Iohannis, asteptat sa ia o decizie privitor la cea de-a doua remaniere a guvernului Dancila

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 06:57
6645 citiri
Iohannis, asteptat sa ia o decizie privitor la cea de-a doua remaniere a guvernului Dancila
Foto: Facebook Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa ia o decizie in ce priveste cea de-a doua remaniere guvernamentala privind portofoliile de la Transporturi si Dezvoltare, dupa ce seful statului a precizat ca va lua o hotarare in acest sens dupa sarbatorile Centenarului, respectiv dupa 1 decembrie.

Pe 22 noiembrie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca nu va lua o decizie in ceea ce priveste cea de-a doua remaniere guvernamentala, privind portofoliile de la Transporturi si Dezvoltare, decat dupa sarbatorile Centenarului si data de 1 Decembrie.

"PSD este la al treilea guvern in nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozitiile de ministru, i-am numarat, nu o sa va vina sa credeti, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum ministri in aceste guverne. Asa nu se poate guverna, e imposibil sa schimbi ministri toata ziua buna ziua, de asta se ocupa PSD.

Cum sa ne imaginam ca poate sa functioneze un guvern cu doua remanieri intr-o saptamana? Eu nu sunt de acord sa contribui la o astfel de guvernare care seamana cu un carusel. In acest sens, ca sa fie lamurita chestiunea in aceasta saptamana, nu va mai exista nicio schimbare de ministri, iar aceasta chestiune care mi-a fost propusa azi va fi luata in analiza cel mai devreme dupa sarbatorile Centenarului si zilei de 1 decembrie.

Pana atunci nu se va intampla nimic. Dupa 1 decembrie, putem sa discutam daca va fi cazul. Pana atunci nu vom schimba ministri", anunta atunci presedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, Lucian Sova si-a inregistrat demisia din functia de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului. Demersul lui Sova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul sau urmand sa fie preluat de Mircea Draghici.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, la finalul sedintei CEx al PSD, ca o va propune pe Lia Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si pe Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor.

Pe 26 noiembrie, vicepremierul si ministrul Dezvoltarii Paul Stanescu a demisionat si el din functiile pe care le avea in Guvernul Dancila. Dupa ce a demisionat din Executiv, Stanescu a declarat ca este "un om de onoare care nu se agata de scaune" si ca numirea sa in functiile guvernamentale a fost urmare a insistentelor membrilor conducerii Partidului Social Democrat.

PSD a decis in ultima sedinta CExN schimbarea lui Paul Stanescu cu Ilan Laufer. Ulterior, presedintele a respins propunerea, iar urmatoarea varianta a PSD a fost Lia Olguta Vasilescu.

Seful statului nu a semnat decretele de revocare din functie a ministrilor Lucian Sova si Paul Stanescu.

In acest context, ministrul Justitiei a anuntat, pe 26 noiembrie, luni, ca va redacta pana luni un proiect de sesizare a CCR pentru un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, rezultat de refuzul de revocare si numire a ministrilor. Toader a anuntat ca decizia sesizarii CCR nu a fost luata.

"Pana luni, voi redacta un proiect de posibila sesizare a Curtii Constitutionale pentru un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si presedintele republicii pentru refuzul de revocare si numire a ministrilor propusi.

Nu inseamna ca s-a luat decizia. Inseamna ca la nivelul Ministerului Justitiei, vom redacta acest proiect de posibila sesizare a Curtii Constitutionale. In cursul zilei de luni il vom prezenta, il vom discuta si apoi cei care au competentele de a decide vor decide daca vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict.

Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adica sub semnatura doamnei premier", a anuntat Tudorel Toader, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Klaus Iohannis numire ministri Transporturi Dezvoltare , #presedinte