Iohannis a promulgat legea care obliga sefii institutiilor publice sa vina la comisiile de ancheta

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 17:38
2716 citiri
Iohannis a promulgat legea care obliga sefii institutiilor publice sa vina la comisiile de ancheta
Foto: Facebook / Camera Deputatilor

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care sefii institutiilor publice din Romania sunt obligati sa participe la audierile comisiilor de ancheta din Parlament, dupa declararea actului ca fiind constitutional de catre judecatorii CCR.

Modificarile la Statutul parlamentarilor au fost facute ca urmare a inceperii activitatii comisiei de ancheta privind prezidentialele din 2009.

CCR a respins sesizarea facuta de Opozitie cu privire la acest proiect, el fiind trimis la promulgare.

Curtea Constitutionala arata, in motivarea respingerii sesizarii opozitiei privind comisiile parlamentare de ancheta, ca orice persoana poate fi citata sau invitata, daca reprezinta o institutie publica, insa refuzul nu poate fi sanctionat de Parlament, ci doar de catre "titularul actiunii disciplinare", respectiv institutia sau persoana de care depind ierarhic.

CCR subliniaza si ca anchetele parlamentare nu pot fi intrerupte de efectuarea unei anchete penale, ele putand coexista.

Curtea arata ca textul Regulamentului diferentiaza intre trei categorii de persoane care pot fi invitate: cei care trebuie sa se prezinte in fata comisiilor de ancheta in considerarea faptului ca activitatea institutiilor/ autoritatilor din care fac parte sunt sub control parlamentar si care sunt citate in acest sens si, pe de alta parte, persoanele care sunt invitate, respectiv cele care reprezinta, in virtutea functiei lor de conducere autoritati/ institutii publice ce nu se afla sub control parlamentar, care, in considerarea principiului colaborarii loiale intre institutiile/ autoritatile statului, au obligatia sa ia parte la lucrarile comisiei in toate cazurile si indiferent de obiectul anchetei parlamentare.

Exista si o alta categorie, respectiv persoanele care pot sa nu aiba nicio tangenta cu institutiile statului, caz in care participarea acestora este la latitudinea lor.

Decizia Curtii arata astfel ca, spre exemplu, procurorii nu ar putea fi chemati la audieri, insa sefii Parchetelor pot fi invitati, desi Ministerul Public nu se afla sub control parlamentar.

Judecatorii CCR explica insa ca ei nu pot fi sanctionati pentru refuzul de a participa de catre Parlament, prin orice mijloc.

Statutul a fost modificat in contextul in care procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a refuzat sa se prezinte la audieri in comisia de ancheta deschisa pentru alegerile din 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Iohannis promulgat lege procurori ancheta , #presedinte