Iohannis a trimis la reexaminare Legea privind infiintarea Catalogului scolar on-line

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 14:39
3263 citiri
Iohannis a trimis la reexaminare Legea privind infiintarea Catalogului scolar on-line
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea art. 70 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, care prevede introducerea unor noi dispozitii privind infiintarea Catalogului scolar on-line, anunta Administratia Prezidentiala.

Seful statului arata ca textul normativ nu prevede modalitatea de punere in aplicare a acestor noi dispozitii si nici nu creeaza posibilitatea pentru autoritatile publice centrale sau locale sa stabileasca reguli precise care sa asigure implementarea unitara si, de asemenea, nu prevede sursele de finantare.

"Potrivit alin. (6) introdus la art. 70 al Legii nr. 1/2011, prin legea supusa reexaminarii, infiintarea si gestionarea permanenta a catalogului scolar on-line intra in responsabilitatea unitatilor de invatamant preuniversitar. Apreciem ca aceasta reglementare este insuficienta, deoarece poate determina o aplicare neunitara a legii.

Astfel, textul normativ nu prevede modalitatea de punere in aplicare a acestor noi dispozitii si nici nu creeaza posibilitatea pentru legiuitorul secundar, respectiv autoritatile publice centrale sau locale, sa stabileasca reguli precise referitoare la infiintarea si gestionarea catalogului scolar on-line, care sa asigure implementarea unitara, de catre toate unitatile de invatamant preuniversitar", arata seful statului.

Mai mult de atat, adauga el, legea transmisa la promulgare nu prevede sursele de finantare prin care se poate realiza si intretine aceasta platforma scolara on-line. De asemenea, avand in vedere ca acest catalog scolar contine date cu caracter personal, consideram ca este obligatoriu ca textul legii sa contina dispozitii exprese, prin care sa se asigure protectia acestor date.

"In al doilea rand, plasarea acestei noi reglementari in continutul actului normativ este realizata prin completarea art. 70 din Legea nr. 1/2011 referitor la organizarea si functionarea bibliotecilor scolare si centrelor de documentare si informare, articol prevazut in cadrul capitolului privind Curriculumul invatamantului preuniversitar. Consideram ca aceste reglementari de completare a art. 70 din Legea nr. 1/2011 nu respecta exigentele de tehnica legislativa prevazute la art. 61 alin. (2) al Legii nr. 24/2000 potrivit carora prevederile modificate sau care completeaza actul normativ trebuie sa se integreze armonios in actul supus modificarii ori completarii, asigurandu-se unitatea de stil si de terminologie, precum si succesiunea normala a articolelor.

Asadar, intrucat notele elevilor exprima, potrivit art. 71 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, rezultatele evaluarii scolare, consideram ca ar fi oportun ca dispozitiile privind infiintarea Catalogului scolar on-line sa vizeze, mai degraba, completarea normelor din Legea nr. 1/2011 referitoare la evaluarea rezultatelor invatarii. Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru completarea art. 70 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011", se arata in cererea transmisa de Klaus Iohannis.

Citeste si Catalogul virtual, temut de elevi, util pentru parinti

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Klaus Iohannis lege catalog online, #lege catalog online Parlament , #presedinte