Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis cere reexaminarea legii privind functionarea invatamantului dual

Luni, 10 Iulie 2017, ora 18:18
2282 citiri
Iohannis cere reexaminarea legii privind functionarea invatamantului dual
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Legii de aprobare a OUG 81/2016 privind organizarea si functionarea invatamantului dual.

"Adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in redactari substantial diferite, in forma transmisa la promulgare Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 afecteaza cadrul normativ necesar pentru crearea unui sistem de invatamant profesional si dual coerent si deschiderea acestui sistem catre operatorii economici, intrucat reduce nivelul de autonomie al scolilor in regim dual, elimina conditiile care vizau calitatea pregatirii realizate in cadrul practicii la agentul economic, elimina dispozitiile privind organizarea concursurilor pentru cadrele didactice din unitatile de invatamant dual", se arata in cererea de reexaminare transmisa de seful statului Parlamentului, citata de Mediafax.

Aceasta lege, transmite Administratia Prezidentiala, elimina necesitatea autorizarii/acreditarii operatorilor economici implicati in formarea profesionala prin invatamantul dual, lipsa unor criterii de calitate in selectarea operatorilor economici implicati in activitati de practica riscand sa limiteze impactul pozitiv generat de formarea elevilor in scoli cu regim dual.

Iohannis sustine ca din moment ce nu mai este reglementata conditia acreditarii operatorilor economici in baza unei metodologii aprobate prin hotarare de Guvern, este neclar care este autoritatea ce va stabili criteriile de selectie/evaluare a operatorilor economici ce participa la organizarea si desfasurarea acestei forme de invatamant si care sunt aceste criterii.

Citeste si Ministrul Educatiei: Sunt oameni care din nastere nu pot lua un Bacalaureat. Acum vrem toti sa fim bacalaureati

"Autorizarea/acreditarea acestor operatori economici devine cu atat mai necesara, cu cat legea aflata la promulgare instituie, la art. unic pct. 4, obligatia de acordare a unor facilitati (nespecificate) la plata taxelor, impozitelor si contributiilor datorate bugetelor de stat, locale, asigurarilor sociale, fondurilor speciale. Astfel, orice operator economic partener in organizarea si functionarea invatamantului dual va beneficia de facilitati, in vreme ce calitatea serviciilor oferite de respectivul operator nu va putea fi verificata prin raportare la continutul programelor de pregatire profesionala propuse de Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale", se arata in solicitare.

In cerere se mai spune ca prin aceasta lege se elimina posibilitatea ca invatamantul dual sa poata fi organizat si pentru calificari de nivel 4 si 5, ceea ce ar insemna reducerea invatamantului dual exclusiv la o forma a actualului invatamant profesional cu durata de 3 ani.

Acelasi proiect de lege duce la reducerea nivelului de autonomie oferit scolilor in regim dual.

"Sunt eliminate alin. (6) si (7) ale art. 76 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, ce reglementeaza conditiile in care este posibila organizarea de probe de admitere in invatamantul dual, mentinandu-se doar libertatea stabilirii conditiilor de acces la nivel de unitate in colaborare cu operatorii economici. Or, stabilirea conditiilor de acces in unitatile de invatamant profesional dual doar de catre unitatea de invatamant si operatorii economici parteneri - in absenta unor conditii minimale la nivel legislativ privind tipul, numarul si continutul probelor de admitere in invatamantul dual - afecteaza principiile egalitatii si calitatii procesului educational", potrivit cererii de reexaminare.

In concluzie, Iohannis cere reglementarea conditiilor minimale de acces in unitatile de invatamant profesional dual, unitatea de invatamant si operatorii economici putand sa stabileasca cerinte specifice suplimentare de acces.

In cererea trimisa de Administratia Prezidentiala se arata ca Administratia a fost eliminata si posibilitatea consiliilor de administratie de a aviza candidaturile pentru ocuparea posturilor didactice ori catedrelor ramase neocupate prin concurs sau vacantate in cursul anului scolar/ candidaturile pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct.

Iohannis acuza si posibilitatea implicarii intr-o proportie semnificativa a reprezentantilor mediului economic in consiliul de administratie al scolilor a fost semnificativ redusa.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca prezenta obligatorie a reprezentantilor operatorilor economici in consiliul de administratie este justificata cu atat mai mult cu cat una dintre cerintele prevazute de lege este incheierea unui contract de parteneriat cu unitatea de invatamant, dar si a unui contract individual de pregatire practica intre elev, respectiv parinte, tutore sau sustinator legal al elevului minor, unitatea de invatamant si operatorul economic.

Citeste si Ministrul german de Finante da sfaturi Romaniei: Care e cheia pentru a reduce somajul in randul tinerilor

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iohannis reexaminare lege invatamant dual , #presedinte