Impulsul Colectiv a murit!

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:27
7117 citiri

Incendiul din Colectiv a parut ca e un cutremur pentru Romania. S-a dovedit a fi o bataie a vantului. Mai puternica, dar tot vant. Politicienii care tremurasera de frica strazii si care jurasera ca "va fi altfel" si-au revenit si au revenit si la vechile obiceiuri.

Schimbarea din temelii pe care au visat-o cei care au iesit in strada nu s-a intamplat la nivel structural si nici nu e la orizont. Sigur, avem un guvern care pare mai curat, mai transparent si in unele zone mai competent decat altele (cu toate ca ii vedem si multe pete negre), dar care are mecanisme limitate de actiune.

Deocamdata, vedem planuri si trebuie sa mai asteptam pentru mai multe rezultate la nivelul care conteaza, al modificarii mecanismului viciat de coruptie, politizare si ineficienta care ne tine tara la un nivel scazut.

Avem si mai multe actiuni ale Justitiei aprobate de Parlament de negandit in alte vremuri (Gabriel Oprea), dar avem in continuare oameni scapati. Am avut, pentru o perioada, ceva mai multa retinere in viata publica, dar si asta a trecut.

Nu e chiar o revenire completa, dar nici nu e ceea ce ar fi trebuit sa fie. Pana si nivelul activismului civic, hotararea de a te opune coruptiei, abuzurilor si prostiei, a coborat dupa un salt provocat de emotia tragediei din Colectiv.

De ce? Pentru ca, la nivelul de acum al societatii din Romania, odata stinsa presiunea publica, lucrurile revin intr-un trist normal. Clasa politica a facut ceea ce ar fi trebuit sa faca pentru propria supravietuire.

A zburat sub radar, a tacut un timp, s-a comportat decent pentru o etapa, a investit un nou guvern si a absorbit socurile. Apoi a asteptat ca lucrurile sa-si reintre in normal - acapararea discutiei publice de lucruri neesentiale. Plus calcul politic - pana si presedintele Klaus Iohannis a ajuns sa ia apararea Antena 3, cei care il faceau "traficant de copii" si care, cel putin teoretic, insemna ceva impotriva caruia luptase si primise voturi.

Schimbarile adevarate pot veni fie dintr-o noua explozie sociala, fie din socuri electorale in cele doua runde de alegeri din 2016.

Am sperat prea mult de la impulsul pe care tragedia din Colectiv ar fi trebuit sa-l dea societatii romanesti. N-am avut liderii care sa stie sau sa poata sa-l transforme intr-o schimbare din temelii. Si probabil ca nici societatea in sine nu a stiut sa profite de aceasta oportunitate.

Fara indoiala, impulsul Colectiv a murit. Nu au murit insa cei care vor sa schimbe Romania. Iar ocazii vor mai fi.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Primari condamnați, omorâți în bătaie sau demisionari. Motivele pentru care 40 de localități au rămas fără edil
Primari condamnați, omorâți în bătaie sau demisionari. Motivele pentru care 40 de localități au rămas fără edil
Cu toate că a trecut mai bine de-o lună de când Autoritatea Electorală Permanentă a informat Guvernul cu privire la aproximativ 40 de localități care au rămas fără primar, Executivul...
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
În ultimele 24 de ore au apărut informații potrivit cărora patru miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți, fiind vorba despre Eduard Novak (ministrul Sportului), Vasile Dîncu...