Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 14:34
5509 citiri
Guvernul Ponta, criticat la intalnirea lui Iohannis cu delegatia FMI

Presedintele Klaus Iohannis a primit marti, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International (FMI) condusa de Andrea Schaechter, iar in timpul discutiilor Guvernul a fost criticat pentru lipsa reformelor structurale la care s-a angajat.

"In cadrul intrevederii, reprezentantii Fondului Monetar International au prezentat Presedintelui Romaniei cele mai importante evolutii ale Programului de asistenta cu caracter preventiv.

Programul a expirat in septembrie 2015, fara o evaluare finala favorabila, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Iohannis primeste delegatia FMI la Cotroceni. Un nou acord?

De asemenea, reprezentantii Presedintiei au subliniat ca "exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line".

In acest context, presedintele Iohannis si-a exprimat ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

"In plus, discutiile au reiterat importanta deosebita a recuperarii intarzierilor in materie de reforme structurale, in special in privinta eficientei intreprinderilor de stat, o atentie deosebita fiind acordata sectoarelor energiei si transporturilor.

Potrivit evaluarilor actuale, absenta reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu si lung, un obstacol major in calea performantei economice", se mai precizeaza in documentul citat.

In ceea ce priveste bugetul pentru anul 2016, "s-a evidentiat necesitatea ca Romania sa nu se indeparteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetara prudenta, pentru a preintampina o serie de riscuri macroeconomice".

Administratia Prezidentiala sustine ca, in acest sens, este necesara pastrarea sub control a deficitului bugetar, "ca element de responsabilitate si prudenta la nivelul deciziilor de politica economica, astfel incat prognozele economice favorabile sa fie reflectate de o crestere economica sustenabila".

Discutii Ministerul de Finante - FMI pe bugetul din 2016

Totodata, Ministerul Finantelor a demarat saptamana trecuta discutii cu delegatia FMI pe marginea bugetului Romaniei pe anul 2016.

ING: Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu FMI inaintea alegerilor din 2016

Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a spus ca se ia in calcul inclusiv posibilitatea incheierii unui nou acord intre tara noastra si FMI.

"In actualele conditii la nivel international, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru Romania un plus", a mentionat acesta.

D.T.

Citeste si:
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea unui guvern condus de Florin Cîţu prim ministru, din care să facă parte si USR PLUS. „Nu există nicio şansă să continuăm...
Sursa: Ziare.com