Guvernul ar putea sesiza azi CCR dupa refuzul lui Iohannis de a-i pune ministri pe Vasilescu si Draghici

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 07:55
1979 citiri
Guvernul ar putea sesiza azi CCR dupa refuzul lui Iohannis de a-i pune ministri pe Vasilescu si Draghici
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul este asteptat sa sesizeze, marti, Curtea Constitutionala dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca ii refuza pentru a doua oara pe Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici la ministerele Dezvoltarii si Transporturilor.

Anuntul a fost facut luni seara de catre Lia Olguta Vasilescu.

"Ne-am pus cartile de identitate in dosarul pe care l-am trimis la Cotroceni, CV-uri si asa mai departe din care sa rezulte ca nu incalcam nicio lege. Este clar ca domnul presedinte Klaus Iohannis insista sa calce in picioare o decizie a Curtii Constitutionale care prevede clar ca prima oara poate sa refuze pe indiferent ce motive doreste domnia sa, pe oportunitate, dar ca a doua oara nu are voie sa refuze decat pe motive de legalitate.

Legalitatea ar presupune cele patru conditii pe care le-am amintit si, asa cum stie si Klaus Iohannis, indeplinim foarte clar aceste conditii de legalitate. Domnul presedinte Klaus Iohannis in continuare nu face altceva decat sa incalce atat legislatia Romaniei, cat si deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anuntat deja ca in cursul zilei de maine va sesiza din nou Curtea Constitutionala", a declarat Lia Olguta Vasilescu, la Digi24.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, a anuntat, luni, ca, daca seful statului va relua aceleasi motive pentru a invoca refuzul celor doi ministri, atunci Executivul "nu poate decat sa sesizeze CCR" pentru a constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala.

"Dupa ce vom vedea ca raspunsul presedintelui va fi acelasi cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decat sa sesizam Curtea Constitutionala. Mai intai sa vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante si pentru noi, dar si pentru presedinte", a spus secretarul general al Guvernului, Toni Grebla.

Deputatul PSD Catalin Radulescu a spus, luni, ca, indiferent daca Romania detine sau nu Presedintia Consiliului UE, Klaus Iohannis "trebuie suspendat", pentru ca "nu face bine poporului roman" si nu are "niciun fel de legatura cu Constitutia".

"Eu cred ca acest presedinte, indiferent ca suntem la presedintia Consiliului UE, nu face bine poporului roman. Acest om nu are niciun fel de legatura nici cu Constitutia, nu vrea sa faca absolut nimic din atributele constitutionale, nu respecta nicio decizie a Curtii Constitutional.

Acest om trebuie suspendat. Trebuie pus un presedinte care sa numeasca ministri, nu-i posibil sa stai tu de o luna jumatate, fara ministri, sa numeasca procuror general, sa revoce procuror general, sa numeasca procurorul DNA, seful DNA care a fost propus de ministrul Justitiei", a declarat Catalin Radulescu.

Social-democratul a mai spus ca le va cere colegilor sai sa decida suspendarea din functie a sefului statului.

"O astfel de atitudine neconstitutionala eu nu am vazut nici macar la Traian Basescu. Nu se justifica in niciun fel de motiv sa fie sustinut presedintele in continuare. In momentul in care un presedinte nu a respectat o decizie a CCR, atunci Parlamentul l-a revocat", a adaugat deputatul PSD.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca va refuza si noile propuneri de ministri, respectiv Lia Olguta Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltarii si Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor.

"Da, aceste doua propuneri vor fi refuzate in cursul acestei saptamani. Intr-o zi, doua vor fi finalizate documente si reexpediate la Guvern", a precizat Iohannis.

Acesta a mai afirmat ca motivele refuzului au fost invocate in scrisorile trimise premierului Viorica Dancila.

"Nu am primit niciun fel de alte propuneri si discutiile pe care le-am purtat nu au viozat alte propuneri", a adaugat seful statului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Guvern CCR Iohanis ministri, #Iohanis refuzat ministri , #presedinte
Comentarii