Iohannis a fost plecat de 20 de ori in strainatate in primele 8 luni de mandat

Sambata, 22 August 2015, ora 17:51
8305 citiri
Iohannis a fost plecat de 20 de ori in strainatate in primele 8 luni de mandat

In primele opt luni de mandat, presedintele Klaus Iohannis a facut 20 de vizite oficiale in strainatate in 12 tari, precum Franta, Spania, Belgia si Italia, petrecand 34 de zile in afara granitelor, iar alte 16 zile s-a aflat in vacante in SUA, Portugalia si Germania.

Klaus Iohannis a intreprins, ca presedinte al Romaniei, vizite in 12 tari din Europa, de la preluarea mandatului si pana acum. Este vorba despre Belgia (sase vizite), Franta (doua vizite), Italia (doua vizite), Polonia (doua vizite), Ucraina, Letonia, Croatia, Serbia, Republica Moldova, Germania, Spania si Austria. In total, au fost 34 de zile petrecute de presedinte in afara granitelor, in cele 20 de vizite facute in strainatate.

Prima deplasare a sefului statului a fost in ianuarie, la Paris, la "Marsul Solidaritatii", eveniment organizat dupa atacurile teroriste din capitala Frantei, care au avut loc la inceputul acestui an. Imediat dupa aceea, Klaus Iohannis a facut prima vizita oficiala ca presedinte, in Regatul Belgiei.

Iohannis merge in vizita oficiala in SUA. Il va primi Obama?

In luna februarie, Klaus Iohannis s-a aflat in vizite oficiale in Franta, Republica Moldova si Germania si a participat si la primul Consiliu European informal. In vizita de la Paris, Klaus Iohannis s-a intalnit cu omologul sau, Francois Hollande, in cadrul discutiilor seful statului solicitand Frantei sprijin pentru aderarea la spatiul Schengen.

Cu aceasta ocazie, presedintele a avut si primele sale discutii oficiala cu romani stabiliti in afara granitelor, participand, la sediul Ambasadei Romaniei, la o intalnire cu reprezentantii comunitatii de romani din Franta.

De altfel, Klaus Iohannis a avut astfel de intalniri cu romanii stabiliti in afara tarii la finalul majoritatii vizitelor sale in alte state.

O vizita importanta a fost si cea din Germania, unde presedintele Iohannis s-a intalnit cu cancelarul Angela Merkel, printre subiectele abordate fiind atat aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, cat si lupta impotriva terorismului.

Iohannis continua sa conduca in topul increderii romanilor - sondaj CSCI

De altfel, acesta din urma a fost si subiectul reuniunii Consiliului Eurpean informal din februarie, prima astfel de reuniune la care a participat Klaus Iohannis. In cadrul discutiilor a fost abordat atat subiectul luptei antiteroriste, cat si cel privind relatia Uniunii Europene cu Rusia, dupa conflictul din Ucraina.

Klaus Iohannis a facut si o vizita oficiala in Ucraina, in luna martie, in timpul careia s-a intalnit cu omologul sau, Petro Porosenko. In cadrul discutiilor, Iohannis a afirmat ca Romania sustine in continuare mentinerea sanctiunilor Uniunii Europene la adresa Rusiei, dupa conflictul provocat de anexarea pensinsule Crimeea.

Tot in luna martie, presedintele a mai vizitat si Polonia, dar a participat si la reuniunea Consiliului European de primavara.

In aprilie, presedintele a plecat din tara pentru Consiliu European Extraordinar de la Bruxelles, dar si pentru o vizita in Italia, unde locuieste cea mai mare comunitate de romani din afara granitelor.

In luna mai, seful statului a participat, la Gdansk, in Polonia, la manifestarile organizate cu prilejul implinirii a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar o saptamana mai tarziu a facut a doua vizita in Italia, la ExpoMilan, iar apoi la Vatican, unde a petrecut trei zile.

Iohannis isi face Cotroceniul hi-tech - reactia Administratiei Prezidentiale

In cadrul vizitei de la Vatican, presedintele s-a intalnit pentru prima oara si cu Papa Francisc, adresandu-i acestuia o invitatie de a veni in Romania. Iohannis a mai participat si la summitul Parteneriatului Estic din Letonia.

In iunie, Iohannis a revenit la Bruxelles, pentru summitul UE-CELAC, dar si pentru Consiliul European de vara, si a facut o vizita oficiala in Croatia.

Presedintele a mai avut vizite oficiale in Spania, Serbia si Austria, in luna iulie.

In Spania, presedintele s-a intalnit cu Regele Felipe al VI-lea, cu premierul spaniol, dar si cu reprezentanti ai comuitatii de romani. In cadrul discutiilor oficiale, Iohannis a abordat si subiectul dublei cetatenii romana-spaniole, insa a declarat ca "nu exista o solutie foarte simpla". In Austria, Iohannis a participat la festivalul de la Salzburg, la invitatia omologului sau, Heinz Fischer.

In septembrie, presedintele Klaus Iohannis va merge in Statele Unite ale Americii, undeva va participa la sesiunea Adunarii Generale a ONU, care va avea loc la New York.

In afara de aceste deplasari, Klaus Iohannis a facut si trei vizite private. Una a avut loc in decembrie 2014, dupa alegeri, dar inainte de depunerea juramantului in calitate de presedinte, cand a fost plecat in concediu opt zile in Statele Unite ale Americii, iar apoi a petrecut trei zile in Germania, in vizita la parintii sai.

O alta vacanta seful statului si-a petrecut-o in Portugalia, unde a stat cinci zile, in perioada Pastelui.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...
Comentarii
niculaeda
rank 5
padrone
rank 5
vizitele lungi si dese, cheia marilor succesuri(in pasi de usele)!