Iohannis a retrimis in Parlament legea care elimina 102 taxe UPDATE: Reactia lui Dragnea

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 13:16
21047 citiri
Iohannis a retrimis in Parlament legea care elimina 102 taxe UPDATE: Reactia lui Dragnea
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare in Parlament legea care elimina 102 taxe, printre care cea radio-TV si timbrul de mediu, initiata de liderul PSD Liviu Dragnea si aprobata pe repede-inainte in Senat si Camera Deputatilor.

Este ultima cale de atac de care dispune seful statului, caci Curtea Constitutionala a analizat contestatia depusa de acesta, dar a decis saptamana trecuta ca actul normativ nu incalca Legea Fundamentala a tarii.

In cererea de reexaminare, Iohannis recomanda Parlamentului ca reducerea taxelor sa fie insotita de o imbunatatire a procedurilor administrative si a disciplinei bugetare.

"Inlocuirea unei plati directe cu una indirecta, precum si absenta unor masuri legislative conexe, de natura sa conduca la realizarea unor servicii publice de calitate, ar putea face ca simpla eliminare a taxelor prevazute de legea transmisa la promulgare sa conduca, pe langa efectul deplasarii poverii fiscale de la beneficiarii acestor servicii catre toti contribuabilii, persoane fizice si juridice, si la consecinta accentuarii disfunctionalitatilor serviciilor publice", arata seful statului.

Iohannis s-a axat apoi pe efectul eliminarii taxei radio-TV, despre care seful statului sustine ca ar afecta modul de functionare al institutiilor media de stat.

"In sine, dezbaterea referitoare la eliminarea celor doua taxe si acoperirea cheltuielilor de functionare a celor doua servicii publice de radio si televiziune de la buget nu se poate rezuma doar la simpla intrebare daca este sau nu necesara o taxa pentru sustinerea acestora.

Modul de finantare a celor doua servicii publice de radio si de televiziune este in directa legatura cu functionarea acestora, iar argumentul cel mai elocvent in acest sens este chiar interesul pe care aceasta masura legislativa l-a suscitat in spatiul public.

Din aceasta perspectiva, consideram ca stabilirea surselor de finantare a serviciilor publice de radio si televiziune sunt aspecte ce trebuie sa faca obiectul unor dezbateri autentice in forul legislativ, care trebuie sa identifice acele solutii optime de natura sa asigure realizarea rolului constitutional al acestora", arata seful statului in cererea de reexaminare.

Avand in vedere toate acestea, Klaus Iohannis recomanda o analiza aprofundata pentru identificarea surselor de finantare necesare pentru posturile publice de radio si TV. De asemenea, presedintele a identificat si alte probleme.

"Reducerea surselor proprii de finantare in detrimentul cresterii ponderii sursei publice pentru acoperirea cheltuielilor de functionare si dezvoltare poate conduce la noi probleme legate inclusiv de statutul salariatilor si modalitatea de salarizare a acestora ori poate pune chiar pune in discutie independenta editoriala.

Totodata, in contextul bugetar actual, modificarea adusa art. 41 din Legea nr. 41/1994 in sensul ca prin legea bugetara anuala se aproba fondurile de la bugetul de stat alocate Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune apare ca inaplicabila. Astfel, tinand cont ca legea transmisa la promulgare intra in vigoare la 3 zile de la publicare, semnalam ca in bugetul anului 2016 nu sunt cuprinse alocarile necesare, iar pentru anul 2017 bugetul nu se afla inca in procedura parlamentara", a mai spus presedintele.

UPDATE: Liviu Dragnea a reactionat imediat intr-o postare pe Facebook la decizia lui Iohannis de a retrimite legea in Parlament.

"Va asigur ca majoritatea parlamentara va vota din nou legea privind eliminarea celor #102taxe nefiscale, trimisa astazi de Presedinte la reexaminare! Este doar o amanare din care toti romanii au pierdut, in detrimentul companiilor straine care incaseaza taxele radio-tv in schimbul unor comisioane grase", a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Iohannis Parlament lege 102 taxe, #Iohannis Parlament lege Dragnea taxe , #presedinte