Iohannis: Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului Brukenthal, Sibiului si Romaniei

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 20:45
4805 citiri
Iohannis: Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului Brukenthal, Sibiului si Romaniei
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a participat, sambata seara, la ceremonia de aniversare a 200 de ani de existenta a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Cu aceasta ocazie, seful statului a apreciat ca anul 2007 a reprezentat anul marilor schimbari atat pentru muzeu si orasul Sibiu, care in acel an a fost Capitala Culturala Europeana, cat si pentru Romania, care a aderat atunci la Uniunea Europeana.

"La aniversarea a doua secole de existenta, ma bucur ca blazonului institutiei fondate de Samuel von Brukenthal i se adauga de astazi insemnele pretuirii Statului Roman", si-a inceput presedintele Iohannis discursul referindu-se la decorarea Muzeului cu Ordinul Cultural in grad de Comandor.

Presedintele a apreciat ca, in anul 2007, Muzeul Brukenthal a cunoscut o transformare importanta, lucru care se poate spune despre Romania in ansamblul ei.

"In cel de-al doilea secol de existenta, Muzeul Brukenthal a devenit o institutie nationala, pentru ca dupa 1990, si cu precadere dupa 2007, sa-si valorizeze patrimoniul istoric si sa se transforme intr-o emblema majora a europenitatii Romaniei.

Anul 2007 a fost anul marilor schimbari ale Muzeului, ca si ale Sibiului, ca si ale Romaniei. Aderarea la Uniunea Europeana, si, totodata, titularizarea orasului Sibiu drept Capitala Culturala Europeana au plasat Muzeul Brukenthal sub excelente auspicii", a afirmat Iohannis.

Acesta considera ca Muzeul reprezinta atat Romania in lume, cat si valorile europene in Romania.

"Deseori patrimoniul Muzeului National Brukenthal este cel care reprezinta Romania in lume. Dincolo de toate acestea, pentru noi Muzeul National Brukenthal ramane fereastra prin care parintii nostri au intrezarit lumina libertatii si a valorilor europene. El este locul intelegerii propriei noastre identitati, in raportul ei cu diversitatea culturala a umanitatii, de care nu poate fi despartita", a mai spus seful statului.

Ceremonia de sambata seara a avut loc intr-unul din saloanele principale ale Palatului, de la etajul intai, urmand ca la final presedintele sa viziteze expozitia de la etajul al doilea "Capodopere din Colectia Brukenthal", care se redeschide cu aceasta ocazie si care contine tablouri de tezaur recuperate, in valoare de cateva sute de milioane de euro.

La ceremonia de deschidere a bicentenarului au fost prezenti oameni de cultura, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cimpean, prefectul Sibiului, Cristian Roman, si consulul general al Germaniei, Judith Urban.

La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a conferit Muzeului National Brukenthal Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria E Patrimoniul cultural national, decoratia fiind inmanata directorului Muzeului in cadrul ceremoniei de sambata.

Cine a fost baronul Samuel von Brukenthal

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunitatii sasesti transilvanene caruia i s-au atribuit importante functii publice in cadrul statului austriac condus de imparateasa Maria Theresa (1717 - 1780), cea dintai functie ocupata fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei. Perioada petrecuta la Viena in aceasta calitate coincide cu perioada constituirii colectiei sale de pictura, mentionata in 1773 in Almanach de Vienne drept una dintre cele mai valoroase colectii particulare ce putea fi admirata in mediul cultural vienez al vremii.

Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal (constand din pinacoteca, cabinet de stampe, biblioteca si o colectie numismatica) au luat nastere cu precadere in intervalul de timp dintre anii 1759 si 1774. Se cunosc putine informatii privind modul lor de constituire, primele inregistrari referitoare la achizitii de tablouri in documentele familiei Brukenthal aparand in 1770, data la care nucleul pinacotecii trebuie sa fi fost deja format.

Scurta istorie a muzeului

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a ocupat-o intre anii 1777 si 1787, Samuel von Brukenthal construieste la Sibiu un palat in stilul Barocului Tarziu, dupa modelul palatelor vieneze.

Intreaga structura a Muzeului National Brukenthal de astazi a evoluat in timp dintr-un nucleu unic: colectiile baronului Samuel von Brukenthal si dintr-o locatie unica: Palatul Brukenthal.

Deoarece nu a avut descendenti directi ramasi in viata, baronul von Brukenthal lasa mostenire prin testament palatul, colectiile si restul averii sale unui descendent in linie masculina dintre persoanele cu care se inrudea. In cazul in care urmasii sai aveau sa moara la randul lor fara a avea copii, familia stingandu-se, averea urma sa fie preluata de Biserica Evanghelica, iar palatul sa devina un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut in anul 1817.

Pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent si de largire a colectiilor principale prin intermediul achizitiilor, dar si de infiintare de noi colectii mai ales in sfera culturii sasesti.

In anul 1948, muzeul a fost nationalizat, devenind proprietatea statului comunist roman. Tot in anul 1948, Societatea Transilvaneana pentru Stiintele Naturii din Sibiu isi inceteaza activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus in patrimoniul national. In anul 1957, Muzeul de Stiintele Naturii devenea parte a Muzeului Brukenthal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohnanis Muzeu Brukenthal, #Iohannis 200 ani Brukenthal, #aniversare 200 ani Brukenthal , #presedinte