Iohannis avertizeaza: Stigmatizarea musulmanilor poate duce la un nou razboi mondial (Video)

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 15:32
8100 citiri
Iohannis avertizeaza: Stigmatizarea musulmanilor poate duce la un nou razboi mondial (Video)

Presedintele Klaus Iohannis, care miercuri intreprinde o vizita oficiala in Slovacia, a discutat la Bratislava, cu omologul sau Andrej Kiska, despre securitatea in Europa in lumina atentatelor sangeroase de la Paris, precum si despre masurile ce trebuie luate in ce priveste valul de refugiati.

Seful statului roman a punctat ca nu trebuie ca in urma unor astfel de atrocitati sa se intaleaze teama, care poate duce la xenofobie si ultranationalism, riscand un adevarat razboi mondial.

"E bine sa intelegem mai multe lucruri. Tragedia de la Paris trebuie luata ca atare, e un atac terorist impotriva Frantei. Asta pe fondul unui val imens de refugiati care vin sa caute siguranta pentru ei si pentru familiile lor in Europa. Romania nu a fost si nu este stat tinta pentru acesti refugiati cum de altfel nu este nici Slovacia.

Terorismul si atacurile teroriste functioneaza si au urmari extem de grave doar daca reactia este frica. Si nu vorbesc aici de emotii naturale, aceste tragedii au provocat revolta, consternare, tristete, empatie. Nu despre asta vorbesc ci despre frica. Daca lasam frica sa patrunda in tesutul social al tarilor noastre, abia atunci teroristii isi ating obiectivul adevarat si nu avem voie sa lasam asa ceva sa se intample.

Nu avem voie sa lasam sa fie distrus tesutul social al statelor noastre. Nu avem voie sa lasam xenofobia, ultranationalismul, sovinismul sa devina relevante in societatile noastre.

In niciun caz nu avem voie sa lasam aceasta frica sa duca la stigmatizarea unor colectivitati religioase care nu au nicio vina in aceasta chestiune.

Pericolul este mare. Daca lasam sa apara astfel de stigmatizari revin umbrele trecutului al caror sfarsit in comemoram prin eroii cazuti, unde mergem maine la Zvolen (cimitir militar al Armatei Romane, dedicat eroilor romani care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei in Al Doilea Razboi Mondial, n.red.). Si data trecuta stim bine ca a dus la cea mai groaznica conflagratie mondiala.

Asadar trebuie sa mergem mai departe. Sa ramanem solidari, trebuie sa continuam munca inceputa in Consiliul European, in Comisia Europeana, sa punem in practica lucrurile care au fost hotarate deja. Pe de alta parte am face bine, chiar suntem obligati in acest context, noi, Uniunea Europeana, impreuna cu toti actorii internationali care vor sa rezolve problema, sa gasim solutii urgente pentru tarile sursa, impreuna cu tarile de tranzit de exemplu cu Turcia", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau slovac.

Focuri de arma si explozii la Paris: Teroristi "neutralizati", o femeie kamikaze s-a aruncat in aer

Timpul si spatiul ororii

Alerta terorista pe un stadion din Germania: Prima reactie a Angelei Merkel

Intrebat de presa slovaca daca se iau masuri de precautie fata de musulmanii din Romania, dar si daca politica externa a tarii noastre fata de refugiati se va schimba avand in vedere ca tocmai a fost instalat un nou guvern, Iohannis a raspuns negativ.

"Populatia musulmana la noi nu va fi supervizata. Noi respectam minoritatile etnice si religioase in Romania, majoritatea in Romania sprijina activ minoritatile etnice si religioase si credem ca ele fac parte din tesutul nostru social si credem ca este obligatoriu sa ramana asa. Sunt dintre noi.

Indiferent de cine guverneaza in Romania politica externa si politica europeana a Romaniei se caracterizeaza prin predictibilitate si stabilitate. Avem in Romania o institutie, CSAT, in care am discutat toate aceste chestiuni. In decembrie, impreuna cu reprezentantii noului guvern, vom continua discutiile si vom fi un partener stabil pentru toate statele membre din Uniunea Europeana", a conchis seful statului.

Atentate teroriste in Paris: Anonymous, prima victorie din razboiul impotriva Statului Islamic

Hollande: Franta este in razboi

Terorismul si atacurile teroriste functioneaza si au urmari extrem de grave atunci cand reactia este frica. Doar atunci...

Posted by Klaus Iohannis on Wednesday, November 18, 2015

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...