Iohannis a promulgat Legea privind stationarea si tranzitul trupelor straine pe teritoriul Romaniei

Joi, 02 Iulie 2015, ora 19:50
6039 citiri
Iohannis a promulgat Legea privind stationarea si tranzitul trupelor straine pe teritoriul Romaniei
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, act normativ in baza caruia va functiona la Bucuresti Centrul de comanda NATO.

Potrivit Administratiei Prezidentiele, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei.

Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei a fost adoptat recent de Parlament.

Seful NATO: Suntem pregatiti sa aparam Romania

La articolul 2, a fost introdusa litera i, care stabileste faptul ca "prepozitionarea inseamna dispunerea produselor militare, echipamentelor si materialelor din inzestrarea fortelor armate straine si, dupa caz, prezenta personalului de deservire in facilitati apartinand autoritatilor publice, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii unor actiuni".

De asemenea, a fost aprobata modificarea articolului 3 din Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei in sensul ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor astfel de organisme se face cu aprobarea Parlamentului, la propunerea presedintelui Romaniei, la solicitarea ministrului Apararii Nationale, cu avizul CSAT sau in baza tratatelor internationale la care Romania este parte, cu aprobarea presedintelui, la propunerea ministrului Apararii nationale si cu avizul CSAT".

"Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie in termen de cinci zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz", se mai arata in textul de lege.

Seful NATO, la Bucuresti: Rusia incearca sa schimbe prin forta granitele

In forma actuala, articolul 3 stipula ca "infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului".

Totodata, proiectul de lege stipuleaza si faptul ca, in cadrul activitatilor specifice, Ministerul Apararii poate pune la dispozitia fortelor armate straine, gratuit sau contra cost, dupa caz, poligoane, terenuri, cladiri, tehnica, armament, echipamente si materiale, precum si alte bunuri si elemente de infrastructura din patrimoniul propriu.

Legea mai reglementeaza si conditiile in care fortele armate straine pot prepozitiona produse militare, echipamente si materiale si vizeaza, totodata, si optimizarea procedurii de notificare a Ministerului Justitiei cu privire la eventualele fapte cu caracter penal savarsite de un membru al fortelor armate straine care participa la operatiuni executate pe teritoriul Romaniei.

Care este motivul pentru care NATO nu ataca Rusia

In 18 mai, in baza acestei legi, presedintele Klaus Iohannis a solicitat, intr-o scrisoare, aprobarea Parlamentului pentru infiintarea Unitatii de Integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie, cu indicative militare, in Garnizoana Bucuresti.

Unitatea de Integrare a Fortelor NATO de la Bucuresti este unul din centrele de comanda ale Aliantei Nord-Atlantice. Unitatea a fost vizitata joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insotit de de presedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Unitatea va fi operationala in aceasta toamna, cel mai probabil in luna septembrie, iar investitia s-a ridicat la 16 milioane de lei - 13 milioane de lei din bugetul NATO si 3 milioane de lei din bugetul MApN.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca nu este vorba despre o unitate militara, ci despre un cartier general unde vor fi planificate exercitiile trupelor NATO.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Iohannis lege trupe straine Romania, #NATO centru comanda Romania, #trupe NATO Romania Rusia , #presedinte