Grecia nu a speriat Romania: Ce spune Iohannis despre adoptarea euro si ce asteptari are de la eleni

Luni, 13 Iulie 2015, ora 16:32
4248 citiri
Grecia nu a speriat Romania: Ce spune Iohannis despre adoptarea euro si ce asteptari are de la eleni
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis, care in aceste zile se afla intr-o vizita oficiala la Madrid, a discutat cu seful guvernului spaniol Mariano Rajoy despre situatia elenilor si cum se rasfrange ea asupra intregii Europe.

Iohannis i-a multumit lui Rajoy pentru faptul ca, desi a participat la summit-ul de la Bruxelles pe situatia Greciei care a avut o durata record de peste 17 ore, a venit apoi direct la intalnire.

Seful statului a fost chestionat de jurnalistii spanioli daca Romania mai vrea sa adere la zona euro dupa ce a vazut ce s-a intamplat cu Grecia.

Bancile din Grecia raman inchise - BCE ingheata finantarea

"Cred ca e important sa incercam deja sa tragem niste invataminte din ultima criza, cea cu Grecia, si sa constatam ca pentru o uniune functionala este evident vitala solidaritatea, dar si componenta de preventie trebuie sa joace un rol din ce in ce mai important. Romania doreste sa devina membra a zonei euro, cum de fapt cu toii din UE, cu o exceptie, ne-am angajat sa devenim membri ai zonei euro atunci cand conditiile sunt indeplinite", a raspuns Iohannis.

Si premierul Rajoy a raspuns catorva intrebari pe tema acordului la care s-a ajuns cu Grecia si cum priveste el aceasta noua intelegere.

Iohannis, prima reactie dupa ce Ponta a fost inculpat oficial

"Este foarte important sa ne indeplinim angajamentele suntem cu totii parteneri la o actiune unde toti avem si drepturi si obligatii, nu putem sa vrem doar acces la drepturi fara a avea si obligatii. Acest acord este unul echilibrat, sunt lucruri care nu apareau in textele anterioare ale acordurilor, vom incerca sa mai gasim solutii insa in cele din urma cred ca cel mai bine e sa cautam acordul cel mai amplul, in care toata lumea isi indeplineste angajamentele si atunci in Grecia va fi o crestere, un progres.

Grecia trebuie sa aprobe miercurea urmatoare 4 legi - impozite, pensii si inca alte doua. In acel moment Comisia Europeana va revizui ca acest lucru a fost indeplinit, iar apoi Uniunea le va spune celor 3 institutii sa inceapa negocierea. Dupa negocierile care vor dura ceva timp, se va vedea ce imprumuturi se vor acorda. Parlamentul Greciei va aproba aceste legi. Ma intrebati daca acest lucru se va intampla? Nu stiu, dar am incredere ca se va gasi sprijin", a spus Rajoy.

Programul lui Iohannis la Madrid: Dejun cu regele si intalniri cu romanii din Spania

Presedintele Klaus Iohannis se afla pana marti intr-o vizita oficiala la Madrid, la invitatia regelui Felipe al VI-lea. Seful statului roman a fost primit luni dimineata la Palatul Zarzuela, resedinta oficialaa regelui Felipe al VI-lea.

Presedintele, impreuna cu sotia sa, vor participa la dejunul oferit de regele Felipe al VI-lea si regina Letizia. La acest dejun oficial vor participa si presedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, presedintii Camerei Deputatilor, Senatului, Tribunalului Suprem si Tribunalului Constitutional, personalitati din mediile politic, economic, academic, cultural, reprezentanti ai comunitatii romane din Spania.

Luni seara, seful statului se va intalni si cu comunitatea de romani din Spania, iar marti va fi primit de presedintele Senatului spaniol, Pio Garcia-Escudero.

Cat despre situatia Greciei, liderii de la Atena si creditorii internationali au ajuns, in sfarsit, luni dimineata, la un acord in privinta conditiilor programului de asistenta financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis Ponta demisie Madrid, #Iohannis Madrid Rajoy zona euro, #Iohannis Rajoy Grecia , #presedinte
Comentarii