Ziare.com

Iohannis a sesizat CCR in cazul modificarilor la Legea administratiei publice locale

Miercuri, 20 Martie 2019, ora 19:00

   

Iohannis a sesizat CCR in cazul modificarilor la Legea administratiei publice locale
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR in cazul modificarilor la Legea administratiei publice locale, afirmand ca prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, contravine unor norme si principii constitutionale.

In sesizare, presedintele afirma ca Legea pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 a fost adoptata cu nesocotirea prevederilor art. 61 si ale art. 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate, Camera Deputatilor, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Senat.

In sesizare, seful statului invoca si motive de neconstitutionalitate intrinseca.

"La Art. I. - pct. 1. din legea criticata se prevede: 'La articolul 34, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins: (3) Exercitarea mandatului consiliului local debuteaza la data adoptarii hotararii prevazuta la alin. (2) . Durata mandatului consiliului local reprezinta durata intre data de constituire a consiliului local, in urma desfasurarii alegerilor locale generale si ziua anterioara datei de constituire a noului consiliu local, ca urmare a desfasurarii unor noi alegeri locale generale'. In primul rand, prevederile criticate instituie un paralelism legislativ care lipseste dispozitia in discutie de claritate si previzibilitate, contrar exigentelor de calitate a legii impuse de art. 1 alin. (5) din Constitutie", afirma presedintele.

Printre altele, presedintele considera ca "Paralelismul legislativ si neclaritatea textului criticat pot genera o prelungire a mandatelor consilierilor locali contrara art. 38 alin. (1) din Legea nr. 215/2001 si, implicit, art. 1 alin. (5) din Constitutie".

Despre prevederea conform careia consiliul local se dizolva de drept "in cazul in care acesta nu se intruneste timp de doua luni de mandat consecutiv, desi a fost convocat conform prevederilor legale", presedintele afirma ca "norma este neclara intrucat nu se poate stabili daca legiuitorul a avut in vedere doua luni consecutive din cadrul aceluiasi mandat ori doua luni din mandate consecutive".

O alta prevedere criticata de presedinte este cea conform careia " (1ยน) Luna de mandat a consiliului local avuta in vedere pentru indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), este, de regula, diferita de luna calendaristica."

"Apreciem ca neclaritatea normei criticate are drept consecinta lipsa de previzibilitate a acesteia care, la randul sau, poate genera confuzii in interpretarea/aplicarea sa, creand, astfel, premisele unor vicii de neconstitutionalitate prin raportare la art. 1 alin. (3) si alin. (5) din Constitutie", mai afirma presedintele in sesizare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1471 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

iq-ul zero sau negativ face ravagii printre mafiotii psd-alde-udmr !

Analfabeti functional, impostori, incompetenti si needucati vor sa conduca Romania ... Niste derbedei de mahala, manelisti !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor