alesii PSD vocifereaza, Opozitia aplauda - n.red.)

- In realitate, incompetenta guvernantilor, stimati parlamentari, risca sa afecteze chiar modul in care ne indeplinim angajamentele si responsabilitatile in cadrul NATO.

- Voi sustine ferm, in continuare, pozitia Romaniei de abordare unitara, coerenta pe intreg flancul estic de la Marea Baltica la Marea Neagra.

- Conflictul din stramtoarea Kerci, situatia din Ucraina arata ca amenintarile din Est continua sa afecteze stabilitatea regiunii. E necesara prezenta consistenta a NATO in Marea Neagra.

- Romania e un promotor al continuarii politicii usilor deschise pentru Alianta.

- NATO a devenit in cei 70 de ani de existenta singura organizatie care poate deveni un mediu de securitate robust.

- Efortul comun al tuturor membrilor a permis ca organizatia sa se afirme ca un garant al stabilitatii, pacii si dialogului.

- Va asigur ca vom ramane un actor relevant si de incredere in NATO, care isi respecta toate angajamentele asumate.

- La multi ani, Romania! La multi ani, NATO!

14:08 - Sedinta este condusa de cei doi presedinti ai camerelor, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea. Se intoneaza imnul national. Sunt prezenti membrii Guvernului.

Tariceanu anunta ca in sala este prezent si congresmanul american Pete Sessions.

14:05 - Presedintele Iohannis a dat mana cu Calin Popescu Tariceanu si cu mai multi dintre demnitarii prezenti. In schimb, Liviu Dragnea a intrat mai tarziu in sala de plen si l-a evitat pe seful statului, dar s-a dus si a dat mana cu fostul presedinte Emil Constantinescu.

Traian Basescu si Emil Constantinescu discuta cu Klaus Iohannis.

La sedinta participa si alti invitati, printre care Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

14:00 - Klaus Iohannis a fost intampinat la Parlament de vicepresedintii liberali ai celor doua camere Alina Gorghiu si Marilen Pirtea, precum si de seful Statului Major al Apararii, gen. Nicolae Ciuca.

Nu este prima oara cand Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, cei doi presedinti ai camerelor parlamentare, refuza sa il intampine pe presedintele Romaniei.

Un context complicat

Este prima intalnire dintre Klaus Iohannis si Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu dupa ce, luni, presedintele a criticat dur, de la tribuna Administratiei Prezidentiale, atat Guvernul, cat si majoritatea PSD-ALDE, anuntand ca a decis sa largeasca tema referendumului din 26 mai si sa consulte din nou Parlamentul cu privire la acest aspect.

Citeste mai multe despre: Miscare neasteptata a lui Iohannis- Consulta Parlamentul inca o data pe referendum.

Pe de alta parte, Fortele Navale Romane au anuntat, marti, ca 2.200 de militari vor participa la cel mai mare exercitiu NATO din Marea Neagra.

Evenimentul are loc in perioada 5-13 aprilie, la exercitiu urmand sa participe 14 nave militare romanesti si sase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda si Turcia.

"Scenariul exercitiului este fictiv si urmareste planificarea si executarea unei Operatii de Raspuns la Criza (CRO) sub mandatul unei Rezolutii a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (UNSC), in contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenintari simetrice si asimetrice", se mai arata in comunicat.

Pe 1 aprilie, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a fost primit la Washington de secretarul de stat american, Mike Pompeo, discutiile vizand cooperarea Statelor Unite cu Romania in domeniul securitatii si provocarile cu care se confrunta flancul estic al NATO. De asemenea, cei doi oficiali au discutat si despre agresiunea rusa in Marea Neagra si despre contributia Romaniei la securitatea si stabilitatea in regiune.

O alta tema de discutie a fost importanta eforturilor Romaniei de combatere a coruptiei, in conditiile in care aceasta afecteaza institutiile democratice si sustine influenta nefasta a adversarilor.

Citeste mai multe despre: Pompeo s-a intalnit cu Melescanu la Washington. Au vorbit despre coruptia din Romania si agresiunea Rusiei.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va intalni marti cu presedintele american Donald Trump, cu prilejul aniversarii celor 70 de ani de la infiintarea aliantei. Vizita la Casa Alba este programata inainte de reuniunea de doua zile a ministrilor de Externe din statele membre NATO, organizata tot la Washington.

Ștefureac, directorul INSCOP, despre sondaje: ”Sociopol dădea la Cluj candidatul AUR cu 28% și a luat 3,5%”
Ștefureac, directorul INSCOP, despre sondaje: ”Sociopol dădea la Cluj candidatul AUR cu 28% și a luat 3,5%”
Remus Ioan Stefureac, politolog și directorul INSCOP, a oferit pe Facebook exemplul unui sondaj realizat cu două zile înainte de alegerile locale din 9 iunie 2024, când datele sondajului au...
Marcel Ciolacu, primul în preferințe pentru prezidențiale. Surpriza uriașă de pe locul al doilea, potrivit celui mai recent sondaj
Marcel Ciolacu, primul în preferințe pentru prezidențiale. Surpriza uriașă de pe locul al doilea, potrivit celui mai recent sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri Prezidențiale, cei mai mulți votanți ar merge cu Marcel Ciolacu, candidatul PSD, cu 27% din voturi, arată cel mai recent sondaj Sociopol....
#Iohannis sedinta Parlament NATO, #Iohannis Dancila sedinta Parlament NATO , #presedinte
  1. Ștefureac, directorul INSCOP, despre sondaje: ”Sociopol dădea la Cluj candidatul AUR cu 28% și a luat 3,5%”
  2. Marcel Ciolacu, primul în preferințe pentru prezidențiale. Surpriza uriașă de pe locul al doilea, potrivit celui mai recent sondaj
  3. Mircea Geoană, despre căsătoriile între homosexuali: ”Societatea nu este pregătită pentru așa ceva”
  4. Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
  5. Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
  6. Geoană nu îi dă nicio șansă lui Ciolacu în cursa pentru Cotroceni: „Are nevoie de prea mulți meditatori ca să facă față jobului”
  7. Geoană s-a învățat minte după ce a fost „președinte pentru o noapte” în 2009: „Nu mai țopăi pe scenă. Bucură-te mai reținut”
  8. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  9. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  10. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”