Iohannis a atacat la CCR noua lege ANCOM: Presedintele a fost scos din schema numirilor

Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 14:47
4326 citiri
Iohannis a atacat la CCR noua lege ANCOM: Presedintele a fost scos din schema numirilor
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a depus, luni, la CCR, o sesizare de neconstitutionalitate referitoare la legea care modifica OUG de infiintare a ANCOM, adoptata de Parlament in decembrie 2017 si care il scoate pe seful statului din procedura de numire a conducerii institutiei.

Iohannis considera ca legea adoptata de Parlament in data de 27 decembrie 2017 (Legea privind aprobarea OUG nr. 33/2017 pentru modificarea si completarea art. 11 din OUG nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii - n.red.) contine o serie de reglementari noi fata de ordonanta aprobata, dupa o procedura care contravine principiului bicameralismului, si apreciaza ca au fost incalcate mai multe dispozitii din Constitutie.

Astfel, Iohannis considera ca lipsesc elementele de fapt si de drept din care sa reiasa, pe de o parte, existenta situatiei extraordinare si, pe de alta parte, urgenta acestei reglementari, in actul normativ facandu-se doar referire la faptul ca reglementarea se impune in considerarea necesitatii revizuirii modalitatii de desemnare a conducerii ANCOM, neadoptarea solutiilor propuse putand determina disfunctionalitati in activitatea acestei institutii.

"Justificarea adoptarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 pentru modificarea si completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 22/2009 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 312 din 2 mai 2017) a constat in faptul ca era necesara revizuirea modalitatii de desemnare a conducerii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) in scopul corelarii cu statutul juridic al institutiei, respectiv numirea presedintelui si a vicepresedintilor, pe baza propunerii Guvernului, de catre cele doua Camere ale Parlamentului reunite in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Se preciza in preambulul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 ca aceasta revizuire a modalitatii de desemnare a conducerii ANCOM confera garantiile necesare de independenta, coerenta si stabilitate pentru indeplinirea obiectivelor acestei institutii. De asemenea, in preambul, Guvernul a mai precizat si faptul ca neadoptarea masurilor propuse prin ordonanta de urgenta mentionata va genera efecte negative, concretizate in disfunctionalitati ale activitatii ANCOM", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele mai sesizeaza si faptul ca Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat o serie de amendamente care au detaliat procedura de desemnare a conducerii ANCOM, dar, in plus, a adoptat si unele amendamente prin care au fost aduse modificari altor texte din OUG nr. 22/2009, care nu au fost avute in vedere nici de Guvern si, pe cale de consecinta, nici de Camera Deputatilor.

"Avand in vedere forma initiala a OUG nr. 33/2017 si faptul ca, prin adoptare tacita, Camera Deputatilor si-a insusit respectivul continut, modificarile suplimentare pe care le-a adus Senatul, in calitate de Camera decizionala, conduc la concluzia ca obiectul de reglementare si configuratia initiativei legislative au fost modificate substantial, cu consecinta deturnarii de la finalitatea urmarita de initiator (aceea de a stabili o noua procedura de numire in functie a conducerii ANCOM, nicidecum de a modifica elemente fundamentale care tin de statutul autoritatii administrative autonome in raporturile cu Parlamentul, respectiv elemente fundamentale care tin de statutul presedintelui si vicepresedintilor ANCOM) ", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului subliniaza si faptul ca, pana la emiterea OUG nr. 33/2017, conducerea ANCOM era numita de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului, iar activitatea ANCOM era sub control parlamentar, ceea ce corespundea unei transpuneri fidele a dispozitiilor din Directiva 2002/21/CE, cat mai ales modificarilor exprese aduse art. 3 din aceasta directiva prin Directiva 2009/140/CE.

"Prin OUG nr. 33/2017 in procedura de desemnare a conducerii ANCOM au ramas doar Guvernul si Parlamentul, iar prin legea dedusa controlului de constitutionalitate a fost eliminata orice participare a puterii executive la procedura de desemnare atat a presedintelui, cat si a inlocuitorilor acestuia, punand sub semnul intrebarii posibilitatea conducerii acestei autoritati administrative autonome de a mai functiona in parametrii de independenta, neutralitate si impartialitate stabiliti de reglementarile europene si punand astfel in pericol nu doar functionarea ANCOM ca o autentica autoritate de reglementare, ci si armonizarea legislativa in cadrul Uniunii Europene, aspect pentru care in raport chiar cu ANCOM Romania a facut deja obiectul unei proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor (art. 258 si urmatoarele din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Astfel, prin OUG nr. 33/2017, conducerea ANCOM este numita de Parlament, la propunerea Guvernului (art. unic pct. 1, respectiv art. 11 alin. (1) din OUG nr. 22/2009)", mentioneaza seful statului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis CCR OUG ANCOM, #Iohannis sesizeaza CCR ANCOM , #presedinte