Iohannis: Acest an electoral sa nu fie inca unul de experimente pentru educatie

Luni, 15 Februarie 2016, ora 22:38
2403 citiri
Iohannis: Acest an electoral sa nu fie inca unul de experimente pentru educatie

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca, in acest an, atentia se va indrepta catre alegeri, insa acestea sunt momente care trec oricat de spectaculoase si intense ar fi, punctand ca pentru educatie 2016 ar trebui sa nu fie inca un an de experimente.

"Stiu ca in anul 2016 cea mai mare atentie va fi indreptata catre alegeri. Este firesc, asa se intampla in dinamica democratiei. Dar momentele electorale vin si trec, oricat de intense ori chiar spectaculoase ar fi.

In raport cu tema educatiei, pe care toata lumea o considera cruciala, sa facem asadar ca 2016 sa nu fie inca un an irosit sau inca un an de experimente si schimbari punctuale", a afirmat Iohannis, la lansarea "Dezbaterii nationale privind educatia si cercetarea", care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a amintit ca dezbaterea nationala este parte a unui proiect ambitios - "Romania educata".

"Trecem astazi, odata cu acest eveniment, la o etapa mai concreta, de constructie si actiune. Intentia dezbaterii nationale pentru educatie si cercetare este ca centenarul Marii Uniri sa ne gaseasca in prezenta unui acord larg al societatii si al actorilor institutionali cu privire la sistemul nostru de educatie, cu o viziune clara si cu un set de politici in aplicarea ei.

Astfel, in 2018, la intrarea Romaniei in cel de-al doilea secol de existenta ca stat modern, putem sa lasam generatiilor tinere o fundatie solida, pe care sa continue constructia catre 'Romania educata'", a spus Iohannis.

El a afirmat ca, in calitate de profesor, are un atasament personal fata de acest proiect, deoarece cunoaste din interior sistemul, "cu bune si mai putin bune", dar si "potentialul urias pe care il avem".

"Ca presedinte, dincolo de aceasta experienta personala, am asumat educatia ca prioritate nationala din convingerea profunda ca viitorul Romaniei este strans legat de educatie", a declarat seful statului.

Iohannis a subliniat ca ceea ce a lipsit reformei in educatie a fost "dialogul sustinut si constructiv, contextul de colaborare, integrarea intr-o imagine unitara".

"Cred ca in anul 2016 putem sa punem in mod real educatia si cercetarea pe agenda publica", a transmis presedintele.

Seful statului a sustinut ca reforma educatiei trebuie scoasa din zona sloganelor, aratand ca pentru acest fapt este nevoie de mai multe conditii.

"Daca ne dorim o reforma durabila, nu doar experiment dupa experiment, de la an la an si de la ministru la ministru, atunci avem nevoie de o dezbatere premergatoare asezata, de un acord larg si de un angajament pe termen lung. O a doua conditie este sa stim ce vrem de la o asemenea reforma.

Cu alte cuvinte, sa stabilim niste obiective de principiu, clare. Altfel, riscam sa vorbim la nesfarsit despre cate ore trebuie mutate de la o materie la alta sau care manual este adecvat. Astfel de discutii tehnice, fara a avea un scop final bine definit, risca sa ramana fara un final constructiv", a aratat Iohannis.

"Aceasta stare de fapt reprezinta un adevarat risc la adresa securitatii nationale. Sa ai cateva sute de mii de tineri fara diploma de Bacalaureat si, as spune, cu sanse aproape zero pe piata muncii, este o mare problema sociala, pe care trebuie sa o constientizam in toata gravitatea ei", a subliniat seful statului.

La randul sau, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a apreciat ca proiectul "Romania educata" lansat de Administratia Prezidentiala este o oportunitate care trebuie fructificata.

"Este platforma de care aveam nevoie pentru un dialog onest, argumentat", a spus Curaj. El a aratat ca ministerul va colabora la acest acest proiect.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: AGERPRES