Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Codului Administrativ UPDATE

Marti, 31 Iulie 2018, ora 14:39
4416 citiri
Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in privinta Codului Administrativ UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, marti, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind Codul Administrativ al Romaniei.

Presedintele sustine ca, prin modul in care a fost adoptata, legea incalca prevederile art. 61 alin. (2), art. 66 alin. (2) si (3), ale art. 75 alin. (1), (2) si alin. (4) coroborate cu cele ale art.73 alin. (3), precum si cu cele ale art. 147 alin. (4) din Constitutie. Totodata, prin continutul normativ, legea contravine normelor si principiilor constitutionale.

Legea privind Codul Administrativ al Romaniei a fost dezbatuta si adoptata de catre Camera Deputatilor cu incalcarea dispozitiilor art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 66 alin. (2) si (3) din Constitutie intrucat "aceasta lege a fost adoptata in cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor neconstitutional intrunita", se arata in sesizare.

"Legea privind Codul Administrativ al Romaniei a fost dezbatuta si adoptata de catre Camera Deputatilor in cadrul unei sesiuni extraordinare neconstitutional intrunite, intrucat:

a) niciunul dintre subiectele care au dreptul, potrivit art. 66 alin. (2) din Constitutie, de a cere intrunirea Camerelor in sesiune extraordinara nu a formulat o asemenea cerere;

b) convocarea Camerei Deputatilor in sesiune extraordinara s-a realizat pe un alt subiect decat cel stabilit la art. 66 alin. (3) din Constitutie", subliniaza presedintele.

In sesizare se precizeaza, de asemenea, ca legea a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului.

"Avand in vedere rolul constitutional al Consiliului Economic si Social, precum si atributiile acestuia astfel cum sunt stabilite prin legea sa organica de functionare, consideram ca pentru dispozitiile referitoare la relatiile de munca din administratia publica, Legea privind Codul Administrativ al Romaniei trebuia sa fie supusa avizarii Consiliului Economic si Social.

Procedand diferit, prin faptul ca Parlamentul nu a solicitat avizului Consiliului Economic si Social, Legea privind Codul Administrativ al Romaniei a fost adoptata si cu incalcarea art. 141 din Legea fundamentala", se mai arata in document.

Citeste integral sesizarea lui Klaus Iohannis pe tema Codului Administrativ

UPDATE Curtea Constitutionala urmeaza sa discute pe 20 septembrie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind Codul Administrativ, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#Iohannis CCR Codul Administrativ , #presedinte
  1. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  2. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  3. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  4. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  5. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  6. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  7. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  8. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  9. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  10. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”