Iohannis cere reexaminarea legii finantarii partidelor si campaniilor: Nu se respecta transparenta

Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 13:07
2966 citiri
Iohannis cere reexaminarea legii finantarii partidelor si campaniilor: Nu se respecta transparenta

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului, vineri, reexaminarea legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

"Legea transmisa spre promulgare aduce modificari si completari substantiale Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Necesitatea reformarii institutiilor politice prin crearea unui cadru legislativ cat mai clar in ceea ce priveste finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, bazat pe integritate si pe claritate a normei juridice, impune, insa, reexaminarea de catre Parlament a unora dintre dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006, atat sub aspectul concordantei cu principiile si normele constitutionale referitoare la partidele politice, cat si sub aspectul claritatii normelor juridice.

De asemenea, legea transmisa spre promulgare ridica probleme si din perspectiva respectarii procedurii parlamentare de adoptare a legilor, precum si sub aspectul transparentei in dezbaterile parlamentare, ca principiu intrinsec al functiei de legiferare a Parlamentului", noteaza Klaus Iohannis in cererea de reexaminare trimisa presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Seful statului atrage atentia asupra mai multor articole, in primul rand celui care introduce principiul independentei partidelor politice si al candidatilor: "In absenta unor clarificari suplimentare cu privire la continutul notiunii de 'independenta' acesta pare a nu fi corelat cu principiul pluralismului politic prevazut in Art. 8 alin. (1) din Constitutie".

De asemenea, mai este luat in vizor si articolul din lege care prevede printre sursele de finantare a activitatii unui partid politic si imprumuturile in bani de la persoane fizice si juridice, inclusiv in numerar, dar si un alt articol care poate fi interpretat in sensul ca este permisa acceptarea donatiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite, facute cu scopul evident de a obtine un avantaj politic, cu consecinta incalcarii principiului pluralismului politic.

Legea finantarii partidelor: Prag de 3%, fara banere si afise stradale, dar cu amenzi si inchisoare - Interviu

Legea finantarii partidelor si campaniilor electorale prevede ca fiecare formatiune politica si candidat independent inscris in cursa electorala sa primeasca inapoi de la bugetul de stat suma cheltuita in campanie, care va fi cu mult redusa fata de prezent si doar daca se atinge un prag de 3 la suta din voturile exprimate.

Pe 18 martie, Camera Deputatilor a adoptat, cu 262 de voturi pentru, 8 impotriva si 20 de abtineri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice. Initial, proiectul a fost respins de catre Senat, fiind ulterior modificat si avizat de comisia de cod electoral.

Astfel, potrivit proiectului, finantarea campaniilor electorale ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar partidele vor putea sa imprumute bani de la persoane fizice si juridice.

F.N.

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: Ziare.com