Iohannis ataca Puterea: Singura tara care se opune aderarii noastre la Schengen e Romania

Luni, 08 Mai 2017, ora 14:07
11743 citiri
Iohannis ataca Puterea: Singura tara care se opune aderarii noastre la Schengen e Romania
Foto:Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca singura tara care se opune realmente aderarii noastre la Schengen este Romania, prin felul nefericit in Parlamentul legifereaza si Guvernul da ordonante de urgenta, in general prin felul nefericit in care aratam ca nu stim foarte bine ce vrem, precizand ca se refera la abordari de tipul OUG 13.

Intrebat intr-un interviu difuzat luni de Caleaeuropeana.ro ce tari se opun inca aderarii Romaniei la Schengen si ce ar trebui sa mai faca Romania in plus pentru a adera, presedintele Iohannis a afirmat: "Vreti sa va spun ceva surprinzator? Singura tara care realmente se opune aderarii este Romania. Prin felul nefericit in care legiferam, prin felul nefericit in care dam ordonante de urgenta, in general prin felul nefericit in care aratam ca nu stim foarte bine ce vrem.

Ma refer la ordonanta 13, la MCV, unde partea vizata prioritar - justitia - si-a facut treaba. Stam bine. La cealalta parte, care tine de Parlament si de politicieni mai avem teme de rezolvat si abordari de tip ordonanta 13, chiar daca au disparut, arata multor politicieni europeni ca in Romania lucrurile inca nu sunt stabile in ce priveste abordarea fata de ce se numeste statul de drept".

Seful statului a subliniat si ca "abordarile unor politicieni chiar foarte vizibili, cu pozitii foarte inalte in stat, care cica cearta Bruxelles-ul sau cearta Uniunea Europeana pentru diferite abordari nu ne fac bine absolut deloc".

"Dimpotriva, ele confirma ca, in continuare, in Romania avem cam multi politicieni care nu au inteles foarte bine cum e cu statul de drept, care sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene si avem inca politicieni care au apucaturi nationaliste intr-un mod negativ.

Au impresia ca, in ghilimele, 'Uniunea nu are ce se amesteca in treburile noastre interne'. Pai daca n-ar avea, de ce suntem membri acolo, de ce suntem parte daca nu vrem sa se implice? Astfel de abordari prost intelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor, a unora, fac ca aceasta discutie sa se tot prelungeasca", a precizat Iohannis.

Presedintele a declarat ca nu se opune nimeni din motive tehnice aderarii Romaniei, "cum nu s-a opus nimeni din capul locului, insa opozitia politica a existat si singurul mod de a o elimina este sa aratam ca suntem oameni seriosi".

"Aici trebuie lucrat. Noi nu avem dusmani in Uniunea Europeana, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba dimpotriva, avem foarte multi prieteni si avem foarte multi care asteapta cu optimism sa reusim sa intelegem cu totii cum este cu valorile europene", a adaugat seful statului.

Klaus Iohannis a spus ca, personal, este optimist. "Cred ca lucrurile merg intr-o directie buna, dar ne-ar fi mult mai usor fara astfel de iesiri in decor cum au fost anumite afirmatii din campania electorala sau nefericita ordonanta 13 sau recenta ordonanta legata de procedura pe ANCOM", a completat el.

Intrebat cand se va incheia MCV, presedintele Iohannis a raspuns: "Este posibil sa mergem in continuare pe ceea ce se numeste in termeni tehnici 'phasing-out', adica sa mergem spre terminarea MCV. Chiar in aceste zile avem evaluatori in vizita care verifica cat de mult s-a progresat in acest domeniu, insa discutia revine exact la aceleasi chestiuni pe care le-am mentionat inainte".

Ciolos: Daca nu ar fi fost OUG 13, ar fi fost sanse mari ca anul acesta Romania sa intre in spatiul Schengen

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Klaus Iohannis presedinte, #Romania aderare Schengen , #presedinte