Iohannis a retrimis la Parlament legea prin care Avocatul Poporului primeste pensie speciala: E un privilegiu nejustificat

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 15:08
5508 citiri
Iohannis a retrimis la Parlament legea prin care Avocatul Poporului primeste pensie speciala: E un privilegiu nejustificat
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis solicita reexaminarea legii prin care Avocatul Poporului va beneficia de o pensie speciala, egala cu cea a judecatorilor CCR, insa care nu poate scadea in functie de fluctuatiile indemnizatiilor acestor judecatori, ceea ce seful statului considera "un privilegiu nejustificat".

Noua lege introduce prevederi conform carora pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza indemnizatia bruta lunara a judecatorului de la Curtea Constitutionala, aflat in activitate.

Daca in urma actualizarii, rezulta o pensie de serviciu mai mica, Avocatul Poporului isi pastreaza pensia aflata in plata. Iohannis contesta acest mecanism.

"Judecatorii Curtii Constitutionale, la data pensionarii sau recalcularii pensiilor anterior stabilite, beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80% din indemnizatia lor bruta lunara.

Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza potrivit legii. Se poate observa ca legiuitorul a urmarit instituirea unei pensii speciale pentru judecatorii Curtii Constitutionale, in cuantum variabil, prin stabilirea unui procent din indemnizatia lor bruta lunara si nu prin instituirea celei mai mari pensii aflate in plata indiferent de fluctuatia nivelului indemnizatiei brute lunare. (...)

Exceptia stabilita (...) in legea aflata la promulgare incalca principiul egalitatii consacrat in art. 16 alin. (1) din Constitutie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile si obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecatorilor Curtii Constitutionale", explica presedintele.

Avantaje pentru adjunctii Avocatului Poporului

O alta critica se refera la procedura de numire a Avocatului Poporului interimar, solicitand un termen maxim pentru acest interimat, care nu este specificat in lege.

Legea prevede si ca, la incetarea mandatului, adjunctii Avocatului Poporului pot fi numiti, la solicitarea acestora, intr-o functie de conducere sau de executie pe posturile vacante din cadrul institutiei, prin ordin al Avocatului Poporului, ceea ce Administratia Prezidentiala apreciaza a fi "un privilegiu" in detrimentul altor persoane care ar indeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs.

"O astfel de dispozitie derogatorie de la regimul general al angajarii incalca art. 16 alin. (1) din Constitutie conform caruia cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", se arata in cerere.

Dispozitia contravine si Legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, unde se arata ca pentru personalul contractual sau alte categorii de personal care nu beneficiaza de statute speciale ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen, pe baza regulamentului-cadru care se aproba prin hotarare a Guvernului.

"In cazul prevazut de legea aflata la promulgare se stabileste o modalitate de incadrare pe functii vacante derogatorie de la legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, fara o justificare obiectiva si in absenta unei legi care sa stabileasca un statut special al personalului din cadrul institutiei Avocatului Poporului", se arata in cerere.

Fara sporuri speciale

Este criticata si dispozitia prin care personalul care efectueaza vizite sau anchete in spatii unde exista factori cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sanatatea si integritatea fizica si psihica beneficiaza de un spor al carui cuantum si ale carui conditii de acordare se vor stabili prin ordin, de catre Avocatul Poporului.

"Tinand cont de faptul ca exista o reglementare care contine dispozitii cu privire la salarizarea personalului platit din fonduri publice, inclusiv cu privire la cuantumul sporurilor care pot fi acordate, consideram ca modificarile avute in vedere de legea aflata la promulgare trebuie sa se raporteze la regulile stabilite in legea cadru in materie (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice) ", explica Iohannis.

Parlamentul a adoptat, in iunie, cu majoritate de voturi, modificarile la Legea de organizare si functionare a Avocatului Poporului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis lege Avocatul Poporului pensie speciala , #presedinte