Ziare.com

Iohannis ataca la CCR Legea incompatibilitatii primarilor. Ce spune de contrele cu Ponta

de Florin Necula
Luni, 18 Mai 2015, ora 17:48

   

Iohannis ataca la CCR Legea incompatibilitatii primarilor. Ce spune de contrele cu Ponta
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca va ataca la Curtea Constitutionala Legea incompatibilitatii primarilor, precizand ca are "dubii serioase" in privinta constitutionalitatii acestui act normativ.

Totodata, seful statului a facut precizari cu privire la Codul Silvic, mentionand ca nu suporta ca "pareri politice diferite sa duca la aluzii ca se face trafic de influenta la presedintie", cu trimitere la declaratiile prim-ministrului Victor Ponta.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a facut precizari si despre numirea lui Daniel Horodniceanu la sefia DIICOT, despre discutia avuta cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, pe tema cardului de sanatate, dar si despre institutia Primei Doamne si despre modificarile la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, subliniind ca nu vor fi promulgate in forma modificata.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Pentru a preveni neintelegeri sau interpretari eronate, am decis ca atunci cand ajung la mine spre promulgare legi importante sau legi care au dus la discutii ample in spatiul public, sa fac declaratii legate de promulgarea sau nepromulgarea unor acte normative.

- Vreau sa ma refer la trei chestiuni. In prima parte voi face aprecieri la un pachet de 3 legi - legea finantarii partidelor politice, legea care reglementeaza partidele politice si campaniilor electorale si legea alesilor locali.

- Imediat voi face precizari cu privire la acte normative care nu au ajuns inca la mine, in speta intentiile de modificare la Codul Penal si de Procedura Penala.

- Revenind la primele trei legi, toate au facut parte din consultarile pe care le-am avut cu partidele politice.

- Este foarte important ca modificarile legilor partidelor si campaniilor sa duca la o imbunatatire a performantei.

- Aceste trei legi au fost promulgate, nu sunt legi perfecte. Fiecare in parte reprezinta un progres intr-o directie buna. Toate trei legile au fost promulgate pentru ca le consider un castig in aceasta etapa.

- Legea finantarii partidelor si campaniilor a fost retrimisa in Parlament pentru ca forma nu a fost una pe care am gasit-o satisfacatoare.

- Legea referitoare la partide politice contine cateva modificari, cea mai importanta este cea care se refera la numarul de fondatori, un numar mic - trei persoane. Se introduce prima data in legislatia romaneasca notiunea de partid local, lucru pe care il consider bun.

- Consider ca modificarile sunt de substanta, sunt benefice, si din acest motiv am promulgat legea.

- O sesizare care a venit din partea societatii civile, care a fost de parere ca sunt limitative sau restrictive parerile la declararea unor partide.

- Un partid nu poate fi radiat administrativ, ci numai prin hotarare judecatoreasca.

- Legea pentru alegerea autoritatilor locale - aceasta lege este un progres bun fata de vechea forma a legislatiei.

- Consider ca aceasta schimbare este una binevenita. In ansamblu, sunt de parere ca legea reprezinta un progres si am promulgat-o.

- In a doua parte, vreau sa ma refer pe scurt la propusa modificare a Legii serviciilor comunitare de utilitati publice. Modificarea a fost tratata in spatiul public ca o interventie pentru schimbarea reglementarilor in incompatibilitatea alesilor locali. Aceasta shimbare se refera in esenta la faptul ca primarul si presedintele CJ pot fi membri in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), cand e vorba de o societate in mana publica, care se ocupa cu utilitati publice.

- Aceasta chestiune a fost vehiculata pe larg si in campania electorala si chiar si subsemnatul am avut o speta discutabila cu ANI, care a transat chestiunea si a precizat ca nu am fost la niciun moment in incompatibilitate.

- Aceasta lege a ajuns a doua oara la promulgare. Am serioase dubii in ce priveste constitutionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresa catre CCR si voi solicita verificarea constitutionalitatii acestui act normativ. In esenta, trebuie sa lamuresc un pic fondul problemei.

- Acest act normativ vrea sa rezolve o parte din problema, folosind un subterfugiu.

- Aceasta lege care mi-a fost trimisa spre promulgare prevede derogari de la Legea administratiei publice locale. Daca este asa, si legea de derogare trebuie tratata ca o lege organica. Ori, parcursul prin Parlament nu a fost de asa natura. Iata, deci, si o problema de forma. Voi trimite actul normativ spre analiza CCR.

- Nu pot sa nu ma refer la modificarile posibile la Codul Penal si de Procedura Penala.

Klaus Iohannis anunta ca va ataca la CCR modificarile la Codul Penal (Video)

- Nu sunt de acord cu astfel de modificari.

- Codurile sunt acte normative noi si trebuie sa fie lasate sa functionze un timp, pentru a vedea in mod obiectiv daca este nevoie de modificari. Nu pot sa accept ca parlamentarii sa faca modificari in interesul lor propriu. Daca vor ajunge la promulgare, nu vor fi promulgate.

Intrebari:

Cu cine v-ati consultat cand ati retrimis in Parlament Codul Silvic?

- Cu departamentul de resort. Mi-a propus retrimiterea, pentru ca impreuna cu actul venit la promulgare, a venit si o sesizare a Consiliului Concurentei, din initiativa sa.

A fost dat ieri un mesaj in care se anunta un interviu al dvs la ARD. Au aparut doar 18 secunde, iar in intregime a aparut pe un canal de Youtube al unei televiziuni locale...

- Departamentul de comunicare o sa va lamureasca integral in aceasta speta.

Ati discutat cu Victor Ponta despre propunerea pentru Ministerul Dezvoltarii?

- Premierul nu m-a contactat in aceasta chestiune, dar sunt convins ca, in masura in care se gaseste o persoana care va fi propusa, ma va contacta.

Un raspuns cu privire la numirea la sefia DIICOT?

- Saptamana de-abia a inceput, vom discuta in aceasta saptamana.

Discutii despre Codul Silvic in CSAT?

- Lucrurile au evoluat, nu mai sunt doar la nivelul de intentie, ci sunt hotarat sa se discute aceasta chestiune in CSAT. Am avut saptamana trecuta o discutie cu premierul cu privire la ordinea de zi a viitorului CSAT. Am definitivat ordinea de zi a viitorului CSAT si contine o definitivare a situatiei in domeniu.

Iohannis, detalii despre relatia cu Ponta: Nu accept aluzii ca se face trafic de influenta la presedintie

Intentionati adoptarea unor decizii, a unei strategii?

- In prima faza, dorim sa avem o analiza, sa vedem cu ce fenomen ne confruntam.

Punctul de vedere cu privire la preluarea imigrantilor care vin din Africa?

- Romania trebuie sa fie solidara cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene, daca se pune problema preluarii migrantilor. Un punct de vedere concret va fi elaborat.

Daca Parlamentul nu va tine cont de cererea de reexaminare a Codului Silvic, veti sesiza Curtea Constitutionala?

- Nu doresc. Daca as fi dorit, as fi putut sa fac acest lucru din capul locului. Este important sa vedem un pic unde sunt problemele.

- Nu s-a discutat decat foarte putin despre un alt lucru sesizat, care deschide posibilitatea defrisarilor absolut necontrolate, pe suprafete mai mici de 10 hectare. Adunand toate suprafetele care sunt sub 10 hectare, peste un milion de hectare pot fi defrisate fara niciun fel de analiza prealabila. Aici este nevoie de o discutie aprofundata.

- Am tinut sa aduc in atentia publica aceasta chestiune care nu a fost sesizata decat de unii specialisti.

Va mentineti decizia ca, in situatia in care PNL formeaza o majoritate, sa il desemnati premier pe Catalin Predoiu?

- Da, sigur ca da.

Iohannis, prima reactie dupa episodul Atanasiu: Il va numi sau nu pe Predoiu premier

Relatia cu Victor Ponta cum este? A suferit modificari?

- Este una institutionala. Daca a suferit schimbari, este tot o relatie institutionala. Le-am spus romanilor ca vreau sa fiu un presedinte mediator, dar ferm cand se impune. Daca am constatat o declaratie nelalocul ei, mi s-a parut corect sa o pun la punct.

- Codul Silvic a aratat ca sunt si probleme in care avem pareri foarte diferite. Nu pot sa accept ca pareri politice diferite sa duca la aluzii ca se face trafic de influenta la presedintie, lucru care nu s-a intamplat si nu o sa se intample.

Iohannis il ameninta pe Ponta cu instanta si a cerut ajutorul sefului SRI

Cum vedeti protestele din R.Moldova?

- Este dreptul lor de a-si manifesta o optiune politica. Mai mult, in aceasta faza este greu de transmis. M-am referit la aceste chestiuni legate de unire si cred ca trebuie sa fim constienti ca prima etapa este cea spre Europa. Trebuie sa sprijinim R. Moldova acum in parcursul ei european.

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

Sustineti ca Bucurestiul sa aiba un singur primar?

- Este o tema care poate fi discutata cand se vorbeste despre reforma administrativa in Romania. Aceasta chestiune nu este una care trebuie ridicata de presedinte, dar cu siguranta voi avea grija ca acest aspect sa fie parte din concept.

Guvernul nu aplica legea si nu organizeaza alegeri partiale in 5 consilii judetene, 3 mari municipii si 14 colegii de senatori si deputati. Cum vedeti faptul ca Guvernul nu aplica legea?

- Abordarea Guvernului este gresita. Ar fi trebuit sa organizeze alegeri partiale in toate localitatile si judetele unde persoanele care au fost pe functie au parasit din varii motive aceste functii.

- Consider ca aceasta tema trebuie abordata de cei in cauza. La Cluj s-a ajuns chiar la un proces pe aceasta speta. Este o tema care ar putea fi foarte bine discutata intre partidele politice.

In noua carte spuneti ca au existat "indicii puternice in ce priveste un blat intre Basescu si Ponta". Care sunt acele indici si aveti acelasi sentiment si acum?

- Am acelasi sentiment. Sunt diferite indicii pe care le-am discutat in campania electorala si care sunt prezentate in carte si pe care v-o recomand.

Iohannis denunta un blat Basescu-Ponta: Inca am acest sentiment

Traian Basescu va critica pentru interviul pentru ARD.

- Va rog sa il intrebati ce a vrut sa spuna, nu comentez aceste afirmatii. Nu comentez afirmatiile predecesorului meu.

Interzicerea exportului lemnului neprelucrat?

- Sprijin orice actiune legala care duce la oprirea defrisarilor ilegale.

Credeti ca primarii si presedintii de CJ trebuie sa faca parte din AGA?

- Da, sunt de parere ca trebuie sa aiba posibilitatea sa fie membri in adunara intercomunitara care se ocupa de aceste societati. Trebuie sa aiba posibilitatea sa fie membri in consiliile de administrare.

De ce este binevenita alegerea presedintilor de CJ de catre consilieri?

- O comunitate de tip comuna, oras, municipiu, are o coeziune proprie si de cand exista astfel de entitati au un primar, care reprezinta comunitatea si atunci este normal, bine sa fie ales direct. Un judet este o unitate mai degraba tehnica. Nu cred ca exista un fel de comunitate judeteana similara unei comunitati de tip oras, municipiu sau comuna. In consecinta, nu se impune neaparat alegerea directa.

- Consiliul Judetean are oricum mai degraba atributii de coordonare. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat de la Revolutie incoace in consiliile judetene.

- Dupa un timp, s-a hotarat ca si presedintele de CJ sa fie ales direct, iar rezultatul a fost direct asa-numitii baroni judeteni. In CJ, majoritatile se pot schimba absolut legitim si trebuie sa aiba posibilitatea ca aceasta schimbare sa se simta inclusiv la nivelul presedintelui de CJ.

Cand veti face o nominalizare la sefia SIE?

- Voi face o nominalizare la momentul potrivit.

Membri ai ISIL ajung in Europa cu barci din nordul Africii. Aveti semnale ca ar fi crescut riscul pentru tara noastra?

- Situatia este sub atenta supraveghere a serviciilor secrete. Nu am avut niciun fel de incident. Suntem ingrijorati si, ca atare, serviciile vor fi mult mai implicate.

Comisia Europeana a atras atentia ca impozitarea celor cu venituri mici este cu mult peste cea din alte tari.

- Solutiile trebuie sa vina de la Guvern si astept sa vina cu solutii pentru aceste chestiuni. Toate recomandarile facute trebuie sa primeasca un raspuns din partea statelor membre.

- In cazul Romaniei, acest raspuns trebuie sa vina de la Guvern si astept un raspuns.

De ce nu ati cerut o selectie pe criterii de competenta, pentru sefia DIICOT?

- Procedura legala a fost respectata. Este de datoria mea sa ma informez foarte bine inainte de a face o astfel de nominalizare. Am avut o discutie destul de lunga cu candidatul si voi lua o decizie in consecinta.

Va mai intalniti zilele acestea cu dl Horodniceanu?

- Daca este nevoie, ma mai intalnesc o data, de doua ori, de trei ori...

Iohannis, despre propunerea pentru sefia DIICOT: Ma intalnesc de cate ori e nevoie cu Horodniceanu

Legea votului romanilor din diaspora e in grafic?

- Ma ingrijoreaza un pic, nu sunt in grafic.

Institutia Primei Doamne?

- Nu cred ca Romania este pregatita pentru o institutie a Primei Doamne. Prima doamna exista, este sotia mea, Carmen. Nu cred ca trebuie institutionalizata aceasta chestiune.

Iohannis, despre Prima Doamna: Nu trebuie institutionalizata, este sotia mea, Carmen

Ce cuvinte va descriu cel mai bine stilul prezidential?

- Este un pic cam devreme, va las pe dvs, media.

Defrisarile vor fi subiectul central al CSAT. Considerati ca taierile ilegale reprezinta un atentat la siguranta nationala?

- Personal, consider ca taierile ilegale reprezinta un atentat la siguranta nationala.

Ponta spunea ca ministrul Sanatatii va va face o informare legata de cardul de sanatate.

- Dl ministru a fost la mine, am discutat si despre alte chestiuni, inclusiv Institutul Cantacuzino. Concluzia este ca a fost prost pregatita implementarea cardului. Populatia nu a fost suficient de bine informata. Ar fi fost nevoie de o campanie de informare ampla. Sincopele ar fi putut fi evitate usor.

- Va multumesc, va doresc o zi buna!
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7560 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa vedem....

Poate ne explica Johannis si marlania cancelariei prezidentiale in legatura cu "marele interviu" acordat de Johannis si transmis de postul national de televiziune german -ARD.
Pt ca s-a descoperit ca, de fapt, interviul n-a aparut decat pe youtube iar la postul national german n-a dat din el decat 18 secunde!
..................

 

Cunosc elevi de cl a V-a care citesc mai cursiv decat Iohannis

... Cum Dumnezeu să-i strigi ăstuia că nu-i bine, că nu esti multumit sau să-i spui că te doare cand el nu stie limba romană si nu intelege ce-i spui?
Iohannis citeste ce i-au scris altii pe hartie, dar nu intelege nimic din ceea ce citeste, nu ar nici o inflexiune a vocii. Noroc ca cunoaste literele si stie ca-n limba romana se citeste cum se scrie, cu cateva mici exceptii.

@silvia, sa nu cazi in meteahna psd-istilor

care-l critica/ataca pe Basescu permanent. Limba romana nu-i limba lui materna, probabil vorbeste cursiv in germana, limba materna. Apoi este modul ardelenesc de-a vorbi, mai asezat, mai gandit, nu expansiv. Asta ar fi ultimul lucru pentru care trebuie criticat.
Daca ia masuri bune pentru tara, daca ii pune frana mincinosului national, este f. bine. Sa-l criticam daca greseste, daca nu face lucrurile bine. A raspuns decent la intrebari, a avut o atitudine educata si binvoitoare.

Exagerezi domnule "Silvia"

Stie foarte bine romaneste altfel nu avea cum sa fie profesor (chiar daca de fizica). Si-ti mai spun ceva domnule "Silvia": Carol I cand a intrat in Bucuresti nu stia ce inseamna nici "Buna ziua" si ne-a scos din Evul Mediu in cativa anisori! Mai periculosi sunt cei buni de gura (ex Udrea, Ponta, Iliescu etc). Avem nevoie de fapte nu de palavrageala la tv!

@Silvia-H

Romania nu are nevoie de un presedinte lingvist,ci de un presedinte care sa continuie lupta lui T.Basescu pentru intarirea statului de drept si a pilonului acesteia,o justitie independenta de politic!
Este adevarat,dupa Basescu era greu sa vina la Cotroceni cineva ci toate calitatile sale.
Basescu a fost o exceptie,un reformator al tarii!
Este suficient ca Iohannis sa apere ce a realizat Basescu!
Sigur,in materie de comunicare are deficiente,pe care face greseala sa nu le recunoasca sau sa nu le relizeze!
Daca regele Carol I,nu vorbea romana de loc,la inceput(in consiliul de Coroana se vorbea franceza,cel mai des)dar a luptat cu succes pentru independenta de stat,in lumea actuala parametrii vietii politice s-au schimbat!
Peste tot in lume comunicarea a devenit esenta vietii sociale!
Aici,pres.Iohannis trebuie sa faca un salt spre contemporaneitate!
Mai ales ca romana lui este mai gramaticala decat a multor parlamentari(vezi Grapini et comp)sau a lui Ponta!
Cand procedeaza corect,in interesul tarii,cum este cazul de fata,trebuie sa-l sustinem!Teo

La o prima lectura consta ca presedintele Iohannis aproba tot ce

i se prezinta si ca alegatii lui Ponta in ceea ce priveste eventuale matrapazlacuri prezidentiale, nu il atinge cu nimic.

Ma inclin. Concluzia mea personala este:

1. Ponta i-a administrat chinina lui Iohannis, iar acesta spune ca nici macar nu este amar! Sper sa mareasca doza, si data viitoare sa ii dea o doza de cal!

2. Iohannis face tot ce ii cere Ponta si chiar daca l-ar numi pe predoiu, nu este o optiune urgenta. Cel putin pentru acest cincinal.

3. Ponta guverneaza bine, mai bine ar fi chiar indecent :))) Iohannis nu are nimic de nimic contra, ba dimpotriva. Cordialitate acestui cuplu improbabil este un mister al naturii politice.

Rezumat: Ponta 3 - Iohannis 0.

Adica simt ca am luat o oarecare palma desteptatoare din parte celui pentru care m-am deranjat sa il votez.
Il las pe Marin666 sa fie exuberant si sa se bucure de acest succes counist. Inca unul in prea lunga istorie comunista a amaratei Romanii. Nu va multumesc, domnule presedinte Iohannis.

 

Dacă domnul Băsescu vorbea numai 7 minute, nu cat Iohannis - 45 de

... minute cand scriu - erau pană acum scrise zeci de comentarii si activitate intensă pe toate site-urile.
Pe aici, la articolul la temă, sunt doar două comentarii anemice.
Dacă Iohannis spune nimic, ce să comenteze lumea?

Cand vorbeste Basescu sare haita psd-ista la atac

La Iohannis comenteaza cativa care-l ataca si unu-doi care nu-l critica, nici nu-l lauda.
Iohannis nu starneste pasiuni, nici ura, nici iubire.

Pai, PSD-istii il considera pe Johannis (inca)

..prietenul lor, adica al Plagiatorului.
de-aia au restrictie, deocamdata, sa-l atace pe neamt.
In momentul in care Plagiatorul va ordona "atac" o sa fie exact ca pe vremea lui Basescu. O sa fie plin si pe net si la Latrine numai de mizerii impotriva lui Johannis.
Nu mai dureaza mult.

diferenta e simpla ..

unu se tziganea ca la shatra , injura , jignea .. si se 'porcea' la mazxim .
altul e mai decent si isi expune opinia in mod civilizat .

ps. ghici cum sunteti voi care va 'extaziati' cand il auzeati pe primul .. ? ;)

"Iohannis ataca la CCR Legea incompatibilitatii primarilor" pai nu e bine .. doar un primar are voie sa fie incompatibil , dar compatibil !

Presedintele Iohannis incepe sa arate ca este decis sa-si exercite

prerogativele prezidentiale din plin!
Incet ,dar sigur ,ajunge la concluzia ca ,daca vrea sa-si faca datoria si sa continue lupta lui T.Basescu pentru apararea staului de drept si al independentei justitiei,trebuie sa se lupte cu hidra coruptiei,cum a facut acesta!
Legea care da dreptul primarilor si presedintilor de consilii locale sa fie membrii in consiliile de administratie a firmelor care presteaza servicii publice,este o invitatie directa la jafuri locale legalizate!
De folosirea fondurilor europene,gratuite, la nivel local,nici nu se va mai pune problema!
Vor fi aruncate pe apa sambetei!
Pentru mafia hotilor din parlamentul Romaniei o buna colaborare cu presedintele tarii ar insemna ca acesta sa inchida ochii ori de cate ori vor emite legi care sa le protejeze hotiile!
Se pare ca nu au gasit nici in pres.Iohannis un colaborator tacit in acest sens,asa cum nu l-au castigat de partea mafiei nici pe T.Basescu!
Sa-l sustinem pe pres.Iohannis pe acest drum al apararii staului de drept si al justitiei independente,cel putin in mentinerea realizarilor lui T.Basescu!Teo

 

De ce nu-l lasati in pace, sa vedem:Codul Penal si de Procedura Pena

la, legea votului romanilor din diaspora, diicot, sie, codul silvic si altele, pe facebook, tv vom fi informati.

 

...

...pentru ca prostimea vrea "paine si circ" ... pentru discutii tehnice concrete, iti trebuie ceva neuroni in plus.

@Moreten

Succesul remarcabil al romanilor la alegerile prezidentiale a demonstrat ca "prostime"este minoritara in Romania!
Ea este formata din generatia expirata a mosilor tuicari si babelor cu creierele spalate de Elodia(TV) si Antena 3!
Din fericire aceasta generatie este in disparitie,spre disperarea lui Ponta care declara ,dupa ce a pierdut prezidentialele,ca a realizat acest lucru cand a vazut cat de multi au votat!Teo

Nu trebuie criticat Johanis pentru...

... ca vorberste mai greu, ca gindeste cu incetinitorul, NU! Eu il critic pentru:1) Johanis, cind ajungi in functia suprema in stat trebuie sa stii cum sa-ti organizezi lupta impotriva coruptiei, a mafiei... dupa situatia concreta din teren, neuitind nicio clipa ca nu poti umbla cu manusi cu excrocii smecheri, care una zic si alta fac!; 2)Johanis, cind iti exerciti functia suprema in stat trebuie sa ai in vedere contextul istoric in care se afla Romania! Nu poti aplica metodele din secolul 25 la secolul 21! Tu ai fi bun de presedinte pentru Romania... peste 50 de ani! Din aceasta cauza, avem impresia ca la ora actuala sintem fara presedinte, sintem singuri in lupta impotriva mafiei si nu vad cum vom cistiga! Din acest punct de vedere putem spune ca Base era mai bun, cu toate stingaciile lui!
Revin....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor