Iohannis chiar mediaza sau e un simplu joc de imagine?

Duminica, 03 Mai 2015, ora 17:00
8545 citiri
Iohannis chiar mediaza sau e un simplu joc de imagine?
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a initiat mai multe runde de consultari cu partidele, societatea civila sau sindicatele invocand atributiile constitutionale de mediator. Totusi, la niciuna dintre intalniri partile aflate in conflict nu s-au aflat fata in fata.

In plus, toate discutiile au avut ca rezultat comunicate de presa din care se degaja un consens unanim, dar alte efecte pe termen lung nu s-au vazut. Si, atunci, la Cotroceni se vorbesc vorbe si atat?

De exemplu, la intalnirile cu liderii partidelor politice acestia au fost invitati pe rand, nu simultan, si au iesit cu aceleasi opinii cu care au intrat. Ce a mediat presedintele si ce a obtinut, cata vreme, de exemplu, in ciuda angajamentelor luate public de presedintii de partide, mai multi senatori si deputati au fost scapati de arestare prin votul parlamentarilor?

Au urmat diverse alte intalniri, de exemplu cu reprezentantii societatii civile pe tema codului electoral. De ce nu au fost de fata si decidentii, daca presedintele mediaza?

De ce la intalnirea cu sindicatele nu au fost invitati si reprezentantii Guvernului, astfel incat lista cu nemultumiri sa fie pusa in discutie pe loc si sa se gaseasca macar cateva solutii de compromis?

Iohannis, consultari cu sindicatele: Ce probleme s-au discutat si care au fost concluziile

"Sunt mai degraba intalniri de cunoastere a problematicii de catre presedintele Klaus Iohannis, probabil. De exemplu, de informare cu privire la situatia in care se afla sindicatele in acest moment", a comentat sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale'", pentru Ziare.com.

"Este mai degraba un set de activitati pe care presedintele le face pentru a cunoaste in mai mare masura domeniile in profunzime. Nu le vad ca pe o mediere pentru ca nu a fost vorba despre un conflict care sa fi necesitat activitatea de mediere a presedintelui. Nu am vazut o problema a patronatelor in relatia cu sindicatele, ca sa iasa Klaus Iohannis si sa spuna 'Acum trebuie sa mediez'", a adaugat acesta.

Si atunci de ce s-au dus liderii sindicali la o intalnire cu seful statului, care nu are parghii constitutionale pentru a le putea rezolva problemele?

"Au fost doar ca sa isi spuna doleantele, pentru ca presedintele sa le cunoasca problemele. Au spus ce dorinte au, ce asteptari au...", a explicat Bruno Stefan, subliniind ca "nu exista nicio lege care sa-i spuna sa faca acest lucru" presedintelui, dar nici sa ii interzica.

Presedinte spectator?

Intrebat daca este de aceeasi parere cu cei care spun ca de la "presedintele jucator" - Traian Basescu am trecut la "presedintele spectator" - Klaus Iohannis, Bruno Stefan a precizat ca fiecare presedinte are stilul lui, reamintind insa ca "si Emil Constantinescu era mai comunicativ".

"Va trebui sa ne obisnuim cu stilul noului presedinte, care vorbeste mai putin. Observam insa ca face, asa cum a promis, ceva mai multe", a adaugat acesta.

In context, Bruno Stefan a sustinut ca nu a inteles "relatia de comunicare a doamnei Tatiana Niculescu Bran".

"Nu am inteles nici de ce a plecat si nici ce rol a avut acolo. Am lucrat si eu pe langa un presedinte, am vazut si in alte tari cum functioneaza relatia cu presa. E o schimbare de paradigma, e un alt stil", a completat sociologul.

Purtatorul de cuvant de la Cotroceni, un moft sau o necesitate?

Intrebat daca e nevoie de un purtator de cuvant la Cotroceni sau sunt suficiente comunicatele postate pe Facebook si pe site-ul Administratiei Prezindentiale, Bruno Stefan a afirmat ca e posibil sa existe o strategie a noului presedinte.

"Daca ar fi un presedinte comunicator, asa cum era Traian Basescu, nici nu mai avea nevoie de un purtator de cuvant, (...) pentru ca n-ar fi putut sa comunice asa cum comunica Traian Basescu ('de mult', nu stiu cat 'de bine').

Dar oamenii asteapta de la presedinte sa dea un sens, sa traseze niste repere in societate. E normal, pe de alta parte, acum, cand nu prea cunosti, sa nu vorbesti, pentru ca mai tarziu se intoarce impotriva ta. Probabil e o strategie a lui Klaus Iohannis si ma astept ca pe masura ce intra in paine si cunoaste mai bine problemele sociale sa fie mai activ in spatiul public pentru ca a nevoie. Este un capital de incredere cu care populatia l-a investit si acum asteapta sa vada ca nu a fost un vot dat degeaba", a mai spus presedintele BCS.

Politica se face public, nu numai in culise

Intrebat cand va incepe electoratul sa isi piarda rabdarea, sociologul a raspuns: "Atunci cand opozitia lui va deveni mai activa", referindu-se la opozitia fata de presedinte.

"Daca, opozitia, pana una alta, nu urmareste decat sa creasca pe langa Iohannis, nu lovind in el, atunci si Iohannis are un sentiment de liniste din partea partidelor politice. Atunci cand viata politica se va anima, cand va exista o opozitie activa, o putere activa in relatie cu opozitia, si presedintele va intra in acest joc politic. Atunci il vom vedea si pe Iohannis intrand in arena.

Pana una alta, pare suspendat din spatiul politic. Cred ca este activ, dar mai nevazut. Totusi, politica se face public, nu numai in culise. E adevarat ca se face si in culise, dar lumea vrea sa se simta partasa la joc. Acum, toti alegatorii privesc cu nedumerire", a conchis presedintele BCS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
#Iohannis mediator, #Iohannis consultari partide, #Iohannis consultari sindicate , #presedinte