Iohannis a promulgat legea care a infuriat cineastii romani

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 22:57
6013 citiri
Iohannis a promulgat legea care a infuriat cineastii romani
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care este respinsa OUG 91/2016, privind cinematografia, emisa de Guvernul Ciolos, revenindu-se astfel la prevederile vechi, ale OUG 39/2005, care sunt contestate atat de cineasti, cat si de USR si PNL.

Contestatarii legii ii cerusera presedintelui Iohannis sa trimita proiectul la reexaminare.

Proiectul de lege privind respingerea OUG nr.91/2016 a fost adoptat pe 23 mai. PNL si USR au votat impotriva respingerii acestei ordonante.

Inainte de votul plenului, regizorul Tudor Giurgiu a declarat, la Parlament, ca a venit sa protesteze fata de o posibila respingere a OUG nr.91/2016 privind cinematografia, acesta fiind nemultumit de faptul ca membrii Comisiei de Cultura au dat un raport de respingere, fara niciun fel de consultare a celor din breasla, ceea ce i se pare "o practica total aberanta".

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la randul sau, ca un vot de respingere a OUG privind cinematografia este "cel putin pripit, daca nu fatal" pentru reforma in domeniu.

"Forma actuala a ordonantei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finantarea cinematografica. Propune doua categorii noi de competitie, una de filme de microbuget si, prin amendament, o categorie de film experimental.

Prevede posibilitatea de finantare a tinerilor cineasti pentru primul si pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei nationale a cinematografiei din subordinea CNC in subordinea directa a Ministerului Culturii, ceea ce da posibilitatea unei conservari mai bune a patrimoniului cinematografic", a explicat fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu a mai spus ca ordonanta prevede "lucruri importante cu privire la trecerea salilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul Romania Film catre administratia publica locala, cu obligatia ca ei sa le foloseasca intr-adevar pentru proiectia de filme si sa le renoveze".

Ulterior respingerii, peste 450 de regizori, scenaristi, producatori si studenti i-au solicitat lui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare depusa la Administratia Prezidentiala, sa retrimita in Parlament legea de respingere a OUG 91/2016 privind modificarea legii cinematografiei, dar fara succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Iohannis promulgat lege respingere ordonanta cinematografie, #Iohannis promulgat lege respingere OUG Ciolos , #presedinte