Iohannis a sesizat CCR cu privire la legea referitoare la retragerea titlului de doctor

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 17:23
4524 citiri
Iohannis a sesizat CCR cu privire la legea referitoare la retragerea titlului de doctor
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru aprobarea ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea Legii Educatiei, care vizeaza retragerea titlului de doctor.

"Tinand cont de faptul ca forma legii transmise la promulgare este una ulterioara procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 624/26 octombrie 2016 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 937 din 22 noiembrie 2016) si avand in vedere faptul ca Parlamentul a adoptat o serie de reglementari care sunt contrare si excedeaza limitelor deciziei mentionate, consideram ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011 este adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 147 alin. (2) si (4) din Constitutie.

Totodata, consideram ca legea mentionata fost adoptata si cu incalcarea prevederilor art. 61 alin. (2) si ale art. 75 alin. (1) din Constitutie", arata seful statului, in sesizarea transmisa presedintelui CCR, Valer Dorneanu, precizand ca Parlamentul i-a trimis acest act normativ in vederea promulgarii pe 10 aprilie.

Presedintele Iohannis aminteste ca pe 13 octombrie 2016 Guvernul, precum si un grup de senatori au formulat o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei, solicitand instantei constitutionale sa constate ca Parlamentul a aprobat aceasta lege cu nerespectarea dispozitiilor privind procedura de adoptare a legii dupa reexaminare, ca urmare a solicitarii presedintelui Romaniei, a dispozitiilor privind principiul bicameralismului, precum si pe cele referitoare la calitatea legii.

Seful statului arata ca in parcurgerea procedurilor legislative parlamentare, ca urmare a pronuntarii deciziei CCR, Parlamentul a adoptat Legea pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei in forma actuala.

El precizeaza ca, in 2016, legea a fost declarata neconstitutionala, in integralitatea sa, de catre CCR. Seful statului afirma ca in acest context Parlamentul avea obligatia de a constata incetarea de drept a procedurii legislative initiale in privinta legii de aprobare a OUG nr. 4/2016 si de a identifica solutia constitutionala cu privire la soarta actului normativ, avand in vedere ca dispozitiile din Constitutie impun ca Legislativul sa se pronunte prin lege fie in sensul aprobarii, fie in cel al respingerii unei ordonante a Executivului.

Presedintele Iohannis constata ca Parlamentul a decis sa nu inceteze procesul legislativ in privinta acestei reglementari si a considerat ca decizia CCR a avut ca efect redeschiderea procedurii de reexaminare a legii.

El aduce si alte argumente in sustinerea sesizarii sale, pentru situatia in care CCR va respinge ca neintemeiate criticile formulate anterior.

Presedintele Iohannis sustine ca anumite texte din legea criticata au fost eliminate, iar altele au fost modificate, desi acestea nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate, in timp ce altele au fost introduse fara ca acestea sa aiba vreo legatura cu forma initiala a actului normativ sau sa se fi regasit in continutul sau, asa cum aceasta a fost supusa controlului de constitutionalitate.

Astfel, el indica unele modificari ale legii care prevad ca titlul de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestuia si ca diploma de doctor este revocata sau anulata prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, iar prin derogare de la Legea contenciosului administrativ institutia emitenta introduce actiunea in anulare a diplomei, in termen de un an de la data dispozitiei de retragere a titlului de doctor.

Seful statului precizeaza ca pentru aceste noi reglementari Parlamentul nu avea deschisa calea reexaminarii, intrucat acestea nu numai ca nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate si, prin urmare, nici al controlului CCR, dar nu au facut parte nici din forma initiala a legii supuse controlului de constitutionalitate.

El arata ca din legea criticata lipsesc dispozitiile referitoare la modificarea Legii nr. 1/2011, astfel cum acestea erau prevazute in legea adoptata in prima faza, anterior realizarii controlului de constitutionalitate.

"Intrucat asupra acestor prevederi instanta de contencios constitutional nu s-a pronuntat prin efectuarea controlului de constitutionalitate, consideram ca eliminarea acestor dispozitii s-a facut cu depasirea limitelor deciziei Curtii Constitutionale", spune Iohannis, subliniind ca Parlamentul a depasit limitele reexaminarii in acest caz.

Seful statului indica faptul ca legea s-a adoptat prin inlaturarea efectului deciziei instantei constitutionale, care este unul general obligatoriu, inclusiv pentru legiuitor.

Presedintele Iohannis mai arata ca in cazul acestui act normativ a fost incalcata competenta primei Camere sesizate, Camera Deputatilor, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Senat.

"Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca prevederile Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale, in ansamblu", conchide Iohannis.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege doctorate CCR , #presedinte