Iohannis ataca la CCR modificarile aduse Legii administratiei publice locale si institutiei prefectului

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 18:23
3676 citiri
Iohannis ataca la CCR modificarile aduse Legii administratiei publice locale si institutiei prefectului
Foto: site Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele a transmis, vineri, Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra unui act normativ ajuns la promulgare care completeaza prevederi ale Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului.

Conform unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, modificarile legislative stabilesc ca prefectul verifica legalitatea actelor presedintelui consiliului judetean, dar si masurile intreprinse in baza delegarii cu privire la atributiile primarului si ale sefului CJ, in calitatea lor de reprezentanti ai statului la nivelul unitatii administrativ-teritoriale.

Presedintele Klaus Iohannis sustine ca legea incalca normele constitutionale referitoare la competenta legislativa a Camerelor Parlamentului in procedura de legiferare. Astfel, Senatul ar fi trebuit sa fie Camera decizionala pentru unele prevederi, iar pentru altele - Camera Deputatilor.

"Birourile permanente ale celor doua Camere au hotarat ca prima Camera sesizata sa fie Camera Deputatilor. Luand in dezbatere propunerea legislativa, Camera Deputatilor, in sedinta din data de 03.06.2015, a respins in integralitate aceasta initiativa legislativa care, in conformitate cu prevederile art. 75 alin. (3) din Constitutie, a fost transmisa Senatului. In urma dezbaterilor din cadrul comisiilor permanente si din plen, Senatul, in sedinta din data de 21.09.2015, a hotarat adoptarea cu unele modificari a acestei legi si transmiterea ei spre promulgare presedintelui Romaniei", se precizeaza in comunicat.

Iohannis a atacat la CCR Legea incompatibilitatii primarilor: Iata cand vor judeca magistratii

Intoarcerea legii la Camera Deputatilor, cu privire la articolul II, se impunea cu atat mai mult cu cat Camera Deputatilor respinsese aceasta initiativa legislativa, arata seful statului.

Un alt aspect sesizat de presedinte se refera la faptul ca, prin legea trimisa la promulgare, legiuitorul a instituit aceeasi norma in doua acte normative distincte, respectiv Legea nr. 215/2001 si Legea nr. 340/2004. In plus, cele doua norme instituite prin legea dedusa controlului de constitutionalitate reiau o norma deja existenta, dintr-o alta lege distincta.

"In legislatia in vigoare exista deja o prevedere conform careia prefectul poate realiza un control de legalitate cu privire la actele presedintelui consiliului judetean. (...) Tinand cont de necesitatea existentei unicitatii reglementarii in materie, opinam ca, pentru evitarea crearii unui paralelism legislativ, este necesara concentrarea reglementarilor cu privire la acelasi aspect intr-un singur act normativ, iar avand in vedere ca o asemenea prevedere se regaseste deja in legislatia in vigoare, dublarea acesteia nu este oportuna", mai arata Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis sesizeaza CCR dupa cazul Dan Sova

In ceea ce priveste posibilitatea ca prefectul sa verifice legalitatea actelor emise de presedintii consiliilor judetene, adauga seful statului, dispozitiile art. 123 alin. (5) din Constitutie prevad ca "prefectul poate ataca, in fata instantei de contencios administrativ, un act al consiliului judetean, al celui local sau al primarului, in cazul in care considera actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept".

"Ca atare, nu se poate adauga prin lege, ca act juridic al Parlamentului cu forta juridica inferioara Constitutiei, un nou subiect de drept ale carui acte sa fie supuse controlului de legalitate exercitat de prefect. In acest sens, consideram ca extinderea sferei de aplicare a prevederilor art. 123 alin. (5) poate fi realizata numai printr-o lege de revizuire a Constitutiei", se mentioneaza in sesizare.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Iohannis ataca CCR lege prefecti, #Iohannis sesizeaza Curtea Constitutionala, #Iohannis ataca lege administratie , #presedinte