Iohannis ar putea numi un premier tehnocrat si dupa alegerile din toamna

Joi, 02 Iunie 2016, ora 06:58
6291 citiri
Iohannis ar putea numi un premier tehnocrat si dupa alegerile din toamna

Presedintele Klaus Iohannis ar putea numi un premier tehnocrat si dupa alegerile parlamentare, daca niciun partid nu obtine o majoritate care sa ii permita sa formeze singur Guvernul.

Este opinia consilierului prezidential pe probleme de politica interna Laurentiu-Mihai Stefan, exprimata la Eastern Europe Investment Summit, organizat de agentia de presa Reuters.

Laurentiu Stefan a facut o radiografie a situatiei politice din tara si a ajuns la concluzia ca principalele partide, PSD si PNL, vor obtine fiecare cam 32%-35% din voturi la toamna. Asta inseamna ca niciunul nu va putea forma singur un Executiv.

Chiar daca PSD s-ar alia cu doua partide mai mici, consilierul prezidential considera ca tot nu ar avea impreuna 50% din parlamentari, prag ce le-ar permite sa propuna un premier care sa si treaca de votul Legislativului.

Avand aceste calcule facute, Laurentiu Stefan nu exclude ca presedintele Iohannis sa numeasca tot un premier tehnocrat, dupa Dacian Ciolos.

"Evident, presedintele va fi in cautarea unui prim-ministru. Vom vedea daca acesta va fi un prim-ministru politic sau unul care are o cariera politica mai scurta sau chiar si un tehnocrat... exista inca multe semne de intrebare", a spus Laurentiu Stefan.

Consilierul prezidential a fost intrebat daca actualul premier Ciolos ar putea sa ramana pe post si dupa alegerile parlamentare.

"Este o valoare pentru politica romaneasca. Foarte abstract vorbind, cred ca Romania si partidele romanesti ar avea o resursa valoroasa, daca el (Ciolos - n.red.) ar decide sa intre in arena (dupa alegeri - n.red.) ", a raspuns Laurentiu-Mihai Stefan.

Pe de alta parte, consilierul prezidential se asteapta la o rata scazuta de participare la vot in toamna si spune ca Iohannis va face presiuni pentru instalarea unui guvern care sa pastreze Romania "un actor credibil in Uniunea Europeana" si care sa fie un ajutor pentru crearea unui mediu de afaceri predictibil si prietenos.

Reuters aminteste ca Stefan a lucrat un deceniu la Ambasada SUA din Bucuresti pana in 2015 si ca actualul Cabinet condus de tehnocratul Dacian Ciolos cuprinde in cea mai mare parte personal al Comisiei Europene, diplomati si lideri ai societatii civile, fiind o premiera in 26 de ani de post-comunism.

Reuters mai scrie ca procurorii din Romania - "una dintre cele mai corupte tari din Europa" - au luat in vizor politicieni de nivel inalt, inclusiv ministri, parlamentari si primari, obtinand astfel elogii de la Bruxelles.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...