Iohannis a depus juramantul - ce scrie presa externa

Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 20:20
14912 citiri
Iohannis a depus juramantul - ce scrie presa externa
Foto: Presidency.ro

Depunerea juramantului de investitura si preluarea mandatului de presedinte de catre Klaus Iohannis sunt abordate pe larg de unele dintre cele mai cunoscute institutii de presa din strainatate.

Iohannis promite sa combata coruptia, in calitate de nou presedinte al Romaniei, titreaza Reuters.

Agentia, preluata si de Voice of America, noteaza ca Iohannis il inlocuieste pe Traian Basescu, cel care a fost presedintele tarii timp de un deceniu in care Romania a aderat la UE si a inregistrat cresteri economice importante, inainte de criza economica in urma careia tara a fost nevoita sa se imprumute de la FMI.

Klaus Iohannis e noul presedinte al Romaniei. Traian Basescu si-a luat la revedere

De asemenea, agentia Associated Press, citata de ABC News, scrie ca fostul primar al Sibiului a fost investit in functia de presedinte, dupa alegeri pe care le-a numit un triumf pentru democratie, la 25 de ani dupa incheierea regimului comunist.

In plus, pro-occidentalul Iohannis promite un stil diferit de cel al "combativului" Traian Basescu. Noul presedinte este numit "atipic pentru politica romaneasca", si "un etnic german care vorbeste lent" si care refuza sa participe in atacuri la persoana, promitand totodata relatii bune cu SUA, UE si Germania.

Iohannis, in The Independent, despre prioritatile sale: Nu sunt un rebel

The Guardian noteaza ca Iohannis promite sa lupte impotriva coruptiei si sa construiasca "o natiune puternica", in timp ce Deutsche Welle scrie ca seful statului a promis intarirea institutiilor statului.

"Surprinzatorul castigator al alegerilor, Klaus Iohannis, a depus jurmantul de presedinte al Romaniei", noteaza si Euronews, care numeste victoria sa din 16 noiembrie una "socanta" si subliniaza ca, de la caderea regimului Ceausescu, ciondaneala politica din Romania a limitat progresul tarii.

De asemenea, Business Week subliniaza ca principalele domenii vizate de Iohannis pentru a fi imbunatatite sunt educatia, sanatatea si sistemul de justitie.

Primul discurs al presedintelui Klaus Iohannis: Cum vede Romania de peste cinci ani

Totodata, si Press Tv aminteste ca Iohannis a devenit presedinte in urma unei victorii surprinzatoare la alegeri si ca a promis intarirea legaturilor cu Statele Unite si Uniunea Europeana.

Si agentia AFP, citata de The Peninsula, scrie ca analistii sunt de parere ca platforma anticoruptie a lui Iohannis i-a convins pe alagatorii dintr-o tara satula de coruptia guvernamentala.

Nu in ultimul rand, Radio Vatican noteaza ca a depus juramantul in Parlamentul Romaniei primul etnic german care ajunge presedinte al fostei tari comuniste, intr-o perioada in care se implinesc 25 de ani de la revolutia sangeroasa ce a pus capat deceniilor de dictatura ceausista.

Sursa citata remarca si prezenta Patriarhului Daniel, despre care spune ca s-a rugat pentru viitorul mandat al lui Iohannis si ca i-a dat acestuia binecuvantarea.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...