Iohannis a promulgat sub protest inca una dintre Legile Justitiei: Reprezinta un regres pentru democratia din Romania

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 15:07
15892 citiri
Iohannis a promulgat sub protest inca una dintre Legile Justitiei: Reprezinta un regres pentru democratia din Romania

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat inca una dintre Legile Justitiei, mai exact modificarile aduse Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Insa presedintele isi exprima in continuare dubiile cu privire la efectele pe care aceasta lege le va avea asupra sistemului judiciar din Romania, considerand ca reprezinta un regres pentru democratia din tara noastra.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 4 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

Seful statului precizeaza in document ca modificarile au un impact negativ asupra sistemului judiciar din Romania si asupra independentei judecatorilor si procurorilor, subliniind ca acestea reprezinta un regres pentru democratia din tara noastra.

"Inca de la demararea, in urma cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justitiei, Presedintele Klaus Iohannis a uzat, in mod repetat, de prerogativele sale constitutionale de a solicita Parlamentului Romaniei reexaminarea acestora si de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei.

In plus, atat presedintele Romaniei, cat si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, Comisia de la Venetia. Opinia preliminara emisa de acest organism european, care se va regasi in documentul final din luna octombrie, precizeaza ca modificarile legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din Romania si asupra independentei judecatorilor si procurorilor.

Modificarile aduse cadrului legal existent in domeniul justitiei reprezinta un regres pentru democratia din Romania. Pentru prima data de la aderarea la Uniunea Europeana, este pus sub semnul intrebarii angajamentul Romaniei privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept si separatia puterilor in stat, pericol semnalat de catre Comisia Europeana si GRECO", potrivit sursei citate.

De asemenea, seful statului arata din nou ca nu sustine modificarile aduse celor trei legi ale Justitiei si solicita reluarea parcursului legislativ in Parlament, pentru ca acestea sa fie puse in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Presedintele Romaniei reitereaza ca nu sustine modificarile aduse acestei legi, la fel ca in cazul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Presedintele Klaus Iohannis solicita reluarea parcursului legislativ in Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justitiei in acord cu toate recomandarile Comisiei de la Venetia, inainte ca modificarile adoptate sa produca efecte negative ireversibile ori greu de reparat in privinta bunei functionari a justitiei si a calitatii actului de justitie.

Totodata, presedintele Romaniei atentioneaza ca opinia Comisiei de la Venetia nu poate fi folosita ca un pretext pentru viitoare interventii legislative care nu au nicio legatura cu intarirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmaresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Amintim ca CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) a respins, in 19 septembrie, ca neintemeiata, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Iata aici mai multe detalii - Iohannis e obligat sa promulge si cea de-a doua lege a Justitiei, privind activitatea CSM. Principalele modificari

Amintim si ca, in 20 iulie, presedintele Klaus Iohannis a promulgat prima dintre Legile Justitiei, Legea 304 privind organizarea judiciara.

Cu o zi inainte, seful statului anuntase ca este obligat sa promulge legea, dar a cerut Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea parlamentara sa reintroduca Legile Justitiei in circuitul parlamentar si sa le corecteze.

"Solicit Parlamentului sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze, asa cum solicita cei avizati. Este imposibil de evitat. Este imposibil sa se mearga mai departe cu o lege care a primit aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Venetia", a declarat Klaus Iohannis la acea vreme.

A.D.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com