Iohannis, consultari cu partidele: De la codul electoral pana la desfiintarea CNA

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 17:57
11231 citiri
Iohannis, consultari cu partidele: De la codul electoral pana la desfiintarea CNA
Foto:Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, la Palatul Cotroceni cu reprezentantii partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei pe mai multe teme, printre care prioritatile legislative sau codul electoral.

Invitatia a fost lansata de seful statului saptamana trecuta, pe lista nefiind inscrise Partidul Miscarea Populara, condus de Elena Udrea, si Partidul Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu, formatiuni care au un numar important de parlamentari, dar s-au infiintat dupa alegerile din 2012.

O parte dintre teme au obtinut consensul, cum ar fi reducerea numarului de parlamentari sau desemnarea Autoritatii Electorale Permanente ca principal responsabil al organizarii alegerilor in diaspora, chiar daca partidele au viziuni diferite cu privire la punerea in practica a subiectelor discutate cu presedintele Iohannis.

Desi au facut declaratii la iesire, liderii partidelor care au participat la consultari nu au precizat in ce anume se va concretiza rezultatul discutiilor de astazi.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT:

17:50 - Consultarile s-au incheiat, urmeaza ca rezultatele discutiilor sa fie prezentate de Klaus Iohannis la ora 19:00.

Dan Diaconescu, presedintele fondator al PP-DD, partidul care a incheiat consultarile de astazi, a prezentat propunerile facute presedintelui, spunand ca se poate constata ca 14 dintre cele 100 de proiecte ale PP-DD din campanie vor fi puse astfel in aplicare, iar presedintele a primit sugestiile PP-DD cu "atentie si bucurie".

Printre dorintele exprimate de PP-DD se numara introducerea votului obligatoriu, de la 16 ani, introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate si disparitia pragului electoral.

De asemenea, Dan Diaconescu a mai cerut inlocuirea CNA cu o alta institutie.

17:00 - Consultarile cu reprezentantii minoritatilor s-au incheiat, au inceput cele cu delegatia PP-DD, condusa de Dan Diaconescu.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlament, a prezentat cateva dintre subiectele discutate cu presedintele, precizand ca parlamentarii din grupul sau sustin ca alegerile sa aiba un "organizator stabil care sa se profesionalizeze, sa fie AEP".

De asemenea, acesta a reamintit ca grupul sau nu a constituit niciodata o bariera in incetinirea proiectelor politice, prin urmare daca exista vointa politica din partea celorlalte partide se poate face modificarea legilor electorale in timp util.

16:03 - Presedintele Klaus Iohannis a anuntat o declaratie de presa pentru ora 19:00.

16:00 - Delegatia grupului parlamentar al minoritatilor, condusa de Varujan Pambuccian, a intrat la consultari.

15:35 - Discutiile cu UDMR s-au incheiat dupa 35 de minute. Kelemen Hunor a prezentat pozitiile adoptate de UDMR pe subiectele discutate cu presedintele, mentionand, printre altele, descentralizarea reala si mentinerea parlamentului bicameral. Liderul UDMR a precizat ca formatiunea sa nu a fost de acord cu OUG 55 privind traseismul si a subliniat ca "revizuirea Constitutiei in conditiile actuale nu prea poate fi facuta", prin urmare nu poate fi pus in aplicare rezultatul referendumului din 2009.

15:00 - Au inceput consultarile cu UDMR. Delegatia este condusa de presedintele Kelemen Hunor si din ea face parte si vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, pentru care Inalta Curte a aprobat recent solicitarea procurorilor DNA de reincepere a urmaririi penale in dosarul in care e acuzat de trafic de influenta si fals in declaratii.

Dosarul de coruptie al lui Laszlo Borbely, redeschis: DNA cere iar urmarirea penala

14:42 - S-au incheiat consultarile cu delegatia PC, din care au facut parte Daniel Constantin si Cristian Popescu Piedone. Urmeaza, de la ora 15:00, discutiile cu reprezentantii UDMR.

Presedintele PC a declarat la finalul consultarilor cu seful statului ca partidul sau sustine propunerea ca AEP sa se ocupe de organizarea alegerilor in diaspora si ideea ca romanii de peste hotare sa se inscrie intr-un termen bine precizat pe liste suplimentare la ambasade.

De asemenea, Daniel Constantin a vorbit despre finantarea transparenta a partidelor, revenirea la votul pe liste, simplificarea ridicarii imunitatii parlamentare, adoptarea codului electoral, precum si gasirea unui consens cu privire la organizarea alegerilor intr-un singur tur sau in doua tururi.

12:30 - Urmeaza de la ora 14:00 consultari cu delegatia PC.

12:25 - Consultarile cu UNPR s-au incheiat. Deputatul Eugen Nicolicea, ministru pentru relatia cu Parlamentul, a prezentat propunerile facute la consultarile cu presedintele, precizand ca UNPR sustine ca finantarea partidelor sa fie foarte transparenta, regulamentul Camerelor sa fie pus in acord cu statutul, iar in ceea ce priveste organizarea alegerilor sa se intocmeasca liste electorale care sa fie actualizate anual, atat cele din tara, cat si din strainatate.

12:00 - Incep consultarile cu UNPR. Delegatia este formata din presedintele UNPR Gabriel Oprea, senatorul Ion Toma, deputatul Laurentiu Chirvasuta, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Eugen Nicolicea, deputatul Valeriu Steriu si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

11:55 - Vasile Blaga si Alina Gorghiu au prezentat, la finalul consultarilor, propunerile duse presedintelui, printre acestea aflandu-se introducerea votului prin corespondenta pentru diaspora, alegeri locale in doua tururi, o noua lege a finantarii partidelor, urgentarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor si pierderea mandatelor de catre alesii locali care au migrat la alte partide in baza OUG 55/2014.

PNL a cerut la Cotroceni alegeri partiale si pierderea mandatelor de catre alesii care au migrat

11:00 - Au inceput consultarile cu delegatia noului PNL, condusa de cei doi co-presedinti Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Mai sunt prezenti Catalin Predoiu, Gheorghe Flutur, Mihai Voicu si Ciprian Dobre.

10:59 - Digi24 prezinta un schimb de replici amiabil intre Victor Ponta si Dan Mihalache, fost parlamentar PSD si fost consilier al lui Adrian Nastase si al lui Nicolae Vacaroiu, in prezent consilier al presedintelui Klaus Iohannis. "Ia loc, Dane!", i-a spus Ponta consilierului prezidential, inainte de intrarea lui Iohannis. "Mai incolo", a raspuns acesta amuzat.

10:40: - Consultarile cu PSD s-au incheiat, la ora 11 este asteptata delegatia PNL. La iesirea de la consultari, Victor Ponta a declarat ca PSD a propus repornirea activitatii in comisia parlamentara pentru cod electoral si in cea de revizuire a Constitutiei, modificarea sistemului de vot si a regulamentelor celor doua camere pentru simplificarea ridicarii imunitatii, reducerea numarului de parlamentari, introducerea registrului electoral pentru romanii din diaspora si preluarea organizarii scrutinelor de catre AEP, precum si simplificarea conditiilor pentru infiintarea partidelor.

Cu ce idei s-a dus Ponta la Iohannis: Imunitatea parlamentara si votul in diaspora

10:20 - Presedintele Klaus Iohannis a declarat in deschiderea consultarilor ca se bucura ca ele beneficiaza de un interes atat de mare din partea mass-media, informeaza Mediafax.

10:00 - Au inceput discutiile cu reprezentantii PSD - premierul Victor Ponta, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, si senatorul Ioan Chelaru.

Programul consultarilor si temele aflate pe agenda:

Principalele teme aflate pe agenda consultarilor sunt prioritatile legislative ale urmatoarei sesiuni parlamentare, mai buna organizare a votului in strainatate, finantarea campaniilor electorale si a partidelor politice si accelerarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

Calendarul consultarilor este urmatorul:

* ora 10:00 - Partidul Social Democrat

Consultari cu Iohannis la Cotroceni: Cu ce propuneri merge PSD la discutii

Ponta merge, pana la urma, la consultarile cu Iohannis de la Cotroceni

* ora 11:00 - Partidul National Liberal

Deputatul Raluca Turcan a scris pe Facebook ca printre obiectivele delegatiei PNL se afla revenirea la alegeri locale in doua tururi de scrutin, reducerea numarului de parlamentari, introducerea votului prin corespondenta pentru diaspora, promulgarea legii electorale pana pe 5 mai, scaderea plafoanelor de cheltuieli pentru campania electorala si accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunitatii.

* ora 12:00 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei

* ora 14:00 - Partidul Conservator

* ora 15:00 - Uniunea Democrata Maghiara din Romania

* ora 16:00 - Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale

* ora 17:00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iohannis consultari partide, #Iohannis discutii Cotroceni legi electorale , #presedinte