Iohannis a promulgat Legea privind stationarea si tranzitul trupelor straine pe teritoriul Romaniei

Joi, 02 Iulie 2015, ora 19:50

   

Iohannis a promulgat Legea privind stationarea si tranzitul trupelor straine pe teritoriul Romaniei
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, act normativ in baza caruia va functiona la Bucuresti Centrul de comanda NATO.

Potrivit Administratiei Prezidentiele, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei a fost adoptat recent de Parlament.

Seful NATO: Suntem pregatiti sa aparam Romania

La articolul 2, a fost introdusa litera i, care stabileste faptul ca "prepozitionarea inseamna dispunerea produselor militare, echipamentelor si materialelor din inzestrarea fortelor armate straine si, dupa caz, prezenta personalului de deservire in facilitati apartinand autoritatilor publice, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor actiuni".

De asemenea, a fost aprobata modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei in sensul ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea presedintelui Romaniei, la solicitarea ministrului Apararii Nationale, cu avizul CSAT sau in baza tratatelor internationale la care Romania este parte, cu aprobarea presedintelui, la propunerea ministrului Apararii nationale si cu avizul CSAT".

"Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie in termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz", se mai arata in textul de lege.

Seful NATO, la Bucuresti: Rusia incearca sa schimbe prin forta granitele

In forma actuala, articolul 3 stipula ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului".

Totodata, proiectul de lege stipuleaza si faptul ca, in cadrul activitatilor specifice, Ministerul Apararii poate pune la dispozitia fortelor armate straine, gratuit sau contra cost, dupa caz, poligoane, terenuri, cladiri, tehnica, armament, echipamente si materiale, precum si alte bunuri si elemente de infrastructura din patrimoniul propriu.

Legea mai reglementeaza si conditiile in care fortele armate straine pot prepozitiona produse militare, echipamente si materiale si vizeaza, totodata, si optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justitiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal savarsite de un membru al fortelor armate straine care participa la operatiuni executate pe teritoriul Romaniei.

Care este motivul pentru care NATO nu ataca Rusia

In 18 mai, in baza acestei legi, presedintele Klaus Iohannis a solicitat, intr-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru infiintarea Unitatii de Integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie, cu indicative militare, in Garnizoana Bucuresti.

Unitatea de Integrare a Fortelor NATO de la Bucuresti este unul din centrele de comanda ale Aliantei Nord-Atlantice. Unitatea a fost vizitata joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insotit de de presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Unitatea va fi operationala in aceasta toamna, cel mai probabil in luna septembrie, iar investitia s-a ridicat la 16 milioane de lei - 13 milioane de lei din bugetul NATO si 3 milioane de lei din bugetul MApN.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca nu este vorba despre o unitate militara, ci despre un cartier general unde vor fi planificate exercitiile trupelor NATO.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5499 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
pacat
rank 4
rusinos!
nici pe timpul "raposatului", cand "faceam parte" din tratatul de la Varsovia nu s-a permis asa ceva in tara noastra.
Vintage
rank 5
Romania e o tara vasala. Ce te miri!?...
Oare cat o fi birul?...:)))) Pe langa Deveselu...
Salamcusoia
rank 5
Din contra, este vorba de apararea libertatii
furate de muskali vreme de 50 de ani.
takapaka
rank 5
@Salamcusoia
Te simti liber cumva? Daca da, intreaba-te sincer de ce...
pacat
rank 4
@salamcusoia
pacat de salamul cu soia, in mod normal face bine, tie se pare ca nu. cam cine ne ataca sau ne-a atacat in ultimii 25 de ani de cand au luat puterea cei mai corupti conducatori?! da de acum incolo sa te astepti la atentate pe teritoriul tarii, sa te astepti la "sicane" internationale si atunci sa te vad. pana una alta "libertatea" o ai inca.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor