Iohannis a deschis anul universitar la Cluj, "oras-magnet pentru tinerii talentati" carora le-a cerut sa-i taxeze pe politicieni

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 11:24

   

Iohannis a deschis anul universitar la Cluj, "oras-magnet pentru tinerii talentati" carora le-a cerut sa-i taxeze pe politicieni
Presedintele Klaus Iohnnis a participat, luni, la deschiderea anului universitar la Cluj-Napoca, la Universitatea Babes-Bolyai, unde a sustinut si un discurs in care a criticat guvernele PSD din ultimii ani pentru ministrii "mediocri" pe care i-au pus in fruntea Educatiei si pentru ca au redus bugetul pentru cercetare la un minim istoric.

Seful statului a laudat Universitatea si Clujul in general pentru modul in care s-au dezvoltat si prin performanta si "normalitate" au reusit sa atraga tineri din intreaga tara.

"Imi face deosebita placere sa deschid anul universitar la Babes-Bolyai, de care ma leaga multe amintiri frumoase din perioada in care si eu am fost student aici, la Facultatea de Fizica. Cred ca fiecare absolvent este mandru de a sa alma mater, iar cand aceasta este un punct de referinta pentru mediul universitar romanesc, sentimentele sunt cu atat mai puternice", si-a inceput presedintele discursul.

Iohannis a remarcat in discursul sau trei valori-cheie pe care le-a promovat pe parcursul existentei de un secol Universitatea Babes-Bolyai: prioritizarea educatiei in viata statului, toleranta si promovarea excelentei in educatie si cercetare.

"Aceste atitudini si abordari ar trebui sa fie asumate la nivelul intregului sistem de educatie din Romania. Spun ca ar trebui pentru ca realitatea din ultimii ani ne-a aratat ca nici vorba de viziune din partea guvernantilor ori preocupare pentru excelenta in educatie.

Singura constanta a fost perindarea pe functia de ministru a unor persoane fara nicio vocatie si fara nicio preocupare de a intelege, daramite de a rezolva problemele sistemice din invatamant. Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre.

Educatia din Romania ar trebui sa cultive talente si sa formeze valori. Din pacate, nu aceasta este regula, ci exceptia pe care o intalnim doar in anumite centre de invatamant, ca aici. In plus, la noi, tinerilor nu li se ofera inca suficiente oportunitati pentru a-si construi cariere de succes in tara", le-a spus Iohannis profesorilor si studentilor.

Comentand bugetele mici ale universitatilor romanesti fata de cele din topurile internationale, Iohannis le-a propus sa isi uneasca fortele si sa fuzioneze sau sa se coaguleze in poli universitari pentru a face fata concurentei.

"Nu este o coincidenta ca in ultimii ani am fost martorii unei transformari a Clujului intr-un magnet pentru tineri talentati si ambitiosi din intreaga Romanie. Mediul universitar si cel economic de aici au facut deja acesti primi pasi cruciali spre normalitate si modernitate.

Va incurajez, de asemenea, sa va uniti fortele. Centrele universitare romanesti au oportunitatea de a utiliza in comun resurse importante, aducand la un loc potentialul tuturor universitatilor si al institutelor de cercetare performante. Fara o abordare strategica de colaborare, bazata pe excelenta si meritocratie, universitatile romanesti risca sa nu aiba realizari notabile in topurile mondiale", a propus seful statului.

Studentilor Iohannis le-a cerut sa foloseasca ceea ce invata pentru a ridica Romania. El i-a si laudat pentru prezenta la vot si le-a cerut sa continue sa se implice activ si sa sanctioneze derapajele politicienilor.

"Indiferent de calea pe care o alegeti, sper ca va veti folosi cunostintele acumulate aici nu doar pentru a va construi o viata mai buna, dar si pentru a ne transforma societatea in mai bine. In ultimii ani, tinerii s-au aflat in fruntea unei veritabile revolutii a participarii civice. La ultimele alegeri, ati distrus mitul tanarului apatic si pasiv, care nu iese la vot.

Va felicit si va indemn sa ramaneti la fel de implicati, gata oricand sa sanctionati derapajele decidentilor politici. Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante si dinamizarea societatii civile, tinerii au preluat stafeta reconstructiei de care Romania are atata nevoie", a mai spus presedintele.

Cand s-a adresat profesorilor si cercetatorilor e criticat din nou guvernele PSD pentru absenta sustinerii si taierea finantarii.

"Voi formati elitele. Voi impingeti frontierele cunoasterii umane. Si tot voi construiti puntile de cooperare internationala pe care se bazeaza, din ce in ce mai mult, cercetarea contemporana.

Din pacate, in loc sa primiti sustinere si fonduri pe masura importantei acestui domeniu, bugetul alocat cercetarii a ajuns la un minim istoric in urma taierilor succesive", a mai spus Iohannis.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3243 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
programer2
rank 1
ro ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
Dupa 4 ani proiect personal "ro-educata" :) ...mai vrea un mandat
...De ce nu ...si criminalul Iliescu a fost votat de 3 ori :)

Limba de lemn ...spalat pe creier ...tipic cadrelor didactice ...cu raspundere :)

Mesaj ...Pt "Tineri Talentati"
...generatia IT-Siveco ...batuta in cap ...ultimii din ue ...statistici oficiale :)
...cariera tehnica ...top-vest ...emigrant programator USA ...salarii medii > 10.000 $/luna

elevi si studenti ...spalati pe creier
...activitatile extraScolare fac diferenta
... ...exclus profesor diletant ...IT-Vianu & co ...Automatica
... ... ...search ing.IT ...portofoliu sec.xxi

Competitiv vest ...Etalon ...puntea magarului
...exemple mioritice ...app. programare ...sec.xxi

... ...game Car ... ### http://oportun.3x.ro/race/race.html ###
... ...game Tanc ... ### http://oportun.3x.ro/tanc/tanc.html ###

...cam asta este nivelul baieti ...competitiv vest :)

cand veti face ceva asemenea ...atunci sa aveti pretentii ...cariere tehnice ...Top Vest

competitiv vest ...parinti lumea 3-a ...dusi cu pluta
...startul conteaza (esential) ...in timp util ...daca se poate gimnaziu

...stop meditatii ...matematica ...sec xix ...apa de ploaie
...start activitati ...programare ...sec xxi ...oportunitati vest

aveti o replica ?
...sau doar votati ca fraierii :)
...succes
...
memorex
rank 1
care tineri telentati si ce stiu sa faca
in romania nu vezi decat manageri de magazine si banci. it-ul cel mult laudat e zero. industria lipsa. cate brevete de inventie in acesti 30 de ani de libera initiativa? nici unul. si noi vorbim de talent.
TORINO
rank 5
”Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre.”
Același lucru se poate spune și despre președinții mediocri, lași, farisei, plimbăreți, cu altă agendă decat binele țarii etc.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor