Ziare.com

Iohannis a sustinut, la Bruxelles, amanarea Brexit

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 08:28

   

Iohannis a sustinut, la Bruxelles, amanarea Brexit
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, in cadrul Consiliului European, prelungirea Brexit pana pe 31 octombrie 2019.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala, prelungirea va fi una flexibila, astfel incat sa permita, in situatia in care acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE in prima zi calendaristica a lunii imediat urmatoare momentului ratificarii.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat miercuri, 10 aprilie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la reuniunea extraordinara a Consiliului European (Art. 50) pe tema retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana (UE).

Discutiile au vizat solicitarea adresata de Prim-ministrul britanic, doamna Theresa May, cu privire la acordarea unei prelungiri pana la data 30 iunie a.c.

Liderii europeni, in format UE 27, au decis sa acorde o prelungire suplimentara pana la data de 31 octombrie a.c. Aceasta prelungire va fi una flexibila, astfel incat sa permita, in situatia in care Acordul de Retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE in prima zi calendaristica a lunii imediat urmatoare momentului ratificarii", se arata in document.

Sursa citata precizeaza ca, in situatia in care acordul de retragere nu va fi ratificat pana pe 22 mai, UK va trebui sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European.

"Daca Marea Britanie nu va respecta aceasta obligatie, retragerea acesteia din UE ar urma sa aiba loc la data de 1 iunie a.c.

Liderii europeni au acordat aceasta prelungire suplimentara in baza angajamentului Regatului Unit de a actiona de o maniera constructiva si responsabila in toata aceasta perioada, in conformitate cu principiul cooperarii sincere, si de a nu bloca deciziile care se vor lua la nivelul Uniunii in acest timp", potrivit Administratiei Prezidentiale.

Presedintia mai subliniaza ca acordul de retragere nu poate fi redeschis, iar, in timpul perioadei de prelungire suplimentara acordata, nu vor putea incepe negocierile privind relatiile viitoare.

In egala masura, sefii de stat si de guvern au reiterat disponibilitatea de a reevalua Declaratia Politica, in cazul in care pozitia britanica se va modifica pe acest subiect.

"Presedintele Romaniei a sustinut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului in Parlamentul britanic din perspectiva necesitatii de a avea o retragere ordonata, care sa asigure certitudine pentru cetatenii europeni din Regatul Unit si pentru cei britanici din UE, dar si pentru companii si mediul de afaceri.

Acordul de retragere, negociat intre Uniunea Europeana si partea britanica, ramane cel mai bun instrument pentru garantarea retragerii ordonate. Pe baza acestui acord, vor putea fi asigurate drepturile cetatenilor, vor fi rezolvate aspectele legate de contributia Marii Britanii la bugetul UE si va fi asigurata o solutie optima pentru frontiera cu Irlanda de Nord. Pe de alta parte, ratificarea acordului de retragere va permite demararea discutiilor pentru urmatoarea etapa a relatiilor viitoare intre UE si Marea Britanie.

In acest context, Presedintele Romaniei s-a pronuntat pentru un parteneriat viitor cuprinzator si ambitios intre Uniunea Europeana si Marea Britanie, care sa cuprinda atat aspecte economice si comerciale, cat si aspectele privind securitatea, apararea si relatiile externe", conchide comunicatul.

Liderii Uniunii Europene au acceptat sa ofere Marii Britanii o amanare a procesului Brexit pana pe data de 31 octombrie 2019.

Citeste mai multe detalii - Liderii UE accepta amanarea Brexit pana pe 31 octombrie 2019, dupa negocieri dure dominate de Macron

A.D.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2174 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eh, asta da stire!

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor