Iohannis cere PSD ALDE sa renunte la revolutia fiscala: Daca vizeaza cresterea salariilor, de ce nu cresc?

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 13:44
30230 citiri
Iohannis cere PSD ALDE sa renunte la revolutia fiscala: Daca vizeaza cresterea salariilor, de ce nu cresc?
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa, joi, de la Palatul Cotroceni.

Seful statului a vorbit despre ultimele masuri fiscale anuntate de Guvern pe care le-a criticat foarte dur.

Iohannis a avertizat Coalitia de Guvernare PSD-ALDE sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala, despre care, spune seful statului, nu ajuta pe nimeni.

Presedintele a adus in discutie si scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii despre care a spus ca nu este un lucru bun.

Referitor la propunerile pentru modificarea Legilor Justiei, seful statului a sustinut ca reprezinta o ciopartire a legislatiei.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Daca va amintiti, acum cateva luni de zile, cand am investit acest Guvern, am avut o solicitare simpla si clara. I-am rugat sa termine cu aceasta topaiala fiscal bugetara. Nu s-a intamplat asa. Vreau sa va prezint cateva cifre si evaluari in legatura cu situatia economica.

- Romania traverseaza o perioada de crestere economica. In sine este o veste foarte buna. Cresterea economica e record in UE. Dar aceasta crestere, din pacate, are vulnerabilitati care trebuie cunoscute. Prima: cresterea se bazeaza preponderent pe consum si astfel de crestere nu este, in general, vazuta ca o crestere sustenabila, de durata. Lipseste partea de investitii.

- Au scazut nepermis de mult investitiile publice. Au rol important in echilibrarea economiei. Au scazut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cand oricum nu a fost pe roz.

- Veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, culmea, avem mai putini bani la buget. Ca sa va dau doar un exemplu graitor, se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB. In acest an colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% si ceva din PIB fata de cum ne-am propus de 35%. 35% ar fi putin in comparatie cu alte tari europene, dar 25% este extrem, extrem de putin si ar trebui sa ne ingrijoreze.

- Avem o crestere record a PIB-ului si tot o crestere record a datoriei. Guvernul se comporta ca un om care castiga mai mult, dar se imprumuta si mai mult si lasa plata datoriilor copiilor si nepotilor. E un comportament care nu trebuie sa ne incurajeze sa continuam.

- Masuri fiscale. Atentie! Comisia Europeana a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar. Ce inseamna? In privinta comportamentului fiscal am cam luat-o pe aratura. Am pierdut predictibilitate si sustenabilitate. Singurul lucru care se mai poate prezice nu merge bine. Aceasta predictibilitate este vitala intr-o economie sanatoasa. La fel cum sustenabilitatea este vitala. Adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare.

- Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale. Se pare ca zilele acesta va intra in discutia Guvernului si din acest motiv fac declaratia de azi ca acest pachet nu este clamata revolutie fiscala si cred ca se va transforma intr-o bulversare fiscala.

- Se propune trecerea contributiilor de la angajator la angajat si o reducere a impozitului pe venit. La prima vedere pare un lucru interesant, dar o analiza mai aprofundata arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve.

- Coalitia vine cu acea taxa de solidaritate sau cum au numit-o. Pai ori transferam ori nu transferam? Deci in realitate transferam partial, dar pentru oameni ce iese de aici bun? Mare bulversare mare. In buzunar ce ramane? Culmea. Nimic. Nimic nu se schimba in buzunarul romanilor.

- Am facut un calcul si ca sa nu fiu acuzat ca folosesc un exemplu de salariu mic sau mare am facut un calcul pe salariul mediu brut de 3.329. Aplicam masurile propuse de Coalitia PSD ALDE si implementate cu mult entuziasm de Guvern. Daca pornim de la premisa ca angajatorul este de buna credinta. La un total cost al angajatorului de 4.086 de lei salariatul castiga in plus fix 3 lei. Marea revolutie fiscala facuta de PSD ALDE aduce unui om care castiga acum 2.335 de lei inca 3 lei in plus. Nu e rau ca ar castiga, dar promisiunea PSD ALDE ca ar creste este pur si simplu falsa. Pai daca politica PSD ALDE vizeaza cresterea salariilor ele de ce nu cresc? De ce este nevoie de aceasta mega topaiala fiscal bugetara? Exista ingrijorari in mediul economic ca in realitate vor fi sectoare intregi unde salariile vor scadea in urma acestor masuri si atunci putem sa ne intrebam cui foloseste aceasta topaiala fiscala. Romanilor sigur nu.

- Solicit coalitiei aflate la Guvernare sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care nu ajuta pe nimeni. Recomand prudenta fiindca nu imi doresc o politica de azi pe maine. Romania are nevoie de o politica nu care rezolva problemele astazi si maine sa apara probleme mai grave. Sa judece la rece sa nu bage Romania intr-o aventura economica cu final trist.

Raspunsuri la intrebarile jurnalistilor

Referitor la Legile Justitiei: S-a reusit in speta si cu rezultate remarcabil de negative, a reusit ministrul Justitiei sa demonstreze ca se poate si mai neclar si mai incert decat pana acum. Niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata de legiferare. Un pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasa ministrul, se duce in Parlament, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din coalitie le iau si le prezinta ca si cum le-ar fi creat acasa si avem initiativa parlamentara. Asa nu se legifereaza. Daca ne uitam la continut, unele prevederi sunt bune si necesare, insa, de la a corecta legislatia pana la a o cioparti, ce se intampla acum, este cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem.

Redefinirea abuzului in serviciu: Aud tot felul de teorii in spatiul public si nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei in vigoare. Ma gandesc la acel prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru a defini abuzul in serviciu.

Scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii: Nu as vrea sa intru in detalii. Exact in seara in care am investit actualul Guvern aparuse un scandal ca noul ministru propus nu a gasit lucru mai bun de facut decat sa spuna ca vrea desfiintarea Pilonului II. Nu cred ca se va imbunanati pensia romanilor. Va duce la scaderea pensiei. Nu cred ca este un lucru bun.

Referitor la recentele declaratii ale lui Calin Popescu Tariceanu: In Romania nu exista nici forte oculte si nici subterane si cu certitudine nu exista stat paralel. Am mai urmarit declaratiile domnului menionat, care a fost si premier. A avut abordari cateodata interesant de urmarit. De la o vreme incoace nu mai urmaresc afirmatiile acestui domn ca au deveniti din ce in ce mai ciudate. Cateodata se creeaza impresia ca e putin obsedat. Aceste abordari foarte ciudate au aparut cu intensitate de cand procurorii l-au deferit justitiei.

Referitor la Legile justitiei. Credeti ca va avea efecte asupra Romaniei, ridicarea MCV? Obiectivul meu principal e pastrarea independentei si eficientei justitiei. Ca sa pastram aceste lucruri, se poate discuta despre modificari ale legislatiei. In faza de acum, cand nu mai stim cine ce a propus, nu as face asemenea evaluari. Sper ca din dezbaterea parlamentara sa iasa legi care sa faca bine justitiei.

Ati venit cu un calcul in care ati aratat ca trecerea contibutiilor va duce la o marire foarte mica. Cei din Guvern au spus ca aceasta ar aduce contributii mai mari la pensie Dupa evaluarea mea aceste masuri si calcule care s-au facut sunt carpeli.

Ma simt obligat fata de romani sa imi spun parerea cand cred ca lucrurile nu merg bine. Conform Constitutiei presedintele nu are atributii economice. Nu voi merge in sedinta de Guvern.

In acest moment avem o situatie la Inspectia Judiciara, avem trei membri cu o pozitie si trei cu o pozitie contrarar. Credeti ca ministrul Justitiei va face ce trebuie? Pur institutional probabil v-ati astepta sa spun ca am toata increderea, dar experienta ultimelor luni nu imi permite sa spun asa ceva.

Daca nu mergeti la sedinta de Guvern maine, daca nu va vor asculta, cei din mediul de afaceri si sindicatele va cer o mediere. Veti incerca? In masura in care nu se gasesc la discutii, voi interveni pentru mediere. Aceste chestiuni, dupa stiinta mea, se rezolva in cadru tripartit: guvern, patronate, sindicate, si discuta pana gasesc solutii. E nevoie de mai multa rabdare si de-o parte si de alta. De asta am facut un apel public, ca sa isi revina. Daca ajung la concluzia ca ajuta, asta o sa fac.

L-ati sunat pe Tudose sa ii spuneti ca nu e in regula sau v-a sunat el sa va spuna? Important este sa se stie ca am discutat. Cum? Concret. Nu cred ca este relevant.

Raportul Inspectiei Judiciare pe activitatea DNA: Nu l-am citit.

Care au fost argumentele premierului ca toata lumea spune ca nu intelege de ce iau aceste masuri?. Ar fi incorect sa fac afirmatii despre o discutie care a fost intre noi. Nu aveti decat sa il intrebati pe premier sau pe ministrul Finantelor. Nu trebuie sa fiu eu convins, ci omul de rand trebuie sa inteleaga de ce se schimba si el nu castiga mai mult.

Referitor la amenintarile sindicatelor: Cum sindicatele nu au primit raspunsuri satisfacatoare si se tem sa apara scaderi salariale apar miscari sindicale si Guvernul nu are decat sa vina cu explicatii pertinente. Sa ii intrebati daca sunt bani sau au dreptate sindicatele si nu sunt bani.

Referitor la achitarea lui Vasile Blaga si la declaratiile sale despre prezumtia de nevinovatie: Sa repet. Prezumtia de nevinovatie functioneaza pentru orice persoana daca e urmarita penal sau in judecata dar este o prezumtie care se foloseste in aplicarea justitiei, nu in aplicarea politicii. Despartim politica de justitie. In politica nu exista asa ceva. Exista promisiuni electorale, exista integritate sau dimpotriva, exista asteptari, exista postura unui politician. Pentru ca un politician sa prezinte incredere trebuie sa fie integru. Un politician acuzat de coruptie, deplapidare, minciuna, nu are ce cauta in fruntea statului pana cand nu isi rezolva problema. Daca este nevinovat poate sa revina in politica, sa mearga inainte. Dar pana atunci...

Referitor la raspunderea magistratilor: Raspunderea magistratilor este prevazuta in legislatie si discutia este artificiala.

Aveti de gand sa faceti o propunere pentru conducerea SIE? Da, am de gand.

Referitor la discutia cu Tudose. Cand premierul a anuntat acea remaniere ati spus ca aveti incredere ca e de buna credinta si vrea o echipa performanta. Va mentineti opinia? In continuare cred ca isi doreste o echipa performanta.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#declaratii Klaus Iohannis , #presedinte