Iohannis, consultari cu sindicatele: Ce probleme s-au discutat si care au fost concluziile

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 14:10
6753 citiri
Iohannis, consultari cu sindicatele: Ce probleme s-au discutat si care au fost concluziile

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit joi cu liderii confederatiilor sindicale la Palatul Cotroceni pentru "discutii pe teme actuale care privesc dialogul social", concluzia principala fiind aceea ca este nevoie de un dialog real intre partenerii sociali, precum si de consens national.

Discutiile au durat circa o ora. Primul care a iesit de la Cotroceni a fost Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa. Acesta le-a spus jurnalistilor ca au fost abordate doua probleme principale, prima legata de legea dialogului social si a doua legata de adoptarea unor masuri care sa genereze o crestere economica de 5% din PIB in fiecare an.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a transmis printr-un comunicat de presa ca va continua sa isi indeplineasca rolul de mediator in societate, invitand la discutii si alti parteneri sociali in perioada urmatoare.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT:

14:00 - Intr-un comunicat remis presei de Administratia Prezidentiala au fost prezentate concluziile intalnirii.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a apreciat ca sindicatele au un rol foarte important in societatea romaneasca si ca aceste consultari reprezinta un prim pas catre un dialog real, si nu unul mimat si formal, care sa conduca la rezolvarea problemelor cu care se confrunta in prezent sectorul economic, administratia publica, sistemul sanitar sau cel de educatie. (...)

Liderii confederatiilor sindicale au evidentiat in cadrul intrevederii ca este nevoie de o mai mare stabilitate legislativa in ceea ce priveste piata muncii, de o legislatie coerenta, dar si de un dialog social responsabil care sa duca la relatii de cooperare, si nu de conflict intre partile implicate.

De asemenea, reprezentantii confederatiilor sindicale si-au exprimat nemultumirea legata de faptul ca dreptul la negociere colectiva si dreptul la greva sunt, in prezent, restrictionate si conditionate. Liderii sindicali au vorbit si despre necesitatea unor politici asumate de comun acord prin dialog social in domenii precum educatia, sanatatea, apararea sau securitatea energetica", se mai arata in comunicat.

La finalul intalnirii, seful statului a tinut sa sublinieze ca, "in sensul atributiilor sale constitutionale de mediator intre stat si societate, pentru demararea unui dialog autentic, va stabili in perioada urmatoare intalniri cu toti actorii implicati in domenii prioritare pentru Romania", se mai arata in comunicatul citat.

12:20 - Intrebat care a fost reactia presedintelui Iohannis, Bogdan Hossu a raspuns: "Ne-a dat confirmarea ca va incerca sa faca si spera ca toata lumea sa raspunda la acest solicitare, de a veni sa contruiasca acest dialog strict necesar".

"Si-a propus sa termine baleierea tuturor actorilor sociali, sa discute cu organizatiile patronale, cu mediul academic (...). Este un prim contact, domnul presedinte a zis ca va continua intalniri regulate cu toti actorii sociali in vederea unei constructii necesare pentru o stabilitate sociala pe care o asteapta toata lumea", a mai adaugat liderul Cartel Alfa.

12:10 - In ceea ce priveste al doilea subiect, Bogdan Hossu a explicat ca ar trebui sa se ajunga la politici economice si la un consens national intre partenerii sociali - patronate si sindicate, guvern, partide si mediul academic - astfel incat Romania sa poata adopta un pachet de masuri care sa conduca la dezideratul propus privind cresterea economica.

12:04 - Liderul Cartel Alfa a declarat ca s-a cerut medierea presedintelui in conditiile in care legea Dialogului Social este blocata la Guvern inca din luna ianuarie, iar acest lucru afecteaza cadrul legislativ si contractele colective de munca, generand actiuni greviste cum este cea de astazi.

"Ceea ce ar trebui sa reprezinte un instrument, dialogul social, nu poate fi utilizat. Guvernul trage in continuare de timp, desi avem un raspuns de la Organizatia Internationala a Muncii (OIM) ", a mai declarat liderul de sindicat, precizand ca se asteapta medierea presedintelui.

Bogdan Hossu a reamintit ca sindicatele au trimis proiectele de lege la Parlament in decembrie 2014, ele au fost inaintate guvernului spre avizare, apoi trimise la OIM. "Memorandumul de raspuns l-am primit la sfarsitul lunii ianuarie, de atunci pana acum au fost organizate 2 consilii de tripartite (...) In continuare avem impresia ca se taraganeaza in mod voit si nu exista vointa politica de a solutiona aceste subiecte", a mai completat el.

12:00 - Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat ca au fost abordate doua probleme principale, prima legata de legea dialogului social, pentru care s-a cerut medierea presedintelui, si a doua legata de realizarea consensului national necesar pentru ca Romania sa ajunga in 2020 la media europeana, ceea ce presupune o crestere economica de 5% din PIB in fiecare an.

Hossu a declarat ca presedintele Iohannis "va continua sa aiba intalniri regulate cu toti actorii sociali, in vederea unei constructii pentru o stabilitate sociala pe care o asteapta toata lumea".

11:00 - Intalnirea a inceput. Seful statului a dat mana cu toti invitatii prezenti, dupa care participantii au inceput discutiile.

Klaus Iohannis este insotit de cativa consilieri, in frunte cu seful cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache. Nu s-au facut declaratii.

10:00 - Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un comentariu cu privire la intalnirea de astazi. "Avem nevoie de un dialog social real in Romania. Ca mediator intre stat si societate, doresc sa asigur cadrul necesar in care vocile cat mai multor actori si institutii ale statului se fac auzite. Dupa consultarile cu partidele politice, astazi ma voi intalni cu liderii confederatiilor sindicale pentru a dezbate problemele care preocupa societatea romaneasca", a scris Iohannis.

Guvernul propune salarii intre 1.200 lei si 22.000 lei pentru bugetari. Sindicatele acuza incompetenta

Ponta, criticat dupa protestele de la Dacia: "Sindicatele sunt mai destepte decat Guvernul"

Greva generala in administratia publica

Intalnirea de la Cotroceni vine pe fondul grevei generale organizate, joi, toata ziua, de sindicatele din administratia publica, nemultumite de neaplicarea legii salarizarii unitare.

"Am incercat sa gasim solutii printr-un dialog cu reprezentantii Guvernului, dar nu am putut pana in acest moment sa avem un punct de vedere comun. Mai bine de 20 de clase de salarizare se afla la pragul salariului mediu sau chiar sub acest prag. Aproximativ 25% din personalul din administratia publica se afla in zona salariului minim, sub 1.000 de lei. Amanarea acestei legi este complet aberanta din punctul nostru de vedere", a explicat, marti, Petru Dandea, vicepresedinte CNS Cartel Alfa, intr-o conferinta de presa.

In plus, in fata Primariei Generale a Municipiului Bucuresti vor protesta circa 600 de salariati in intervalul orar 10:00 - 12:00.

Totusi, se vor elibera certificate de deces si vor putea fi platite amenzi.

Greva generala in administratia publica locala - Azi nu gasiti pe nimeni la ghisee

Premierul Victor Ponta le-a transmis sindicalistilor ca nu rezolva nimic prin aceasta actiune de protest si ca singurul afectat va fi cetateanul.

Lui Ponta nu-i convine greva functionarilor: E de departe cea mai proasta solutie posibila (Video)

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Comentarii