Iohannis cere Guvernului sa aplice "de indata si in integralitate" recomandarile Comisiei de la Venetia

Luni, 24 Iunie 2019, ora 19:02
4890 citiri
Iohannis cere Guvernului sa aplice "de indata si in integralitate" recomandarile Comisiei de la Venetia
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, nu in beneficiul cetateanului.

Klaus Iohannis subliniaza ca mesajul transmis este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu.

"Presedintele Klaus Iohannis evidentiaza ca Opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, si nu in beneficiul cetateanului. Aceasta interventie abuziva s-a produs, asa cum arata si Opinia Comisiei, ulterior adoptarii de catre Parlament a pachetului de modificari asupra legilor justitiei care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, precum si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de catre Guvern a cinci ordonante de urgenta: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 si O.U.G. nr. 12/2019", se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale.

Citeste mai multe despre Comisia de la Venetia critica dur OUG-urile din Justitie promovate de PSD: SS - obstacol in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Aspectele constatate de Comisia de la Venetia consolideaza concluzia ca instrumentul ordonantelor de urgenta a fost complet denaturat si folosit abuziv de catre Guvern, fara evaluarea impactului, ocolindu-se atat o dezbatere autentica in Parlament a masurilor urmarite, cat si o consultare efectiva a reprezentantilor sistemului judiciar, subliniaza presedintele.

"Asa cum arata Opinia, schimbarile intempestive intr-un domeniu atat de sensibil si lipsa unui control efectiv de constitutionalitate al ordonantelor de urgenta nu numai ca bulverseaza intregul sistem, dar afecteaza chiar esenta statului de drept - securitatea raporturilor juridice si previzibilitatea legii, precum si principiul separatiei puterilor in stat. Presedintele Romaniei subliniaza ca mesajul transmis in documentul adoptat de Comisia de la Venetia este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu", se arata in comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis considera inadmisibila conduita guvernantilor care, nici pana la acest moment, dupa votul clar al romanilor din 26 mai, nu au implementat recomandarile Comisiei de la Venetia cuprinse in Opinia finala din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justitiei, aspect subliniat si in opinia din 21 iunie 2019.

"Pastrarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ca instrument de intimidare a magistratilor, mentinerea in legislatie a dispozitiilor referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor, care pun in pericol insasi functionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu cresterea rolului ministrului justitiei in procedurile de numire a procurorilor de rang inalt sunt doar cateva exemple care, in viziunea Comisiei, necesita remedieri urgente.

Mai mult, Opinia Comisiei de la Venetia vizeaza chiar modul general de folosire a ordonantelor de urgenta, indiferent de domeniul in care sunt adoptate, si instabilitatea pe care aceasta practica o creeaza. Folosirea in continuare a ordonantelor de urgenta in lipsa unor situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in domenii precum administratie publica sau economie, reprezinta un mod profund gresit de intelegere de catre Guvern a votului romanilor din 26 mai. Este un abuz evidentiat de Comisia de la Venetia si respins in mod clar de catre cetateni, prin raspunsul covarsitor favorabil dat celei de-a doua intrebari de la referendum, care si-a demonstrat, si astfel, justetea.", subliniaza presedintele.

Comisia de la Venetia reafirma principiul potrivit caruia, intr-o democratie, procedura parlamentara de adoptare a legilor trebuie sa fie regula, iar legiferarea prin ordonante de urgenta sa reprezinte exceptia permisa de Constitutie doar in anumite conditii. Utilizarea instrumentului ordonantelor de urgenta intr-un mod care conduce la transformarea exceptiei in regula a fost sanctionata asadar atat de cetateni, cat si de Comisia de la Venetia.

Presedintele Romaniei reitereaza atentionarea transmisa Guvernului actual ca aceasta practica trebuie sa inceteze.

"Participarea semnificativa la scrutinul din luna mai arata, inca o data, ca cetatenii isi doresc o Romanie ferm angajata sa respecte valorile europene in scopul consolidarii democratiei, pentru ca fara o justitie independenta si functionala nu poate exista stat de drept si nici progres al tarii, care sa se reflecte, in fiecare zi, intr-o viata mai buna pentru romani", mai afirma Klaus Iohannis.

Comisia de la Venetia a publicat, luni, o opinie in care face apel la autoritatile romane sa "limiteze drastic" folosirea ordonantelor de urgenta pentru modificarea legilor justitiei. De asemenea, in document este criticata infiintarea Sectiei speciale pentru investigarea magistratilor, care risca sa devina "un obstacol in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate".

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...