Grecia, sperietoarea lui Iohannis

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 18:43
9936 citiri
Grecia, sperietoarea lui Iohannis

Nu in sensul ca situatia Greciei l-ar speria pe Klaus Iohannis si l-ar tempera in dorinta de a introduce Romania in zona euro, dupa cum a declarat de curand si in Spania, raspunzand jurnalistilor madrileni. Ci in sensul in care Grecia e folosita pe post de exemplu-sperietoare de catre presedinte si sustinatorii sai impotriva actualului guvern si majoritatii care il sustine la putere.

Ca optiune politica este o alegere legitima, chiar daca riscanta, intrucat merge in sensul austeritatii si ingroasa si mai mult eticheta de pionieri ai taierilor si reducerilor care s-a lipit de fruntea pedelistilor vopsiti in culorile liberalilor. Dar sa presupunem ca lor le da cu plus, ceea ce pierd in razboiul pentru a-l da jos pe Ponta si PSD de la guvernare castiga apoi dupa ce iau puterea.

E un calcul incalcit, cu multe necunoscute, cum ar fi un Ponta renascut in Opozitie un an de zile, imposibilitatea unui posibil Guvern PNL de a sustine masurile promise sau adoptate deja de Guvernul Ponta. Asa s-a transformat noul Cod Fiscal in motiv de razboi si automat in teaseing de campanie pentru anul electoral care urmeaza.

La origini, initiativa PSD de a introduce un nou Cod Fiscal a fost luata imediat dupa ce Ponta a vazut ca poate sa treaca peste pierderea alegerilor prezidentiale fara sa-i ia nimeni functia de prim ministru. Cred ca noul Cod Fiscal a fost conceput ca un buzdugan pe care partidul sa-l arunce cu un an inainte de alegeri pentru a fi folosit apoi in campanie, mai ales in conditiile in care Ponta si partidul vor fi pierdut in cele din urma guvernarea inainte de termen.

Aici Ponta a facut ce a stiut el mai bine. A pus oamenii sa faca rapid un copy-paste la tot ce e mai liberal prin piata, de la mediul de afaceri, din programul lui Klaus Iohannis, a ignorat FMI si CE, a avut noroc sa-l treaca si prin Parlament cu un vot aproape in unanimitate, doar ca s-a impotmolit in pixul presedintelui.

Asta a fost de fapt marele noroc al lui Victor Ponta pentru a mai lua o gura de aer in razboiul pe care il duce si pe frontul partidului, acolo unde se anunta o tot mai mare agitatie chiar si dupa ce aparent toti au cazut de acord ca nu au nicio alta solutie mai buna decat Victor Ponta.

In schimb, intoarcerea lui Iohannis nu numai ca i-a dat viata lui Ponta si l-a ambitionat sa treaca oricum parte macar din masurile din Cod Fiscal, dar mai important i-a facut K.O. pe liberali, care nu stiau ce i-a lovit cand au aflat de la televizor ca presedintele nu a promulgat legea pentru care votasera toti penelistii si, in plus, careia ii adusesera si amendamente - cel mai important si cu care s-au si mandrit fiind scaderea TVA la 19%, nu la 20% cum propusese initial PSD.

Venind vorba despre cumpatare, chibzuinta, viziune si alte motive invocate de catre Iohannis pentru a-si justifica retrimiterea legii catre Parlament, nu au dat dovada oare liberalii exact de oposul lor cand s-au repezit sa scada si mai mult valoarea TVA? Abia asta e exemplul clasic de intrecere in populisme care poate sa produca monstri in viitor.

Pentru a-si explica gestul in fata partidului si a-l scapa de umilinta la care a fost supus din momentul asta, probabil Klaus Iohannis si ai sai vor ajunge sa invoce lectia pe care o primeste Grecia in acest moment pentru a se tine pe picioare in zona euro.

Doar ca astfel Iohannis risca sa fie branduit ca apostolul cel mai feroce al modelului austeritatii impus de Germania in zona euro, iar o astfel de imagine in Romania de astazi nu e deloc placuta si dezirabila dupa cataclismul taierilor din 2010. Macar si pentru ca o parte dintre autorii acelui macel social se afla inca in primele randuri in PNL si, dupa cum se vede la Andreea Paul, sunt in continuare extrem de zelosi in reduceri, fie si de TVA.

Daca liberalii intra in alegerile de anul viitor cu o astfel de imagine, plasmuita chiar de intoarcerea Codului Fiscal in Parlament, ar putea sa duca PNL la o infrangere sigura.

Citeste si:
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri seară, 1 decembrie, că partidul pe care îl conduce exclude ipoteza răsturnării propriului guvern prin moţiune de cenzură, dacă PNL nu...
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...