Huffington Post: Klaus Iohannis, speranta unei Romanii care nu mai vrea sa fie dezamagita

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 08:51

   

Huffington Post: Klaus Iohannis, speranta unei Romanii care nu mai vrea sa fie dezamagita
Mica revolutie produsa la 16 noiembrie, alegerea lui Klaus Iohannis la Presedintia Romaniei, reinnoieste democratia. Dupa caderea comunismului, in 1989, acestea sunt primele alegeri cand niciun candidat nu a jucat un rol in fostul regim.

Daca pare ca a fost intoarsa o foaie, finalul cartii ramane sa fie scrisa intr-o tara aratata cu degetul pentru coruptia sa endemica, scrie ONG-istul Andrei Sorescu pentru Huffington Post.

Acesta sustine ca, in pofida celor 68 de infractiuni sesizate legat de primul tur al alegerilor, totul este bine cand se termina cu bine - in acest caz, victoria indiscutabila a lui Iohannis.

Paradoxul romanesc, continua acesta, este ca tara doreste sa uite, pe de o parte, anii de comunism marcati de dictatura lui Ceausescu, insa perpetueaza, pe de alta parte, practicile sale legate de coruptie, in special electorala.

Pentru a infaptui modernizarea statului, noul presedinte ar trebui sa se sprijine pe tineri, principalii artizani ai victoriei sale. Seful liberalilor, spre deosebire de rivalul sau Victor Pona, care s-a bazat pe o campanie clasica, si-a dus lupta pe Internet, in randul tinerilor romani.

Unii comentatori explica puternica participare electorala prin reinnoirea ofertei politice, reprezentata de Iohannis. Realitatea este mai dura, insa, intrucat mobilizarea reprezinta mai degraba o respingere a lui Victor Ponta. A reduce insa victoria lui Iohannis la factorul varstei si respingerea lui Ponta pare nedreapta, crede comentatorul.

Candidatul PNL nu a deviat in timpul campaniei de la linia anticoruptie, ceea ce a sedus tineretul dezamagit. Chiar daca a criticat premierul si partidul sau PSD, mesajul sau a fost la fel de pozitiv si a marsat pe stabilirea unui adevarat stat de drept.

Klaus Iohannis pare a da noi sperante si nationalistilor pro-europeni care doresc sa se conformeze filosofiei UE. O speranta care nu trebuie sa se dizolve, de aceasta data, in meandrele politicului, continua sursa citata.

In spatele acestei necesare lupte anticoruptie este un mesaj puternic pe care noul presedinte il trimite Bruxelles-ului. Anticipand valul de euroscepticism ce se apropie de Romania, acesta a afirmat clar care sunt prioritatile sale in materie de politica externa - aliantele cu partenerii traditionali: SUA, NATO, UE. Ascendenta germana a lui Iohannis ii asigura deja simpatia cancelarului german Angela Merkel.

In pofida lipsei de experienta guvernamentala, noul presedinte doreste sa faca din Bucuresti ce a facut la Sibiu, cat a fost primar. Din punct de vedere economic, Iohannis va trebui sa fructifice perioada de crestere economica pe care o traverseaza Romania, proaspat iesita dintr-o perioada de austeritate bugetara.

Cu toate ca populatia romana a primit semnalele clare anticoruptie si pro-europene, Klaus Iohannis trebuie sa convietuiasca doi ani cu premierul Victor Ponta. Asta daca nu ii grabeste incheierea mandatului, ceea ce intr-un regim parlamentar ca in Romania nu este deloc simplu.

A.I.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5769 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Val
rank 5
Proiect pentru Romania :
Despre Romania noastra, de ieri, de azi de maine :
O exceptionala analiza si un proiect pentru tara - "Batalia pentru reformarea Romaniei", cu domnul Calin Georgescu la
http://www.nasul.tv/
O ora si 11 minute de analiza lucida si de meditatie densa, profunda, inteligenta si documentata. Credeti-ma ca merita.
paypal
rank 5
Am vazut emisiunea, nu-l mai vazusem pe Calin Georgescu
Iata ca exista oameni extraordinari, culti, pregatiti. Ma gandeam, ascultandu-l, cum ar arata un guverm cu-n asemenea prim ministru si ce echipa de profesinisti si-ar face. De oameni competenti, pregatiti, patrioti.
Exista acum ministri si politicieni care pur si simplu ar trebui eliminati din functii si politica. Sa faca altceva, sa stea acasa...
curat-murdar
rank 5
Reinnoirea clasei politice cu Klaun Ciolanis ! ???? !!!!!
HA HA HA HA HA HA !!!!!!

Marioneta lui Blaga si a pdl-ului deghizat in pnl. Cine sint cei noi???? Blaga, Udrea, Videanu, Roberta anastase ????????? Toate vechi si noua toate !!!!!
marin123
rank 5
Ponta a pierdut in fata lui Klaus Iohannis din mai multe motive:
Cea mai plauzibila cauza este aceea ca, in timp ce Viorel Ponta perpetueaza Coruptia inca de pe timpul Comunismului, Klaus Iohannis lupta pentru reinoirea clasei politice si crearea unui stat de drept fara corupti in guvern si parlament.Sa-l ajute Dumnezeu sa fim si noi in randul lumii. Shalom
curat-murdar
rank 5
Klaun Ciolanis are multe bube in cap, multe anchete, procese
...incheiate in defavoarea lui sau neincheiate inca(desi nu ar fi trebuit sa candideze din cauza asta).

Victot Ponta nu are asa ceva la activ.

Asa ca deocamdata nu poti sa il arati cu degetul decit pe Ciolanis, care este o marioneta in miinile lui Blaga, Basescu, Udrea, Videanu, adica cei care au jefuit Romania in ultimii 10 ani. O sa-l joace Blaga pe muchie de cutit ca sa faca toate matrapazlicurile de care au nevoie sustinatorii lui, ca sa nu se minjeasca ei pe miinile propri.

De unde ai scos-o: "reinnoirea clasei pulitice".
Esti de tot
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor