Ziare.com

Iohannis cere Parlamentului legislatie clara pentru Institutul Cantacuzino: Alesii nu tin pasul cu ordonantele date de guverne

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 16:31

   

Iohannis cere Parlamentului legislatie clara pentru Institutul Cantacuzino: Alesii nu tin pasul cu ordonantele date de guverne
Presedintele Klaus Iohannis a semnalat luni Parlamentului ca exista riscul sa se creeze confuzii legislative in ce priveste institutia in subordinea careia se afla Institutul Cantacuzino, avand in vedere ca alesii se pare ca nu tin pasul cu ritmul in care Guvernul ii modifica prin ordonanta apartinatorul.

Astfel, desi s-au mai operat doua modificari in ultimul an, la seful statului a ajuns abia de curand Legea de aprobare a ordonantei de urgenta prin care se stabilea ca Institutul Cantacuzino trecea in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.

Legea transmisa la promulgare "aproba, fara modificari, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, prin care se infiinteaza Institutul National de Cercetare Cantacuzino, institutie publica de importanta strategica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, prin reorganizarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino".

Presedintele semnaleaza ca, de la acea ordonanta, Guvernul a mai decis, in anul 2016, trecerea Institutului Cantacuzino din subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare in subordinea Ministerului Sanatatii (art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 96/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1009 din 15 decembrie 2016).

Aceasta ordonanta de urgenta nici nu a apucat sa treaca de Parlament si deja Guvernul Tudose a dat, pe 21 septembrie 2017, o alta prin care se "stabileste infiintarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino, institutie de drept public care desfasoara activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, in subordinea Ministerului Apararii Nationale, prin preluarea patrimoniului, personalului si activitatii Institutului National de Cercetare Cantacuzino, aflat in subordinea Ministerului Sanatatii (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 762 din 25 septembrie 2017) ".

Prin art. 9 al acestui ultim act normativ, atat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2015, cat si art. VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2016 au fost abrogate.

"Fata de aceasta situatie, consideram ca decizia de aprobare prin lege a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 trebuie reanalizata de catre Parlament. Avand in vedere importanta activitatii Institutului Cantacuzino, consideram ca trebuie sa se asigure o coerenta succesiune a actelor normative pentru evitarea oricaror confuzii cu privire la situatia juridica a acestuia, crearea unui cadru legislativ coerent si predictibil fiind esentiala in vederea bunei desfasurari a activitatii Institutului.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 23/2015 privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii si inovarii in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei", se arata in cererea presedintelui.

Citeste si:


A.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2585 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Johannis cauta nod in papura!

.

 

Ca sa nu mai fie discutii

sa fie trecut la SRI si sa colaboreze cu Hexipharma.Cand dl Iohannis cere inseamna ca Sri cere ca dansul este doar purtatorul de cereri si pretentii ale securistilor care l-au pus presedinte.Si daca parlamentul nu vrea,pac cu ei la gestapoul Lulutzei.

 

Depinde de intentia adevarata

Johannis ramane un textier . Toate interventiile sale (sugerate de altii) se rezuma la texte , majoritatea confuze , exprimate in limba sa de lemn arhicunoscuta . In multe cazuri efectul final produs este contrar intentiei prefacute din start . In acest caz parca i-ar parea rau lui Johannis ca Institutul Cantacuzino al romanilor incearca sa revina la viata .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor