Acum doi ani, Iohannis a mai consultat o data Parlamentul pentru referendumul pe Justitie. Cum i-a raspuns

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:55
4765 citiri
Acum doi ani, Iohannis a mai consultat o data Parlamentul pentru referendumul pe Justitie. Cum i-a raspuns
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis, care a anuntat luni ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului, a mai consultat o data parlamentarii in 2017.

In ianuarie 2017, Iohannis a declansat procedura pentru organizarea referendumului privind Justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

"Stimate Domnule Presedinte al Senatului,

Stimate Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,

In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national:

Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate,consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata", scria Iohannis in scrisoarea de acum doi ani.

In februarie 2017, Parlamentul a votat in unanimitate sa-si dea avizul pentru referendumul propus de Klaus Iohannis.

Dupa vot, cei de la Putere sustineau ca nu este nevoie de referendum, pentru ca este clar ca romanii isi doresc continuarea luptei anticoruptie. ALDE ii cerea lui Iohannis sa investeasca respectivii bani in sanatate, iar Opozitia spunea ca este nevoie de un angajament ferm pentru lupta anticoruptie, pentru ca guvernarea de atunci a incercat sa schimbe Codurile Penale si sa le modifice in favoarea unor politicieni cu probleme penale.

Dupa votul Parlamentului, Iohannis putea stabili exact care vor fi intrebarile, precum si data consultarii populare, insa pana acum nu a mai facut nimic in acest sens.

Amintim ca luni la amiaza presedintele Klaus Iohannis a transmis ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului care va avea loc pe 26 mai.

"Am decis sa fac o reconsultare a Parlamentului Romaniei pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului o noua consultare care largeste aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient si mai puternic", a spus presedintele, avertizand "Guvernul sa nu emita OUG in aceste domenii - justitie, politica penala - pana cand nu se exprima poporul, pana nu cunoastem vointa suverana a romanilor".

Precizam ca presedintele e obligat sa consulte Parlamentul inainte de convocarea unui referendum, iar alesii sunt obligati sa decida, in cel mult 20 de zile de la solicitarea sefului statului, daca sunt de acord, cu votul majoritatii celor prezenti.

Pe 28 martie, Iohannis a anuntat ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis consultare Parlament referendum, #consultare Parlament referendum Justitie , #presedinte